Beneficiile practicării Jeet Kune Do

de

Jeet Kune Do este un stil de arte marțiale creat de Bruce Lee, spre sfârșitul anilor ’60. În traducere, înseamnă „Calea pumnului care interceptează„, fiind o variație a mai multor tipuri de arte marțiale, predominant a stilului chinezesc de luptă cunoscut sub numele de Wing Chun. Practicarea lui oferă o serie de beneficii, care se trag din filozofia lui Bruce Lee, el fiind de părere că un practicant de karate nu ar trebui să fie niciodată limitat de regulile impuse de artele pe care le studiază.

Din contră, un karateka, în concepția sa, trebuie să fie mereu dispus să experimenteze și lucruri noi, chiar să inventeze ceva. Astfel, practicantul este încurajat să se adapteze oricărei situații care poate apărea și din care va fi nevoit să iasă folosindu-se de tehnicile pe care le-a învățat, dacă oricare altă tactică încercată de a evita conflictul, a eșuat.

Cei care înțeleg ideile enunțate de Bruce Lee și sunt deciși să le urmeze, vor vedea că le este mult mai simplu să se apere de atacuri utilizând ceea ce le vine la îndemână pe moment, decât le-ar fi în cazul în care s-ar baza pe niște tehnici fixe, rigide, care nu le oferă o prea mare libertate de improvizare.

Se poate spune că Jeet Kune Do este un stil de arte marțiale numai bun pentru luptele de stradă. Mai mult, orice persoană îl poate practica, indiferent de vârstă sau condiție fizică, deoarece este subtil și, prin natura mișcărilor sale, ajută la economisirea energiei, care poate fi concentrată mai atent pe stoparea adversarului.

Așadar, dacă dorești să te apuci de karate, Jeet Kune Do ar putea fi o alegere foarte bună pentru tine. Un alt beneficiu oferit de acest stil de arte marțiale, este acela că îți poate îmbunătăți echilibrul și flexibilitatea corpului, nu doar forța, așa cum o fac multe dintre celelalte sporturi existente. Și, atunci când ești stăpân pe tine, te poți coordona mult mai bine în timpul executării mișcărilor sau într-un atac.

Dând dovadă de agilitate și concentrare mentală sporite, te vei adapta mai repede la schimbările care survin în cazul unei lupte de stradă. Armonia dintre minte și trup va avea și ea de câștigat, la fel ca și încrederea în sine pe care o afișează o persoană care practică Jeet Kune Do (sau orice alt stil de karate).

Nu în ultimul rând, te vei menține în formă și sănătos! Jeet Kune Do este un stil excelent de practicat, dar, la fel ca oricare sport, trebuie studiat în profunzime, cu atenție și trebuie să i se dedice o parte importantă din timpul tău. De asemenea, pentru a avea rezultate bune, este nevoie să fii îndrumat și de un sensei (antrenor) experimentat!