Ai 1 leu? Hai sa construim un spital!

de

Ți se pare o glumă? Nu, nu este o glumă. Este ceva cât se poate de real și de realizabil. Sensibilizați de suferința copiilor bolnavi de cancer și de neputința părinților acestora, câțiva oameni curajoși au pus bazele unui site, www.1leu.org, prin intermediul căruia se dorește strângerea de fonduri necesare construirii unui spital de oncologie pentru copii.

Sătui să vadă copii și părinți chinuiți de această boală teribilă, inițiatorii campaniei fac apel la fiecare dintre noi să punem umărul la ridicarea unei astfel de unități medicale. Dorința acestora este să facă acest lucru fără vreun ajutor din partea statului, un spital “construit de noi toți, pentru copiii noștri”.

Având în vedere faptul că statul român nu face prea multe să îi ajute pe micuții bolnavi de cancer și că majoritatea spitalelor nu au dotările necesare pentru a le acorda cele mai bune îngrijiri, fondatorii site-ului au decis să ia inițiativă. “Dacă există un lucru cert în România, acela este că prea mulți părinți se văd obligați să caute tratament în altă țară, atunci când trupurile mici ale copiilor lor sunt lovite fără milă de această boală necruțătoare, cancerul. Copiii ar trebui să se bucure de copilărie. Să se joace, să descopere, să râdă. Să facă toate acestea știind că mami și tati vor repara problema apărută pe drum. Doar că, uneori, mami și tati nu sunt de ajuns pentru a repara orice problemă apărută pe drum. De multe ori nici Statul nu este de ajuns. Așa că putem sta cu mâinile în sân sau putem face ceva. Noi am ales varianta a doua. Am ales să încercăm să construim primul centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România (…) Dorim să ridicăm de la zero, împreună cu tine, un loc în care cei mai buni specialiști, dotați cu cele mai bune echipamente și cele mai noi tehnologii, să poată lupta cu cele mai bune arme pentru salvarea copiilor noștri”, scriu aceștia pe site-ul campaniei.

Suma totală de care este nevoie pentru construirea spitalului este de 80 milioane de lei. Astfel, dacă fiecare român ar dona 1 leu o dată la 9 luni, timp de trei ani (perioada în care inițiatorii campaniei și-au propus să strângă fondurile necesare), planul de a construi un spital pentru copiii bolnavi de cancer s-ar putea concretiza. Sau, și mai simplu, se pot dona 4 lei odată. Potrivit informațiilor de pe site, până în momentul de față (n.r luni-30 martie) s-a reușit strângerea a aproximativ 22 mii lei și 430 de euro, așa că în continuare este nevoie de cât mai multe donații pentru ca proiectul să poată fi transpus în realitate.

De asemenea, conform fondatorilor campaniei, viitorul spital ar urma să aibă 50 de paturi, 2 săli de operație complet echipate, secție de radioterapie, secție de transplant medular și va fi deținut și administrat de o fundație. Și în acest caz, cei care au inițiat strângerea de fonduri au ținut să precizeze că nu vor niciun fel de amestec din partea statului. “Spitalul va fi deținut și operat de o fundație. Și, foarte important: ne dorim să construim acest centru fără a solicita sau primi vreun ban de la Statul Român. Adică doar din donații și sponsorizări oferite de persoane fizice și juridice private, române sau străine, fonduri europene sau de alt gen. Dar nu bani publici românești”, se mai arată pe site.

Inițiatorii proiectului sunt 11 oameni cu vârste și profesii diferite, cu pasiuni și aspirații diferite, dar uniți de același scop: acela de a le oferi un viitor mai luminos copiilor bolnavi de cancer.

Așadar, dacă vrei să pui și tu umărul la construirea unui astfel de spital, dacă vrei să le acorzi o șansă la viață micuților atât de încercați de soartă, intră pe www.1leu.org și află cum poți să donezi.