Ambrozia, inamicul din aceasta perioada.

de

Daca va intrebati ce este ambrozia, pentru ca nu de foarte mult se vorbeste despre ea, este o buruiana. Creste pe marginea drumului si pe locuri lasate in paragina. Infloreste in august-septembrie. Polenul acestei buruieni este purtat de vant si provoaca rinita alergica, urticarie la contact cu ea sau astm in cazurile mai grave. Cand temperaturile sunt foarte mari, in conditii de seceta cantitatea de polen se dubleaza. Sezonul in care ambrozia este inflorita a crescut de la 2-3 saptamani, la 7-8 samtamania in august, septembrie si chiar octombrie.

Toate acestea datorita climei, care in ultimii ani s-a modificat simtitor. In principiu pe toata perioada de vara, cei sensibili sau cei care deja au dezvoltat alergie prezinta simptome. Cele mai frecvente simptome sunt stranuturile, congestia nazala, conjuctivita, lacrimare si prurit ocular. In cazul in care aveti contact direct cu aceasta plata, poate aparea dermatita.

In Romania, nu este recunoscuta ca planta de carantina, cu toate ca afecteaza mii de romani. In Europa sunt afectati aproximativ 30 de milioane de oameni. Anul acesta in luna aprilie a fost depus un al doilea proiect de lege. Prin acesta se interzice ambrozia si obliga la curatarea ei.

Proprietarii de terenuri trebuie sa asigure macar o data pe an erbicidarea, smulgerea sau cosirea acestei buruieni. Cei ce nu se conformeaza, in prima faza vor primi un avertisment scris si vor fi tinuti sub supraveghere. Daca nici atunci nu se iau masuri, primesc amenda.

Aceste penalitati sunt cuprinse intre 1500 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Acest proiect nu a fost inca adoptat. Dar sunt orase care deja iau masuri. In ultimii ani politia locala din diferite orase a amendat sute de romani.

Poate nu trebuie sa asteptam o lege, pentru a ne curata terenurile de buruieni. Mai ales cand avem asemenea plante periculoase. Ar trebui sa luam masuri, in primul rand pentru noi si pentru sanatatea celor dragi.

Pentru cei ce sunt sensibili sau cei ce deja au dezvoltat alergia la ambrozie, exista cateva lucruri ajutatoare. Pentru a fi in siguranta este de preferat ca gemurile sa le mentineti inchise. Sau daca este necesar sa le deschideti sa folositi o masca medicinala, care sa va acopere nasul si gura.

In cazul in care prezentati simptomele enumerate mai sus, este recomandat sa mergeti la un medic alergolog pentru a va putea prescrie medicamentele potrivite.