Ce este multimedia

de

Termenul de multimedia a apărut în rândul experților și pasionaților de tehnologie și a ajuns să fie repede adoptat și de restul lumii. Aproape oricine a auzit de el astăzi, dar nu mulți sunt la curent cu oportunitățile pe care acest domeniu le oferă din punct de vedere al dezvoltării unei cariere.

Multimedia este mai mult decât MMS-uri (multimedia messaging system – sistem de mesaje multimedia), acel serviciu oferit de operatorul nostru de telefonie mobilă. Să definim ce înseamnă, concret, acest termen.

Multimedia, după cum îi sugerează și numele, reprezintă mai multe medii laolaltă. Multi = mai multe, media = mediu de transfer și de comunicare al datelor și al informației.Cam ce anume ar putea fi aceste „multi medii„? Există mai multe modalități de comunicare ce folosesc diverse metode gen text, fotografii, grafică, imagini video și sunete.

Multimedia reprezintă acea platformă în care toate aceste modalități se adună împreună pentru a forma o prezentare, care este plină de creativitate și informații care intensifică experiența privitorului cu trăsăturile sale interactive. Exemplu de astfel de medii sunt CD-ROM-urile, jocurile video, felicitările electronice pe care le trimiteți membrilor familiei și prietenilor, filmele de animație (Shrek, Happy Feet, Regele Leu), trailerele de filme, efectele speciale, siteurile web dinamice etc. Lista poate fi una foarte lungă.

Dacă vreți să faceți din multimedia o carieră, mai întâi de toate trebuie să decideți care anume categorie a acestui domeniu este potrivită pentru voi sau care anume vă atrage. Apoi, după ce ați stabilit acest lucru, este nevoie să începeți să învățați despre aplicațiile pe computer.

Una dintre metodele prin care puteți ajunge să faceți asta, este să vă înscrieți la niște cursuri IT. Indiferent dacă acestea sunt organizate în cadrul unei facultăți sau doar în cadrul unei agenții sau școli private care se ocupă cu predarea diverselor cursuri de calificare, este important să aflați, înainte de toate, cât de reputabilă este instituția respectivă.

Trebuie să știți dacă acolo se predau toate cunoștințele necesare, de la cele de bază, până la cele avansate. În general, pentru aceia dintre voi care nu au foarte mult timp la dispoziție pentru învățat, este mai bine să alegeți cursurile oferite de agenții, deoarece nu durează la fel de mult ca pregătirea care se face în cadrul unei facultăți.

Oportunitățile de angajare în domeniul multimedia sunt, de cele mai multe ori, în categoria grafică. Dar aceasta nu este singura, deoarece se caută profesioniști și în alte ramuri, precum industria jocurilor video, cinematografie (2D, 3D etc.), design interior, modă, publicitate etc.

De regulă, oriunde este nevoie de un expert în multimedia, acolo se și găsește de lucru. Iar în ziua de astăzi nu prea există domenii în care să nu se caute o astfel de persoană. Orice companie, fie mică, fie mare, are nevoie de un site, are nevoie de materiale publicitare, de bannere sau de prezentări video, ceea ce înseamnă că are nevoie de oameni care să le producă!