Ce este fluxul de numerar

de

De ce este important?

A înțelege ce este fluxul de numerar și cum afectează el un buget, poate fi un lucru destul de confuz pentru unii dintre voi, în special dacă facem referire la perioadele în care se fac cheltuieli masive. Când o afacere sau o persoană își concepe un buget, primul lucru pe care trebuie să-l știe este sursa de unde îi vin banii și, apoi, pe ce anume vor fi aceștia cheltuiți mai departe.

Pentru a vă putea face o imagine de anasamblu cât mai completă despre situația voastră (sau a afacerii voastre, după caz), trebuie să cunoașteți foarte bine ce bani vă intră în buzunar și ce bani vă ies de-acolo, pentru a ști în ce situație vă aflați și cât de „sănătoase” sunt finanțele voastre.

Ieșirile de numerar pot fi asemănate, dacă doriți, cu un automobil care se deplasează înainte cu o anumită viteză și care consumă, cu această ocazie, din combustibilul pe care îl are în rezervor. Cu cât distanța de parcurs este mai mare, sau cu cât acel automobil întâmpină diverse dificultăți pe drum, cu atât mai mult carburant va continua să consume, rămânând, în final, cu rezervorul gol.

Folosindu-ne de această analogie și continuând cu ea, dacă șoferul mașinii respective reduce viteza sau își schimbă stilul de condus cu unul mai economic, atunci și combustibilul din rezervor se va consuma mai încet.

Controlul fluxului de numerar ține de stabilirea unor ținte

Cred că nimeni dintre cei care citesc aceste rânduri nu-și doresc să rămână fără bani, fiind puși astfel în imposibilitatea de a-și plăti toate dările și facturile pe care le primesc lună de lună. De aceea, este foarte important să știți ce cheltuieli trebuie să faceți și cum să le faceți, în așa fel încât să nu vă depășiți bugetul pe care îl aveți disponibil.

Aici intervine stabilirea acelor ținte financiare despre care spuneam mai sus. Iar în afaceri, de exemplu, totul se rezumă la profit. Orice firmă sau companie care dă mai mulți bani din buzunar decât primește, nu va putea niciodată să aibă un flux de numerar pozitiv. De aceea, este foarte important să existe un echilibru între venituri și cheltuieli.

Și mai exact, un flux de numerar pozitiv este acela rezultat dintre diferența de bani care intră în conturile unei firme, și banii care ies din conturile firmei respective. Întotdeauna trebuie ca banii pe care îi primește compania să fie mai mulți decât cei pe care îi dă, pentru a avea un flux de numerar pozitiv.

Cam același principiu se poate aplica și în cazul unei familii sau a unei persoane
. Din păcate, nu toată lumea înțelege principiul de față. De multe ori, când sunteți tineri, aveți tendința de a cheltui foarte repede banii pe care îi câștigați, fără să stați prea mult pe gânduri și să vedeți dacă lucrurile pe care cheltuiți banii sunt, într-adevăr, utile.

Vă dați seama de această greșeală când vă mai maturizați, de-abia atunci încercând să vă stabiliți niște scopuri sau ținte concrete legate de cheltuielile pe care le faceți. Atunci realizați faptul că nu mai trebuie să aruncați cu banii pe fereastră, ci, mai degrabă, că este cazul să îi investiți mai cu cap sau să îi economisiți pentru zile negre.

Atunci când doriți să faceți orice fel de achiziții noi, fie că este vorba de o casă, o mașină, o motocicletă sau obiecte de mobilier, este recomandat să aveți și un buget și un plan bine pus la punct, prin care să vă puteți controla mai bine cheltuielile. Uneori, însă, acest plan poate fi afectat de anumite evenimente neprevăzute, ca de exemplu atunci când vă vedeți nevoiți să luați un credit, moment în care cheltuielile pot scăpa un pic de sub control.

În general, creditul nu este un lucru, dar se poate întâmpla ca acesta să scape de sub control dacă nu este utilizat cu atenție. Așadar, trebuie să se țină cont de acest aspect când luați un credit sau când vă faceți un plan în care este inclus și acesta, pentru a ști exact ce resurse aveți la dispoziție și dacă puteți face cheltuieli în siguranță, fără a vă depăși bugetul alocat.

De multe ori, controlarea fluxului de bani pe care o persoană îi primești poate fi un lucru nu foarte complicat. De exemplu, banii pe care îi primești sub formă de salariu, sunt banii care îți intră în buzunar. Cei pe care tu îi cheltui pe facturi, pe mâncare, pe haine, pentru cumpărarea unei mașini, a unei case etc.., reprezintă banii care îți ies din buzunar.

Uneori, însă, când vine vorba de credite, unele persoane fac greșeala să creadă că, din moment ce au mai mulți bani, pot să cheltuie și mai mult, astfel rezultând acea scăpare de sub control a cheltuielilor despre care am mai discutat. Pentru a evita o situație de acest gen, cel mai bine este să reevaluați suma de bani disponibilă pentru cheltuieli și să vedeți dacă este suficientă sau dacă se încadrează în planul de cheltuieli pe care vi l-ați stabilit.

Așadar, totul se reduce la un management inteligent al banilor, care să vă ajute să vă cumpărați ceea ce aveți nevoie fără a face prea multe cheltuieli care pot scăpa de sub control!