Arată-mi mâinile să-ți spun cât de sănătos ești

de

Când sănătatea ta lasă de dorit, organismul îți transmite semnale de avertizare, unele dintre acestea manifestându-se la nivelul mâinilor. Analizează-ți cu atenție mâinile, culoarea lor, grosimea și lungimea degetelor, starea și aspectul unghiilor. Dacă observi vreunul din semnele pe care ți le vom dezvălui mai jos, ar trebui să îți faci o programare la medic.

Mâinile și semnele stării de sănătate – Palmele roșii

Culoarea roșiatică a palmelor nu este un motiv de îngrijorare, dacă este doar de moment și din cauza unor factori externi (trecerea bruscă de la o temperatură la alta, contactul cu substanțe iritante, etc). Dacă observi că palmele tale sunt roșii tot timpul, este foarte probabil să ai o afecțiune la nivelul ficatului, precum ciroză sau „ficat gras”. Palmele roșiatice sunt un semn că ficatul nu mai funcționează corespunzător și funcția de curățare a sângelui are o problemă. Vasele de sânge de pe mâini se dilată și devin vizibile prin piele, conferind palmelor culoarea roșiatică. Semne ale afecțiunilor ficatului apar și la nivelul altor părți ale corpului, precum picioarele umflate.

Mâinile și semnele stării de sănătate – Lungimea degetelor

Comparându-ți degetele și lungimea acestora poți afla foarte multe de starea sănătății tale. În general, bărbații au degetul inelar mai lung decât indexul, iar femeile invers. Femeile care au degetul inelar mai mare decât arătătorul sunt predispuse de două ori mai mult la osteoartrită. Degetul arătător foarte lung la femei poate fi asociat cu cancerul de sân, iar în cazul bărbaților cu un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer la prostată. Legătura dintre lungimea și proporțiile degetelor nu are în spate o explicație științifică, ci este doar un fapt constatat în urma statisticilor. În orice caz, este bine să știi la ce risc ești supus și nu pierzi nimic dacă îți faci analize preventiv.

Mâinile și semnele stării de sănătate – Unghiile albe

La apăsare, unghiile ar trebui să capete o culoare mai deschisă, albindu-se, revenind la o culoare rozalie după ce nu mai sunt apăsate. Dacă după apăsare, unghiile rămân albe mai mult de un minut, este foarte posibil să suferi de anemie. Deficitul de fier în organism duce la scăderea numărului de hematii (celule roșii) în sânge. Dacă nu este tratată, unghiile pot ajunge chiar să se încovoaie sau să capete alte forme ciudate. Pentru a preveni deficiența de fier, consumă carne roșie, spanac, urzici, alune, iar dacă amenia este severă, medicul îți poate recomanda chiar suplimente alimentare pe bază de fier. Atenție! Fierul nu se elimină din organism, așadar evită suplimentele cu fier dacă nu sunt recomandate de medic, altfel te poți îmbolnăvi de alte afecțiuni cauzate de supradozarea cu fier.