Ce este mancatul pe fond nervos?

de

Deseori auzim atât online cât şi în discuţiile cu cei din jur sintagma “mâncatul pe fond emoţional sau nervos”. Maniera în care este folosită această frază este una comică şi face referire mai ales la persoanele care consumă o cantitate mare de mâncare tip fast-food (adică alimentele cu o cantitate mare de grăsimi saturate şi zahăr procesat) într-o perioadă scurtă de timp, datorită stărilor de anxietate şi stres suferite de persoana respectivă.

 

Adevărul din spatele acestei abordări lejere privind mâncatul pe fond emoţional, sau pe fond nervos, este faptul că joacă un rol important în creşterea numărului de persoane care suferă de obezitate (fenomen cel mai întâlnit în U.S.A.) şi indică prezenţa unor boli mai grave, precum depresia sau alte tulburări psihice. Un studiu recent publicat de Asociaţia Americană de psihologie dovedea că există o legătură strânsă între nivelul de stres şi creşterea în greutate.

 

Cine este afectat?

Fenomenul îl întâlnim preponderant la femei. Un studiu realizat de Universitatea Harvard spune că atunci când sunt stresate, femeile au tendinţa de a mânca exagerat, în timp de bărbaţii aleg alte vicii precum alcoolul sau fumatul ca metode de relaxare şi de stresare.

Pe lângă anxietate şi stres, există un alt factor care poate contribui la extinderea fenomenului, şi anume dorinţa femeilor de a atinge un standard nerealist stabilit de societate (o greutate ideală, un statut social etc.). Cei de la Universitatea Carolina de Nord au demonstrat că femeile perfecţioniste au risc mai mare de a mânca pe fond nervos decât cele care nu pun atât de mult accent pe cerinţele societăţii.

Deşi uneori ne putem folosi de mâncare pentru a diminua stresul, ar fi de preferat să alegem acele mâncăruri care nu ne încetinesc metabolismul sau ne produc creşteri în greutate. Unele sentimente negative pot fi contracarate prin diferite mâncăruri, însă dacă transformăm această tendinţă într-un obicei, devine o problemă gravă. Deseori, mâncatul pe fond emoţional este asociat unui sentiment, fie de vină, regret sau o dorinţă.Toate emoţiile negative determină, în timp, apariţia unor boli precum bulimia şi anorexia.

 

Cum îl combaţi?

Atunci când vrei să combaţi tendinţa de mânca fără să-ţi fie cu adevărat foame, ideea este să porneşti de la sentimentele şi emoţiile pe care le trăieşti atunci când resimţi stresul şi anxietatea. Eliminând acele sentimente negative, diminuând stresul şi folosind alte surse de relaxare, mâncatul pe fond emoţional ar trebui să devină un eveniment izolat în viaţa ta.

Exerciţiul fizic regulat are un efect major asupra combaterii poftelor necontrolate, tendinţelor spre perfecţiune şi mentalului stresat. Meditaţia este deasemenea o metodă bună de relaxare, efectul său de controlare şi management al emoţiilor personale fiind dovedit ştiinţific. Comunicarea constantă cu familia şi prietenii apropiaţi are scopul de preveni orice tulburare de alimentaţie. Cercetări repetate au demonstrat că cei care au un cerc de cunoştinţe restrâns şi stabilesc legături sociale de durată au o şansă mai mică să sufere de tulburări psihice.

 

Mancatul pe fond nervos este un subiect sensibil care nu trebuie tratat cu superficialitate. Asemenea altor tulburări, şi aceasta are soluţii atât timp cât persoana care conştientizează această problemă este dispusă să acţioneze în această privinţă.