Avantajele transportului de mărfuri pe calea ferată

de

Utilizarea serviciilor de transport de mărfuri pe calea ferată a bunurilor voluminoase, cât și a celor paletizate, se află pe un trend ascendent. În majoritatea țărilor dezvoltate, transporturile feroviare oferă unele dintre cele mai bune servicii pentru mutarea mărfurilor dintr-un punct în altul. Astfel, se evită crearea de ambuteiaje rutiere, deoarece o singură garnitură de tren poate transporta un număr foarte mare de bunuri care, dacă ar fi fost transportate pe șosea, ar fi necesitat utilizarea mai multor camioane. Acest lucru poate fi atribuit unui număr de avantaje pe care transporturile feroviare le au față de celelalte modalități de transport de bunuri.

Serviciile de transporturi de mărfuri pe calea ferată oferă posibilități versatile de transport pentru o mare gamă de bunuri. Acestea pot varia de la mărfuri mari, voluminoase, la mărfuri mici, bunuri perisabile, neperisabile, sau care au nevoie să fie expediate urgent sau mai puțin urgent. În funcție de natura mărfurilor ce urmează a fi transportate, compartimentele din vagoanele de cale ferată se pot modifica pentru a acomoda fără probleme respectivele bunuri.

Spre exemplu, dacă bunurile transportate sunt mașini, se pot utiliza vagoane special concepute pentru transportul lor, în care acestea vor fi mereu în siguranță și nu vor avea de suferit de pe urma drumului sau a intemperiilor la care sunt supuse până la destinație. Și în cazul altor tipuri de transporturi (maritime, aeriene) se folosesc aceleași măsuri de siguranță, plus metodele specifice lor de transport de bunuri.

Comparativ cu celelalte tipuri de transporturi de mărfuri, tarifele practicate de firmele de transport feroviar sunt mai mici. Acestea sunt datorate costurilor mai mici cu materialele și combustibilii utilizați în cazul transporturilor pe calea ferată. De exemplu, cineva care are de ales între a transporta mărfuri pe calea aerului sau pe calea ferată, trebuie să știe că întotdeauna prețurile vor fi mai mici pentru cea de-a doua modalitate de transport.

Față de alte moduri de transport, cele feroviare oferă un spațiu mai mare pentru mărfurile care urmează a fi încărcate în garnitura de tren. Un tren va putea căra întotdeauna mai multă marfă decât un singur camion, deoarece acesta are mai multe vagoane care pot fi utilizate în acest sens. Ținând cont că o garnitură de tren poate conține mai multe tipuri de vagoane, putem spune fără să greșim că el este capabil să transporte o gamă variată de bunuri, pe când un camion se poate limita numai la un anumit tip de marfă, din cauza spațiului restrâns de care dispune.

Putem considera că, datorită naturii sale, transportul de mărfuri pe calea ferată este mult mai sigur decât celelalte moduri de transport existente la ora actuală. Și asta pentru că el nu este afectat în aceeași măsură de condițiile meteo precum sunt afectate transporturile aeriene, maritime sau rutiere.