Ce este multimedia

de

Termenul de multimedia a ap─ârut ├«n r├óndul exper╚Ťilor ╚Öi pasiona╚Ťilor de tehnologie ╚Öi a ajuns s─â fie repede adoptat ╚Öi de restul lumii. Aproape oricine a auzit de el ast─âzi, dar nu mul╚Ťi sunt la curent cu oportunit─â╚Ťile pe care acest domeniu le ofer─â din punct de vedere al dezvolt─ârii unei cariere.

Multimedia este mai mult dec├ót MMS-uri (multimedia messaging system – sistem de mesaje multimedia), acel serviciu oferit de operatorul nostru de telefonie mobil─â. S─â definim ce ├«nseamn─â, concret, acest termen.

Multimedia, dup─â cum ├«i sugereaz─â ╚Öi numele, reprezint─â mai multe medii laolalt─â. Multi = mai multe, media = mediu de transfer ╚Öi de comunicare al datelor ╚Öi al informa╚Ťiei.Cam ce anume ar putea fi aceste „multi medii„? Exist─â mai multe modalit─â╚Ťi de comunicare ce folosesc diverse metode gen text, fotografii, grafic─â, imagini video ╚Öi sunete.

Multimedia reprezint─â acea platform─â ├«n care toate aceste modalit─â╚Ťi se adun─â ├«mpreun─â pentru a forma o prezentare, care este plin─â de creativitate ╚Öi informa╚Ťii care intensific─â experien╚Ťa privitorului cu tr─âs─âturile sale interactive. Exemplu de astfel de medii sunt CD-ROM-urile, jocurile video, felicit─ârile electronice pe care le trimite╚Ťi membrilor familiei ╚Öi prietenilor, filmele de anima╚Ťie (Shrek, Happy Feet, Regele Leu), trailerele de filme, efectele speciale, siteurile web dinamice etc. Lista poate fi una foarte lung─â.

Dac─â vre╚Ťi s─â face╚Ťi din multimedia o carier─â, mai ├«nt├ói de toate trebuie s─â decide╚Ťi care anume categorie a acestui domeniu este potrivit─â pentru voi sau care anume v─â atrage. Apoi, dup─â ce a╚Ťi stabilit acest lucru, este nevoie s─â ├«ncepe╚Ťi s─â ├«nv─â╚Ťa╚Ťi despre aplica╚Ťiile pe computer.

Una dintre metodele prin care pute╚Ťi ajunge s─â face╚Ťi asta, este s─â v─â ├«nscrie╚Ťi la ni╚Öte cursuri IT. Indiferent dac─â acestea sunt organizate ├«n cadrul unei facult─â╚Ťi sau doar ├«n cadrul unei agen╚Ťii sau ╚Öcoli private care se ocup─â cu predarea diverselor cursuri de calificare, este important s─â afla╚Ťi, ├«nainte de toate, c├ót de reputabil─â este institu╚Ťia respectiv─â.

Trebuie s─â ╚Öti╚Ťi dac─â acolo se predau toate cuno╚Ötin╚Ťele necesare, de la cele de baz─â, p├ón─â la cele avansate. ├Än general, pentru aceia dintre voi care nu au foarte mult timp la dispozi╚Ťie pentru ├«nv─â╚Ťat, este mai bine s─â alege╚Ťi cursurile oferite de agen╚Ťii, deoarece nu dureaz─â la fel de mult ca preg─âtirea care se face ├«n cadrul unei facult─â╚Ťi.

Oportunit─â╚Ťile de angajare ├«n domeniul multimedia sunt, de cele mai multe ori, ├«n categoria grafic─â. Dar aceasta nu este singura, deoarece se caut─â profesioni╚Öti ╚Öi ├«n alte ramuri, precum industria jocurilor video, cinematografie (2D, 3D etc.), design interior, mod─â, publicitate etc.

De regulă, oriunde este nevoie de un expert în multimedia, acolo se și găsește de lucru. Iar în ziua de astăzi nu prea există domenii în care să nu se caute o astfel de persoană. Orice companie, fie mică, fie mare, are nevoie de un site, are nevoie de materiale publicitare, de bannere sau de prezentări video, ceea ce înseamnă că are nevoie de oameni care să le producă!