Ce este medicina alternativă

de

Medicina alternativă. Ce este aceasta? Vedem o astfel de frază menționată tot mai des în media, în cărțile din librării și, în ultima vreme, în cabinetele doctorilor. Însă va spus cineva până acum ce înseamnă medicina alternativă?

Teoretic, medicina alternativă este o formă de medicină care diferă de cea obișnuită, de tip vestic. Când o formă de medicină a fost dovedită științific ca fiind eficientă, iar o teorie a fost concepută pentru explicarea ei în limbajul medicinei clasice, ea nu mai este considerată a fi alternativă.

Din păcate, după teorie vine politica. În realitate, în Statele Unite, de exemplu, medicina alternativă este orice formă de medicină care nu a fost acceptată ca fiind validă din punct de vedere științific de către Asociația de Medicină Americană și de guvernul SUA. În alte țări, există alte instituții care se ocupă cu analizarea medicinelor alternative și cu stabilirea categoriei în care acestea se înscriu.

În Statele Unite, masajul este considerat medicină alternativă, pe când în Canada, el intră la categoria medicinei normale, fiind strict reglementat. Tot în SUA, unele vitamine sunt considerate a fi medicină alternativă, iar efectele lor asupra corpului uman nu sunt luate prea mult în serios, fiind încadrate mai mult la categoria placebo.

Este adevărat că vitaminele ar putea fi folosite, teoretic, în multe scopuri care nu au fost încă cercetate mai amănunțit, însă asta nu le face să fie mai puțin folositoare în afecțiunile pentru care sunt recomandate.

Există și persoane care susțin că ele dețin medicamentul suprem sau că oferă un tratament special, însă asta nu înseamnă că acestea pot fi trecute la vreun fel de medicină. Suplimentele pe bază de ierburi nu sunt foarte bine reglementate și, de multe ori, nu au o listă completă a ingredientelor pe care le conțin.

De aceea, ele pot fi periculoase dacă sunt luate alături de alte medicamente, cum sunt cele de inimă. Puteți spune că, în acest caz, vă puteți adresa unui expert, însă trebuie să țineți minte că există foarte multe tipuri de medicină alternativă, iar cineva care se ocupă de acupunctură, spre exemplu, nu are pregătirea necesară pentru a da sfaturi pentru administrarea suplimentelor de acest gen.

Dacă sunteți interesați de folosirea medicinei alternative pentru tratarea unei anumite probleme de sănătate sau pentru îmbunătățirea stării acesteia, cel mai recomandat ar fi să vedeți, mai întâi de toate, ce tip de medicină vi se potrivește. De asemenea, întrebați-vă doctorul personal dacă ar fi dispus să lucreze alături de un practicant de medicină alternativă pentru tratarea voastră.

Găsiți, apoi, un practicant de medicină alternativă care să cunoască foarte bine tehnica de tratament sau medicamentele specifice fix acelei forme de medicină pe care o practică.

Câteva dintre formele de medicină alternativă spre care v-ați putea îndrepta atenția sunt:

1. Medicina orientală

Aceasta este singura formă de medicină care se poate compara, într-o anumită măsură, cu medicina vestică. Ea se bazează pe mai multe teorii concepute acum câteva mii de ani în urmă și include tehnici de masaj, acupunctură, terapie cu ierburi, qi gong și altele.

Medicina tradițională chineză este o variantă de medicină orientală specifică, evident, Chinei. Aceasta se practică și în alte zone ale lumii. Medicina orientală este, pentru cei mai mulți asiatici, forma de medicină cea mai căutată, pentru ei cea vestică fiind mai mult „alternativă”.

2. Terapia herbală (cu ierburi)

Este una dintre cele mai întâlnite forme de tratament în foarte multe țări din lume, însă este și cea care prezintă cele mai multe riscuri. Deși multe dintre medicamentele care vă sunt prescrise de doctorii obișnuiți în ziua de astăzi se bazează pe plante sau sunt derivate ale acestora, suplimentele herbale nu au o doză anume care trebuie luată, pot conține ingrediente de „umplutură” și, de cele mai multe ori, nici nu menționează efectele secundare ce pot apărea în urma consumării lor.

Cu toate că acestea pot trata poate la fel de multe afecțiuni ca și medicamentele clasice, este recomandat să vorbiți cu un specialist în astfel de forme de tratament înainte de a lua vreun supliment pe bază de ierburi.

3. Homeopatia

Homeopatia a apărut pe la 1800, când doi doctori au observat că, pentru a trata malaria, se poate administra chinină, dar, în același timp, dacă ea era administrată unor persoane sănătoase, putea provoca malaria. Ei au mers pe ideea „cui pe cui se scoate”, spunând că, de exemplu, cafeina, care uneori poate cauza probleme de somn, se poate da cuiva care are probleme de somn, pentru a-l ajuta să doarmă mai bine.

Aceasta este, poate, una dintre cele mai sigure forme de medicină alternativă pe care o puteți încerca, deoarece substanțele active din „medicamentele” folosite de aceasta sunt atât de diluate, încât nu vor avea efecte secundare nedorite și nici nu veți risca să luați o supradoză din ele.

Totuși, chiar și în acest caz, este bine să consultați un homeopat profesionist.

4. Masajul

Masajul reprezintă o formă de manipulare a mușchilor cu ajutorul mâinilor sau a diverselor unelte de masaj. Acesta se utilizează pentru înlăturarea sau diminuarea durerilor și pentru înlăturarea stresului. În unele cazuri, există afecțiuni pentru care mesajul este ineficient, cum ar fi diabetul. Dar pentru altele, gen probleme cu mâncatul, fibromialgie sau sindromul de tunel carpian, acesta poate fi de ajutor.

Pe lângă aceasta, aproape orice formă de leziune musculară poate fi tratată prin masaj pentru a grăbi vindecare zonei afectate și pentru recăpătarea mobilității. Există mai multe forme de masaj: cel suedez, cel prenatal, shiatsu, masajul tailandez, Lomi Lomi, masajul medical, aromaterapia sau masajul cu pietre calde.

Alte forme de medicină alternativă includ și tratamentele bioenergetice, terapia cranio-sacrală și multe alte forme de medicină holistică.