Avantajele si dezavantajele cărților electronice.

de

E-book este forma prescurtată a cuvântului Electronic Book, care înseamnă Carte Electronică în limba română. Aceste cărți au fost concepute pentru a putea fi citite pe calculator, dar se pot citi, de asemenea, și pe alte dispozitive gen telefoane mobile (mai ales cele de generație nouă, smartphone-urile), laptopuri sau tablete.

Ele reprezintă o alternativă la cărțile obișnuite, deoarece se pot găsi cu ușurință în mediul online și pot fi citite imediat. Persoanele care citesc astfel de cărți se numesc „e-readers” (cititori de cărți electronice).

Primele cărți electronice care au apărut erau scrise pentru un anumit tip de public și tratau numai un număr restrâns de subiecte. Odată cu răspândirea internetului la o scară mai largă, mai multe persoane au început să aibă acces la e-book-uri, ele devenind, astfel, o sursă importantă de informații și răspunsuri la o gamă variată de probleme și întrebări.

O carte electronică este disponibilă, de cele mai multe ori, în format PDF și poate fi citită de pe orice calculator aflat oriunde în lume.
Nu este nevoie de alte dispozitive și programe adiționale. La fel ca în lumea fizică, și în lumea virtuală există „edituri” care se ocupă cu publicarea de cărți electronice. Mulți scriitori nu au nimic împotrivă în a avea o versiune electronică a operelor pe care le-au publicat și pe hârtie, în timp ce alții nu consideră că acestea le-ar oferi prea multe avantaje.

J.K. Rowling este unul dintre acești autori care a declarat cât se poate de răspicat că ea nu dorește să aibă o versiune în variantă electronică a seriei sale de cărți Harry Potter.

Cărțile electronice din ziua de astăzi sunt disponibile în aproape orice domeniu, având, așadar, un public foarte numeros. Din acest motiv, vânzările lor continuă să crească într-un ritm alert. Foarte multe dintre aceste cărți se pot găsi foarte ușor pe internet, folosindu-se motorul de căutare Google. Unele pot fi gratuite, în timp ce altele se vând pentru o anumită sumă de bani.

E-book-urile prezintă o serie de avantaje, motiv pentru care au câștigat în popularitate în ultimii ani. Primul dintre acestea este economia de timp. Atunci când cumpărați o carte electronică, nu mai este nevoie să vă deplasați la magazin pentru a o achiziționa. Nici nu mai este nevoie să așteptați ca aceasta să vă vină acasă prin poștă, dacă ați ales o astfel de modalitate de livrare.

O carte electronică se poate cumpăra foarte simplu și poate fi citită imediat! În acest fel, economisiți mai mult timp pe care îl puteți investi, apoi, în alte activități mai productive. După cum vă spuneam și mai sus, prețul acestora poate fi mai mic decât al unei cărți obișnuite și uneori pot fi descărcate în calculatorul personal chiar gratuit.

Dar exact așa după cum o monedă are două fețe, și cărțile electronice au un revers al medaliei, reprezentat de dezavantaje. În primul rând, aveți nevoie de un calculator, un telefon mobil, o tabletă sau un alt fel de dispozitiv capabil să poată reda cartea respectivă într-un format care se poate citi cu ușurință.

Apoi, există riscul pierderii acesteia dacă dispozitivul în cauză se defectează, se virusează sau dacă s-au șters în mod accidental anumite fișiere de sistem. Al treilea dezavantaj este pirateria. O carte electronică, la fel ca oricare altă aplicație sau program, poate fi piratată (copiată sau modificată fără acordul explicit al autorului).

Astfel, autorul cărții are de pierdut din punct de vedere financiar sau i se poate afecta imaginea pe care acesta și-a construit-o de-a lungul timpului. Poate de aceea autoarea seriei Harry Potter nu a vrut ca opera sa să fi publicată și în format electronic.