Bitcoin – moneda virtuală internațională

de

Probabil o parte din voi a auzit despre această monedă electronică numită Bitcoin, dar cei ce nu știu despre ce e vorba o să rămână puțin gândiți după ce vor fi citit acest articol. Bitcoin este o monedă electronică „inventată” în 2009 de către Satoshi Nakamoto.

Bitcoin nu este oficial acceptată internațional ca fiind efectiv o monedă de schimb însă oamenii se referă la ea ca „monedă digitală”. Aceste monede pot fi transferate de la o persoană la alta prin intermediu internetului.

De unde putem găsi astfel de monede? Aceste monede sunt practic minate de pe internet de către calculatoarele noastre personale sau sisteme dedicate acestui lucru. Minatul de monede Bitcoin folosește la două lucruri. Pe de o parte o dată minată moneda, aceasta mărește lanțul Bitcoin, iar pe de altă parte dă posibilitatea lansării unei noi monede pentru a fi minată.

Procesul de minare constă în compilarea ultimelor tranzacții în blocuri și încercarea calculatorului de a desluși puzzel-uri dificile. Primul participant care rezolvă puzzel-ul pune următorul bloc în lanț și își însușește recompensa (moneda Bitcoin).

O dată cu creșterea popularității bitcoin, crește și dificultatea cu care aceste monede pot fi minate online. Recompensele pentru minat sunt în funcție de numărul minerilor activi în rețea. Cu cât mai mulți cu atât sunt mai mici șansele de succes. De când a început să existe acest Bitcoin, o dată la două săptămâni dificultatea de a mina monede crește. De asemenea, cu cât puterea de computare este mai mare cu atât algoritmi și puzzel-urile devin mai grele.

Orice persoană cu acces la internet poate participa la minat. La început minatul se făcea cu ajutorul procesoarelor, însă plăcile video sunt mai eficiente în minarea de Bitcoin. În 2013 producătorii de hardware au construit componente dedicate pentru minarea de bitcoins, deoarece plăcile video sau procesoarele nu mai sunt eficiente. Ele consuma prea mult curent pentru a se justifica minarea de monede electronice.

Recent,multe companii internaționale printre care gigantul Amazon a anunțat că acceptă ca monedă de plată Bitcoin. Banca mondială însă, a declarat că nu recunoaște această monedă în niciun fel și că această monedă reprezintă un risc major pentru economia planetei.

Mai multe informații puteți găsi aici.