Băncile şi banii

de

Funcțiile de bază ale unei bănci sunt: colectarea banilor de la public, păstrarea în siguranță a acelor bani, transferarea fondurilor de la o persoană la alta și împrumutarea unor anumite sume de bani persoanelor care au nevoie de ei, în schimbul unui comision cunoscut sub numele de dobândă.

Împrumuturile pe care o bancă le face sunt bazate pe sumele de bani pe care aceasta le are disponibile. Toate împrumuturile pe care banca le oferă sunt făcute în condiții de siguranță, luându-se în calcul inclusiv situațiile neprevăzute, cum ar fi întârzierile la plată sau neîndeplinirea unor obligații specificate în contract.

Așadar, mai pe scurt, banca este o instituție care se ocupă cu banii și cu oferirea de servicii financiare. Ea acceptă depozitele făcute de clienții ei și face și împrumuturi de pe urma cărora obțin profit. Băncile sunt esențiale pentru economia oricărei țări, dar și pentru economia globală.

Când voi depozitați bani la o bancă, aceștia ajung într-un fond mare, alături de sumele depuse de alte persoane. Din acest fond mare, se împrumută, mai departe, persoanele care au nevoie de bani, iar banca generează profit de pe urma acestora, prin intermediul dobânzii.

Atunci când emiteți un cec sau faceți o retragere, voi primiți banii în cauză din suma disponibilă în propriul vostru cont bancar deschis la banca respectivă. Dacă nu faceți nici o retragere și doar țineți banii în cont, permițând și băncii să se folosească de ei, atunci aceasta vă oferă vouă o dobândă pentru ei.

Mai pe înțelesul tuturor, băncile generează bani prin împrumuturile acordate unor terțe părți. Sumele de bani pe care o bancă le poate împrumuta sunt, de regulă, controlate strict de o autoritate mai mare, gen bancă centrală sau, în cazul SUA, de către Rezerva Federală.

Băncile fac bani prin împrumutarea banilor cu dobândă și prin oferirea unor servicii contracost. Când o bancă dă niște bani sub formă de împrumută, ea trebuie să facă acest lucru cu grijă, fără să apară nici un fel de problemă legată de lipsa lichidităților.

O bancă nu poate oferi spre împrumutare sume infinite de bani, altfel ar afecta posibilitatea efectuării de retrageri de către clienții lor. În cele din urmă, banii dintr-o bancă vă aparțin, aceasta neputând să facă orice vrea cu ei!

O astfel de instituție funcționează precum o afacere. De ce? Pentru că exact asta și sunt! O afacere obișnuită vinde un produs (mașini, materiale de construcții, pahare de sticlă, oglinzi etc.) sau servicii (de curățenie, de telefonie mobilă, de pază etc.). Banca, pe de altă parte, are un produs principal: banii.

Ea vând acești bani sub formă de împrumuturi și oferă, de asemenea, și alte tipuri de produse financiare. Banca face bani din dobânda și comisioanele pe care le percep din împrumuturile oferite și plătesc, mai departe, pe alții pentru banii lor. Acei alții sunt clienții lor care-și țin banii în conturile unei anumite bănci, bani pentru care primesc dobândă.

Pentru a avea un profit cât mai mare, o bancă trebuie să obțină mai mulți bani din împrumuturile pe care le oferă, decât plătesc pentru dobânzile clienților. Ea mai trebuie, în aceeași măsură, să facă bani și din celelalte comisioane pe care le încasează.

În prezent, mare parte din venitul unei bănci provine din aceste comisioane, spre deosebire de trecut, când procentul venitului din această sursă era mai mic. Băncile cer, în ziua de astăzi, comisioane pe orice serviciu pe care îl oferă, indiferent dacă este unul fizic sau unul electronic, inclusiv pentru retragerile de bani de la bancomate.