Beneficiile unui birou virtual

de

În mod tradițional, în trecut, locul de muncă al multora dintre noi era într-un spațiu fizic, pe care îl cunoaștem ca birou. Cu toate că, în prezent, continuăm să ne desfășurăm activitatea în acest loc, a apărut un nou concept, care, probabil, va prinde mult mai bine la public pe viitor: biroul virtual.

În zilele noastre, în special în țările mari, civilizate, nu mai este de mult o bizarerie să ai un program flexibil de lucru și să îți faci treaba din oriunde dorești, inclusiv de acasă. Exact aceste avantaje ți le oferă și biroul virtual. Te poți afla în orice colț al orașului (sau chiar al lumii), singura condiție fiind aceea de a avea o conexiune stabilă la internet. Nimic mai mult! Ești gata de a trece la treabă!

Ideea de birou virtual este la modă în special printre companiile noi (start-up-uri). Primul motiv pentru care ar trebui să alegi să lucrezi într-un astfel de spațiu, este reprezentat de costurile scăzute de administrare (aviz oricăror firme care doresc să-și reducă din cheltuieli). Este mult mai ieftin să pui pe picioare un birou virtual, decât să închiriezi sau să cumperi unul fizic.

Nu cu multă vreme în urmă, lucrul la domiciliu era privit cu neîncredere de oameni, însă, acum, situația este mai bună, majoritatea companiilor acceptând să aibă și angajați care lucrează de la distanță, din confortul locuinței lor. Încet, dar sigur, devine un stil de viață la care va trebui să ne adaptăm, deoarece vremurile se schimbă.

Probabil că, pe viitor, vom lucra mai mult de-acasă, nemaifiind nevoie să ne deplasăm efectiv la serviciu. Pentru unii dintre noi, acest lucru este tentant, din diverse motive. Poate că avem copii mici pe care nu-i putem lăsa singuri acasă, trebuind supravegheați în permanență și îngrijiți corespunzător. Drept urmare, dacă nu ne permitem să fim plecați pentru multă vreme, sau dacă nu putem angaja o bonă, soluția este să ne găsim un job care să ne dea voie să lucrăm de la domiciliu.

Din punct de vedere al unei companii, spre exemplu, al unui start-up, biroul virtual poate fi o alegere bună inițial, când este încă la început de drum și nu are un capital foarte mare pe care să-l investească într-o clădire de birouri. Sau, în alte cazuri, poate că firma respectivă are sedii în mai multe orașe din lume, biroul virtual facilitând adunarea laolaltă a angajaților răspândiți peste tot pe planetă.

Fiecare companie încearcă să-și facă angajații cât mai fericiți. Dacă acestora li se permite să lucreze de-acasă, ei vor avea mai mult timp la dispoziție să fie și alături de familiile lor. Și, probabil că, în final, productivitatea va crește și ea. Biroul virtual este potrivit pentru acele persoane care vor să lucreze ca și consultanți sau care nu doresc ori nu pot să se relocheze într-un alt oraș.

De asemenea, de avantajele muncii la domiciliu pot beneficia și indivizii care suferă de diverse handicapuri sau ale căror abilități fizice sunt limitate. Astfel, lor li se dă posibilitatea să lucreze de-acasă, fiind, în același timp, și sub atenta supraveghere a familiei, care le poate oferi sprijinul, ajutorul de care au nevoie, în funcție de afecțiunea pe care o au.