Astronomia pentru începători

de

Oamenii, prin natura lor, sunt niște ființe foarte curioase și, de aceea, vor dori, întotdeauna, să afle cât mai multe despre lumea și chiar universul în care doresc. Ca atare, este absolut normal ca ei să se întrebe mereu ce anume se află dincolo de planeta noastră și dincolo de sistemul nostru solar. Cu siguranță, mulți dintre ei își dau seama că nu suntem chiar singuri în această vastă, chiar infinită întindere numită univers. Deci, ce alte galaxii mai există? Ce planete? Mai sunt și alte locuri ca Pământul nostru? Dacă da, unde se află?

Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care le au și la care caută răspuns, în permanență, specia umană. Curiozitatea oamenilor a mai fost alimentată și de către filmele și cărțile science-fiction, acestea făcându-ne pe mulți dintre noi să ne dorim să aflăm cât mai multe informații despre corpurile cerești și despre fenomenele care au loc în spațiul cosmic.

Începătorilor în astronomie trebuie să le spun că nu se rezumă totul numai la identificarea și cunoașterea stelelor care luminează pe cerul nopții. Ei mai trebuie să înțeleagă bine și cum se mișcă diversele corpuri cerești și cum le influențează el pe celelalte din jurul lor. Recent, s-a determinat că astronomia este destul de asemănătoare cu astrofizica.

Astronomia are două ramuri, și anume cea practică (sau observațională) și astronomia teoretică. Astronomia observațională se ocupă cu adunarea și analizarea datelor, în timp ce astronomia teoretică creează modele care ajută la explicarea diferitelor obiecte și fenomene astronomice. Rezultatele obținute de ambele ramuri sunt folosite pentru explicarea tuturor observațiilor făcute și pentru confirmarea rezultatelor teoriei.

Mulți astronomi amatori și-au lăsat amprenta asupra acestui domeniu al științei. Descoperirile pe care ei le-au făcut au fost, uneori, unele dintre cele mai uimitoare. De fapt, astronomia este unul dintre acele domenii ale științei în care amatorilor le este permis să aibă o participare activă. Prin urmare, dacă doriți să vă cultivați acest hobby, este bine de știut că nu sunteți singuri. Există multe cluburi de astronomi amatori și membrii acestora sunt foarte serioși când vine vorba despre observarea pozițiilor diverselor corpuri cerești.

Fiind începători în astronomie, veți avea nevoie de un telescop care să vă ajute să identificați corpurile cerești pe cerul nopții. Înainte de a cumpăra unul, analizați și comparați mai multe modele de telescoape și alegeți-l numai pe acela care se potrivește bugetului vostru și care considerați că este de calitate. De asemenea, cumpărați și cărți sau reviste de astronomie pentru a putea avea o bază teoretică bună atunci când treceți la partea practică.

Începeți ușor, nu vă grăbiți și nu încercați să faceți totul dintr-o dată. Acumulați cunoștințele și informațiile de care aveți nevoie și identificați, treptat, diferitele corpuri cerești la care vă uitați. Nu uitați că, în timpul observațiilor voastre, veți da și peste alte obiecte cerești, cum ar fi nebuloasele sau grupurile de stele, nu doar peste planete. Mărimea universului din care facem și noi parte este absolut uimitoare!

Lumea astronomiei vă poate deschide ușa către univers. Puteți afla foarte multe informații despre planete, stele, galaxii, comete, găuri negre, nebuloase și multe alte obiecte cerești pe măsură ce vă cufundați și mai mult în acest domeniu.