Ce este mancatul pe fond nervos?

de

Deseori auzim at├ót online c├ót ┼či ├«n discu┼úiile cu cei din jur sintagma ÔÇťm├óncatul pe fond emo┼úional sau nervosÔÇŁ. Maniera ├«n care este folosit─â aceast─â fraz─â este una comic─â ┼či face referire mai ales la persoanele care consum─â o cantitate mare de m├óncare tip fast-food (adic─â alimentele cu o cantitate mare de gr─âsimi saturate ┼či zah─âr procesat) ├«ntr-o perioad─â scurt─â de timp, datorit─â st─ârilor de anxietate ┼či stres suferite de persoana respectiv─â.

 

Adev─ârul din spatele acestei abord─âri lejere privind m├óncatul pe fond emo┼úional, sau pe fond nervos, este faptul c─â joac─â un rol important ├«n cre┼čterea num─ârului de persoane care sufer─â de obezitate (fenomen cel mai ├«nt├ólnit ├«n U.S.A.) ┼či indic─â prezen┼úa unor boli mai grave, precum depresia sau alte tulbur─âri psihice. Un studiu recent publicat de Asocia┼úia American─â de psihologie dovedea c─â exist─â o leg─âtur─â str├óns─â ├«ntre nivelul de stres ┼či cre┼čterea ├«n greutate.

 

Cine este afectat?

Fenomenul ├«l ├«nt├ólnim preponderant la femei. Un studiu realizat de Universitatea Harvard spune c─â atunci c├ónd sunt stresate, femeile au tendin┼úa de a m├ónca exagerat, ├«n timp de b─ârba┼úii aleg alte vicii precum alcoolul sau fumatul ca metode de relaxare ┼či de stresare.

Pe l├óng─â anxietate ┼či stres, exist─â un alt factor care poate contribui la extinderea fenomenului, ┼či anume dorin┼úa femeilor de a atinge un standard nerealist stabilit de societate (o greutate ideal─â, un statut social etc.). Cei de la Universitatea Carolina de Nord au demonstrat c─â femeile perfec┼úioniste au risc mai mare de a m├ónca pe fond nervos dec├ót cele care nu pun at├ót de mult accent pe cerin┼úele societ─â┼úii.

De┼či uneori ne putem folosi de m├óncare pentru a diminua stresul, ar fi de preferat s─â alegem acele m├ónc─âruri care nu ne ├«ncetinesc metabolismul sau ne produc cre┼čteri ├«n greutate. Unele sentimente negative pot fi contracarate prin diferite m├ónc─âruri, ├«ns─â dac─â transform─âm aceast─â tendin┼ú─â ├«ntr-un obicei, devine o problem─â grav─â. Deseori, m├óncatul pe fond emo┼úional este asociat unui sentiment, fie de vin─â, regret sau o dorin┼ú─â.Toate emo┼úiile negative determin─â, ├«n timp, apari┼úia unor boli precum bulimia ┼či anorexia.

 

Cum îl combaţi?

Atunci c├ónd vrei s─â comba┼úi tendin┼úa de m├ónca f─âr─â s─â-┼úi fie cu adev─ârat foame, ideea este s─â porne┼čti de la sentimentele ┼či emo┼úiile pe care le tr─âie┼čti atunci c├ónd resim┼úi stresul ┼či anxietatea. Elimin├ónd acele sentimente negative, diminu├ónd stresul ┼či folosind alte surse de relaxare, m├óncatul pe fond emo┼úional ar trebui s─â devin─â un eveniment izolat ├«n via┼úa ta.

Exerci┼úiul fizic regulat are un efect major asupra combaterii poftelor necontrolate, tendin┼úelor spre perfec┼úiune ┼či mentalului stresat. Medita┼úia este deasemenea o metod─â bun─â de relaxare, efectul s─âu de controlare ┼či management al emo┼úiilor personale fiind dovedit ┼čtiin┼úific. Comunicarea constant─â cu familia ┼či prietenii apropia┼úi are scopul de preveni orice tulburare de alimenta┼úie. Cercet─âri repetate au demonstrat c─â cei care au un cerc de cuno┼čtin┼úe restr├óns ┼či stabilesc leg─âturi sociale de durat─â au o ┼čans─â mai mic─â s─â sufere de tulbur─âri psihice.

 

Mancatul pe fond nervos este un subiect sensibil care nu trebuie tratat cu superficialitate. Asemenea altor tulbur─âri, ┼či aceasta are solu┼úii at├ót timp c├ót persoana care con┼čtientizeaz─â aceast─â problem─â este dispus─â s─â ac┼úioneze ├«n aceast─â privin┼ú─â.