Ce este medicina alternativ─â

de

Medicina alternativ─â. Ce este aceasta? Vedem o astfel de fraz─â men╚Ťionat─â tot mai des ├«n media, ├«n c─âr╚Ťile din libr─ârii ╚Öi, ├«n ultima vreme, ├«n cabinetele doctorilor. ├Äns─â va spus cineva p├ón─â acum ce ├«nseamn─â medicina alternativ─â?

Teoretic, medicina alternativ─â este o form─â de medicin─â care difer─â de cea obi╚Önuit─â, de tip vestic. C├ónd o form─â de medicin─â a fost dovedit─â ╚Ötiin╚Ťific ca fiind eficient─â, iar o teorie a fost conceput─â pentru explicarea ei ├«n limbajul medicinei clasice, ea nu mai este considerat─â a fi alternativ─â.

Din p─âcate, dup─â teorie vine politica. ├Än realitate, ├«n Statele Unite, de exemplu, medicina alternativ─â este orice form─â de medicin─â care nu a fost acceptat─â ca fiind valid─â din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific de c─âtre Asocia╚Ťia de Medicin─â American─â ╚Öi de guvernul SUA. ├Än alte ╚Ť─âri, exist─â alte institu╚Ťii care se ocup─â cu analizarea medicinelor alternative ╚Öi cu stabilirea categoriei ├«n care acestea se ├«nscriu.

În Statele Unite, masajul este considerat medicină alternativă, pe când în Canada, el intră la categoria medicinei normale, fiind strict reglementat. Tot în SUA, unele vitamine sunt considerate a fi medicină alternativă, iar efectele lor asupra corpului uman nu sunt luate prea mult în serios, fiind încadrate mai mult la categoria placebo.

Este adev─ârat c─â vitaminele ar putea fi folosite, teoretic, ├«n multe scopuri care nu au fost ├«nc─â cercetate mai am─ânun╚Ťit, ├«ns─â asta nu le face s─â fie mai pu╚Ťin folositoare ├«n afec╚Ťiunile pentru care sunt recomandate.

Exist─â ╚Öi persoane care sus╚Ťin c─â ele de╚Ťin medicamentul suprem sau c─â ofer─â un tratament special, ├«ns─â asta nu ├«nseamn─â c─â acestea pot fi trecute la vreun fel de medicin─â. Suplimentele pe baz─â de ierburi nu sunt foarte bine reglementate ╚Öi, de multe ori, nu au o list─â complet─â a ingredientelor pe care le con╚Ťin.

De aceea, ele pot fi periculoase dac─â sunt luate al─âturi de alte medicamente, cum sunt cele de inim─â. Pute╚Ťi spune c─â, ├«n acest caz, v─â pute╚Ťi adresa unui expert, ├«ns─â trebuie s─â ╚Ťine╚Ťi minte c─â exist─â foarte multe tipuri de medicin─â alternativ─â, iar cineva care se ocup─â de acupunctur─â, spre exemplu, nu are preg─âtirea necesar─â pentru a da sfaturi pentru administrarea suplimentelor de acest gen.

Dac─â sunte╚Ťi interesa╚Ťi de folosirea medicinei alternative pentru tratarea unei anumite probleme de s─ân─âtate sau pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea st─ârii acesteia, cel mai recomandat ar fi s─â vede╚Ťi, mai ├«nt├ói de toate, ce tip de medicin─â vi se potrive╚Öte. De asemenea, ├«ntreba╚Ťi-v─â doctorul personal dac─â ar fi dispus s─â lucreze al─âturi de un practicant de medicin─â alternativ─â pentru tratarea voastr─â.

G─âsi╚Ťi, apoi, un practicant de medicin─â alternativ─â care s─â cunoasc─â foarte bine tehnica de tratament sau medicamentele specifice fix acelei forme de medicin─â pe care o practic─â.

C├óteva dintre formele de medicin─â alternativ─â spre care v-a╚Ťi putea ├«ndrepta aten╚Ťia sunt:

1. Medicina oriental─â

Aceasta este singura formă de medicină care se poate compara, într-o anumită măsură, cu medicina vestică. Ea se bazează pe mai multe teorii concepute acum câteva mii de ani în urmă și include tehnici de masaj, acupunctură, terapie cu ierburi, qi gong și altele.

Medicina tradi╚Ťional─â chinez─â este o variant─â de medicin─â oriental─â specific─â, evident, Chinei. Aceasta se practic─â ╚Öi ├«n alte zone ale lumii. Medicina oriental─â este, pentru cei mai mul╚Ťi asiatici, forma de medicin─â cea mai c─âutat─â, pentru ei cea vestic─â fiind mai mult „alternativ─â”.

2. Terapia herbal─â (cu ierburi)

Este una dintre cele mai ├«nt├ólnite forme de tratament ├«n foarte multe ╚Ť─âri din lume, ├«ns─â este ╚Öi cea care prezint─â cele mai multe riscuri. De╚Öi multe dintre medicamentele care v─â sunt prescrise de doctorii obi╚Önui╚Ťi ├«n ziua de ast─âzi se bazeaz─â pe plante sau sunt derivate ale acestora, suplimentele herbale nu au o doz─â anume care trebuie luat─â, pot con╚Ťine ingrediente de „umplutur─â” ╚Öi, de cele mai multe ori, nici nu men╚Ťioneaz─â efectele secundare ce pot ap─ârea ├«n urma consum─ârii lor.

Cu toate c─â acestea pot trata poate la fel de multe afec╚Ťiuni ca ╚Öi medicamentele clasice, este recomandat s─â vorbi╚Ťi cu un specialist ├«n astfel de forme de tratament ├«nainte de a lua vreun supliment pe baz─â de ierburi.

3. Homeopatia

Homeopatia a ap─ârut pe la 1800, c├ónd doi doctori au observat c─â, pentru a trata malaria, se poate administra chinin─â, dar, ├«n acela╚Öi timp, dac─â ea era administrat─â unor persoane s─ân─âtoase, putea provoca malaria. Ei au mers pe ideea „cui pe cui se scoate”, spun├ónd c─â, de exemplu, cafeina, care uneori poate cauza probleme de somn, se poate da cuiva care are probleme de somn, pentru a-l ajuta s─â doarm─â mai bine.

Aceasta este, poate, una dintre cele mai sigure forme de medicin─â alternativ─â pe care o pute╚Ťi ├«ncerca, deoarece substan╚Ťele active din „medicamentele” folosite de aceasta sunt at├ót de diluate, ├«nc├ót nu vor avea efecte secundare nedorite ╚Öi nici nu ve╚Ťi risca s─â lua╚Ťi o supradoz─â din ele.

Totu╚Öi, chiar ╚Öi ├«n acest caz, este bine s─â consulta╚Ťi un homeopat profesionist.

4. Masajul

Masajul reprezint─â o form─â de manipulare a mu╚Öchilor cu ajutorul m├óinilor sau a diverselor unelte de masaj. Acesta se utilizeaz─â pentru ├«nl─âturarea sau diminuarea durerilor ╚Öi pentru ├«nl─âturarea stresului. ├Än unele cazuri, exist─â afec╚Ťiuni pentru care mesajul este ineficient, cum ar fi diabetul. Dar pentru altele, gen probleme cu m├óncatul, fibromialgie sau sindromul de tunel carpian, acesta poate fi de ajutor.

Pe l├óng─â aceasta, aproape orice form─â de leziune muscular─â poate fi tratat─â prin masaj pentru a gr─âbi vindecare zonei afectate ╚Öi pentru rec─âp─âtarea mobilit─â╚Ťii. Exist─â mai multe forme de masaj: cel suedez, cel prenatal, shiatsu, masajul tailandez, Lomi Lomi, masajul medical, aromaterapia sau masajul cu pietre calde.

Alte forme de medicină alternativă includ și tratamentele bioenergetice, terapia cranio-sacrală și multe alte forme de medicină holistică.