Ce este bruxismul și cum se poate trata?

de

Bruxismul, cunoscut ├«n termeni populari ca „scr├ó╚Önitul din╚Ťilor” este o form─â grav─â de parafunctie a aparatului dento-maxilar. Acesta se poate manifesta ├«n timpul zilei sau pe parcursul nop╚Ťii, cel mai adesea ├«n timpul somnului. Bruxismul este prezent deopotriv─â la adul╚Ťi ╚Öi copii ╚Öi se manifest─â incon╚Ötient. 8 din 10 persoane afectate de bruxism nici m─âcar nu realizeaz─â c─â sufer─â de aceast─â afec╚Ťiune.

Cum se manifest─â bruxismul?

Semnele apari╚Ťiei bruxismului sunt variate, zgomotul produs de scr├ó╚Önirea din╚Ťilor fiind primul semnal de alarm─â. Manifest─ârile din timpul nop╚Ťii sunt reprezentate de frecarea involuntar─â ├«n timpul somnului a celor dou─â arcade dentare, av├ónd loc o transla╚Ťie ├«n sens sagital sau lateral a mandibulei. ├Än timpul zilei, manifest─ârile sunt acelea╚Öi ca cele din timpul nop╚Ťii la care se adaug─â mialgii (dureri ale articula╚Ťiilor mandibulare).

Un alt semn important al bruxismului este reprezentat de uzura dentar─â. Persoanele afectate de bruxism vor observa o „tocire” a din╚Ťilor, o eroziune a smal╚Ťului ╚Öi o schimbare a culorii ├«n galben datorat─â prezen╚Ťei dentinei. O multitudine de probleme pot surveni acestor semne, precum pierderea ╚Ťesuturilor dentare, hipersensibilitate dentinar─â, fisuri, fracturi, inflama╚Ťia pulpei dentare sau chiar necroz─â pulpar─â.

Pacien╚Ťii cu bruxism pot manifesta ╚Öi modific─âri parodontale (probleme la nivelul gingiilor). Din punct de vedere clinic, pot ap─ârea: retrac╚Ťie gingival─â, atrofie alveolar─â ╚Öi mobilitate a din╚Ťilor. Bruxismul nu determin─â apari╚Ťia gingivitei dar poate agrava o boal─â parodontal─â preexistent─â.

De asemenea, cei care au lucr─âri protetice (coroan─â dentar─â, plac─â dentar─â) vor observa decimentarea acestora iar la pacien╚Ťii cu bruxism vechi pot ap─ârea modific─âri structurale ale oaselor maxilarului.

Speciali╚Ötii stomatologi au constatat c─â bruxismul poate fi ╚Öi un mijloc de eliberare a st─ârilor psiho-emo╚Ťionale, apari╚Ťia acestuia fiind favorizat─â de stres, somnul insuficient, stilul de via╚Ť─â haotic sau probleme de natur─â socio-economic─â.

Cum se poate trata bruxismul?

Tratamentul cel mai cunoscut dar ╚Öi cel mai eficient este gutiera. Aceasta este un aparat realizat dintr-un plastic sub╚Ťire ╚Öi transparent, asem─ân─âtoare unei proteze, care se poart─â mai ales pe timpul nop╚Ťii. Gutiera previne mi╚Öcarea din╚Ťilor ╚Öi protejeaz─â uzura acestora.

De asemenea, limitarea consumului de excitan╚Ťi, cafea, tutun sau alcool, trebuie luate ├«n considerare de c─âtre pacien╚Ťi. Controlul stresului este un alt factor important care poate limita manifest─ârile bruxismului, av├ónd ├«n vedere cauzele de natur─â psiho-emo╚Ťional─â care ├«i determin─â apari╚Ťia.