Ce este religia?

de

Religia are mai multe înțelesuri, în funcție de cultura din care aceasta provine. Antropologia religiei a debutat cu Al Biruni (973-1048), care a fost un cărturar de origine islamică din Persia. El a scris studii științifice detaliate despre religiile și culturile din Estul Mijlociu, Mediterana și din subcontinentul indian.

Antropologii au examinat cu atenție religia de-a lungul veacurilor și au analizat simbolurile, zeitățile, templele, altarele, bisericile și chiar natura zeilor care erau promovați și idolatrizați. De asemenea, ei au mai analizat și codurile morale, de etică și organizarea ierarhică a diferitelor religii pentru a găsi o definiție universală pentru acestea.

Există foarte multe tipuri de religie, fiecare având propriile ei concepte și învățături, dar nu există nici măcar o singură explicație care să definească exact ce este o religie. Nici în dicționar nu veți putea găsi o lămurire cu privire la acest subiect. Cel mai bine este să facem un pas în spate.

Cine caută răspunsuri la această întrebare? Noi, oamenii. Deci, ce sau cine suntem noi? Dacă am putea să venim cu un răspuns concret la ultima întrebare, atunci cu siguranță am putea vedea ce încercă noi să facem cu aceste religii. Și cum numărul lor este foarte mare, existând, poate, mii de religii în toată lumea, este un pic irațional să spunem că o singură religie este cea mai bună, iar celelalte greșite.

O definiție exactă a acestui termen ne-ar putea ajuta mai mult să înțelegem diverse lucruri și să nu mai catalogăm după ureche o religie ca fiind bună sau rea, utilă sau inutilă, dăunătoare sau nedăunătoare. După cum spuneam mai devreme însă, dicționarele nu ne ajută.

Nici măcar cele vechi, deoarece ele tind să se concentreze mai mult pe zeități, sisteme de cult și alte asemenea informații, lăsând pe dinafară explicațiile mai amănunțite care, poate, ne-ar fi mult mai de folos. Cuvântul religie provine din latină, de la termenul „religare” și se traduce, literalmente, prin legarea noastră de ceva anume.

Ce este viața? Viața este acea entitate sau forță pe care o definim ca „eu”. Ea are anumite proprietăți și urmează niște reguli care îi guvernează existența și funcționarea în planul universului fizic.

Religia poate fi descrisă ca fiind filozofia cunoașterii modului în care forța vieții operează și inter-relaționează în cadrul universului fizic.