Ce este religia?

de

Religia are mai multe ├«n╚Ťelesuri, ├«n func╚Ťie de cultura din care aceasta provine. Antropologia religiei a debutat cu Al Biruni (973-1048), care a fost un c─ârturar de origine islamic─â din Persia. El a scris studii ╚Ötiin╚Ťifice detaliate despre religiile ╚Öi culturile din Estul Mijlociu, Mediterana ╚Öi din subcontinentul indian.

Antropologii au examinat cu aten╚Ťie religia de-a lungul veacurilor ╚Öi au analizat simbolurile, zeit─â╚Ťile, templele, altarele, bisericile ╚Öi chiar natura zeilor care erau promova╚Ťi ╚Öi idolatriza╚Ťi. De asemenea, ei au mai analizat ╚Öi codurile morale, de etic─â ╚Öi organizarea ierarhic─â a diferitelor religii pentru a g─âsi o defini╚Ťie universal─â pentru acestea.

Exist─â foarte multe tipuri de religie, fiecare av├ónd propriile ei concepte ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âturi, dar nu exist─â nici m─âcar o singur─â explica╚Ťie care s─â defineasc─â exact ce este o religie. Nici ├«n dic╚Ťionar nu ve╚Ťi putea g─âsi o l─âmurire cu privire la acest subiect. Cel mai bine este s─â facem un pas ├«n spate.

Cine caut─â r─âspunsuri la aceast─â ├«ntrebare? Noi, oamenii. Deci, ce sau cine suntem noi? Dac─â am putea s─â venim cu un r─âspuns concret la ultima ├«ntrebare, atunci cu siguran╚Ť─â am putea vedea ce ├«ncerc─â noi s─â facem cu aceste religii. ╚śi cum num─ârul lor este foarte mare, exist├ónd, poate, mii de religii ├«n toat─â lumea, este un pic ira╚Ťional s─â spunem c─â o singur─â religie este cea mai bun─â, iar celelalte gre╚Öite.

O defini╚Ťie exact─â a acestui termen ne-ar putea ajuta mai mult s─â ├«n╚Ťelegem diverse lucruri ╚Öi s─â nu mai catalog─âm dup─â ureche o religie ca fiind bun─â sau rea, util─â sau inutil─â, d─âun─âtoare sau ned─âun─âtoare. Dup─â cum spuneam mai devreme ├«ns─â, dic╚Ťionarele nu ne ajut─â.

Nici m─âcar cele vechi, deoarece ele tind s─â se concentreze mai mult pe zeit─â╚Ťi, sisteme de cult ╚Öi alte asemenea informa╚Ťii, l─âs├ónd pe dinafar─â explica╚Ťiile mai am─ânun╚Ťite care, poate, ne-ar fi mult mai de folos. Cuv├óntul religie provine din latin─â, de la termenul „religare” ╚Öi se traduce, literalmente, prin legarea noastr─â de ceva anume.

Ce este via╚Ťa? Via╚Ťa este acea entitate sau for╚Ť─â pe care o definim ca „eu”. Ea are anumite propriet─â╚Ťi ╚Öi urmeaz─â ni╚Öte reguli care ├«i guverneaz─â existen╚Ťa ╚Öi func╚Ťionarea ├«n planul universului fizic.

Religia poate fi descris─â ca fiind filozofia cunoa╚Öterii modului ├«n care for╚Ťa vie╚Ťii opereaz─â ╚Öi inter-rela╚Ťioneaz─â ├«n cadrul universului fizic.