AMD versus INTEL – Ce procesor să alegi pentru construcția unui PC

de

Să construiești un PC de la zero poate fi un proces destul de complicat, mai ales dacă nu ai experiență, ținând cont că sunt mii de combinații de componente pe care le puteți folosi. Aici apare și problema compatibilității, a scopului pentru care îl achiziționezi și, nu în ultimul rând, prețul.

Când vine vorba de procesoare ai de ales între două firme producătoare: AMD sau INTEL.

Raportul calitate/preț

În general, procesoarele AMD sunt mai ieftine decât cele INTEL. Dacă bugetul tău este micuț, ceam mai buna alegere ar fi un procesor AMD. În momentul în care dispui deja de sume mai mari de ~700 de lei, procesoarele INTEL îți pot oferi o performanță mai rapidă și mai puternică. Raportul de calitate/preț scade când vorbim de sume de acest nivel. Procesoarele i5, mai ales generația a3-a pornesc de la prețul de ~800 de lei.

Prețul procesoarelor AMD, seria FX, începe de pe la ~400 DE LEI, însă asta nu înseamnă că sunt bune pentru un sistem de gaming de exemplu. Pentru a face față unui astfel de sistem ar trebui să investim în procesor măcar 5-600 de lei. Deși am putea găsi și procesoare i3 la acest preț, acestea sunt destul de slăbuțe ca performanță, și pe lângă asta, aceste procesoare i3 vin cu un socket (locul în care se introduce procesorul) care nu este compatibil cu procesoarele i5 sau i7, ceea ce împiedică upgrade-ul în viitor.

Overclock

Procesoarele au o viteză standard, care e setată la un nivel care să permită fiabilitatea cea mai bună (exact ca și la automobile). Utilizatorii care doresc mai multă performanță de la aceste procesoare, de multe ori, apelează la o mică modificare la nivel de soft al procesorului care sporește performanțele acestuia. Procesoare AMD sunt foarte stabile din start, ceea ce le face perfecte pentru overclock, mai ales că sunt mult mai ieftine ca celelalte, ceea ce sună foarte atrăgător pentru acel utilizator căruia îi place să modifice piese de computer. Procesoarele INTEL sunt, de obicei, blocate la viteza standard din fabrică, ceea ce împiedică overclockingul.
De reținut este și faptul că prin overclocking există un risc de a arde procesorul, făcându-l neutilizabil.

Concluzie

Nu există un răspuns clar care să ne spună care dintre cele doua procesoare ar trebui să îl cumpărăm. Fiecare utilizator are nevoi diferite și buget diferit. Ideea e că procesoarele AMD care costă sub ~600 de lei oferă o performanță mai bună decât un procesor INTEL care costă cam la fel. Un procesor i5 sau i7 ți s-ar potrivi mai bine dacă ai un buget cât de cât mai măricel.

De asemenea trebuie să te gândești și pentru ce folosești PC-ul. Gaming? Birotică? Grafică? Cele de gaming sau design grafic cer evident și un procesor mai bun și de asemenea și o placă grafică dedicată. Dacă îl cumperi doar pentru a naviga pe internet, a te uita la videouri sau a trimite mailuri, cu siguranță nu ai nevoie de un procesor puternic. Dacă pe lângă procesor îți vei lua și o placă grafică trebuie să știi că aceasta îl v-a ajuta foarte mult la nivel de performanțe.

Orice decizie ai lua, nu trebuie să uiți că industria hardware și software este în creștere exponențială, și nu trebuie să te speri dacă peste doi ani o să constați că PC-ul tău va fi deja depășit,