Beneficiile alegerii unei scoli private pentru copilul tau

de

Conceptul de școală privată nu este unul nou, deși la noi în țară doar în ultimii ani a izbucnit moda unor astfel de instituții de învățământ. Așadar, dacă până nu demult cei mai mulți dintre copii mergeau la școlile de stat, acum părinții, cei care sunt și un pic mai înstăriți ce-i drept, optează pentru învățământul privat, de la grădiniță și până la universitate. Dar care ar fi avantajele unui astfel de sistem educațional și cum contribuie acesta la dezvoltarea elevilor?

Încă din cele mai vechi timpuri, membrii celei mai înalte clase sociale nu concepeau să își trimită progeniturile la o școală publică. Multă vreme, cei care își permiteau, plăteau profesori pentru a-i școli acasă pe copiii lor. De aici și până la înființarea școlilor private nu mai era decât un pas. Astfel, în ziua de azi părinții pot alege dintr-o ofertă bogată de programe educaționale private, deși mulți nu știu exact ce avantaje are această alegere în ceea ce privește educația copilului.

Flexibilitatea

În primul rând, părinții care ar vrea să își înscrie copilul la o școală privată ar trebui să știe că acesta are posibilitatea de a alege, într-o oarecare măsură, materiile pe care le va studia. Copilul se poate orienta către o școală privată dedicată artei, științelor exacte sau literaturii, în funcție de înclinațiile pe care le are. Astfel, te asiguri că cel mic va învăța cu plăcere și nu va fi copleșit de tot felul de informații și materii inutile.

Clasele mai mici

Este bine știut faptul că școala privată merge pe ideea unor clase mai mici, tocmai pentru ca profesorii să se poată ocupa de fiecare copil în parte. De asemenea, având în vedere că numărul elevilor este mai mic, în sala de clasă va fi mult mai liniște, iar copilul tău se va putea concentra la ce are de învățat.

Implicarea părinților

De cele mai multe ori, acest tip de învățământ se orientează mai mult către comunicare și relațiile interpersonale. Având în vedere aceste aspecte, părinții pot fi incluși în anumite activități sau proiecte derulate de copii la școală, oferindu-le astfel posibilitatea să fie parte activă în dezvoltarea copilului.

Mediu de studiu motivant

Având în vedere că o școală privată are sălile de clasă mult mai mici, iar profesorii se pot ocupa mai bine de fiecare elev în parte, se creează un mediu propice pentru elev, un mediu care să îl stimuleze și care să îi ofere încredere în forțele proprii. De asemenea, o astfel de practică poate avea un impact foarte mare asupra stimei de sine.

Dotări mai bune

Nu mai este niciun secret că o școală privată are dotări mult mai multe, mai noi și mai performante față de o școală de stat. Este lesne de înțeles cum îl poate ajuta asta pe copilul tău și cum îi poate influența viitorul.

În afară de toate aceste aspecte enumerate mai sus, poate cea mai importantă caracteristică a învățământului privat o reprezintă interesul pentru capacitatea cognitivă a elevilor. Astfel, profesorii unei școli private nu le predau copiilor pură teorie, ci îi învață în primul rând să gândească singuri, să facă conexiuni și să găsească răspunsuri. Mai mult, accentul pus pe partea practică a educației reduce riscul ca la finalul studiilor copilul tău să fie doxă de carte, dar incapabil să se descurce în viața de zi cu zi.