Ce trebuie să știi înainte să cumperi un televizor LED

de

Televizoarele cu tehnologie LED au devenit în ultimii ani foarte populare și căutate și la noi în țară. Dacă te-ai gândit și tu să îți achiziționezi un astfel de produs, dar nu știi exact ce presupune această caracteristică, în acest articol găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie!

Precum îi spune și numele, această tehnologie folosește o diodă emițătoare de lumină (LED – Light Emitting Diode) care furnizează lumină pentru ecranul televizorului. Astfel, imaginea devine mult mai clară și mai luminoasă, spre deosebire de tehnologia cu lumini fluorescente a televizoarelor LCD.

Configurații

Astfel de televizoare vin cu 2 tipuri de configurații, în funcție de tehnologia LED pe care o folosesc:

1. Edge lit (iluminare pe margini)

Televizoarele care folosesc această configurație au LED-urile montate pe marginea ecranului și nu în spatele acestuia, fapt care face posibilă fabricarea unor televizoare cât mai subțiri.

2. Full array (line completă de LED-uri)

Această tehnologie este folosită la televizoarele mult mai vechi sau la cele foarte ieftine. În acest caz, LED-urile sunt poziționate pe toată suprafața panelului din spatele ecranului, fapt care nu aduce prea mari avantaje, în afară de o economie la electricitate, având în vedere că LED-urile sunt foarte economice.

Avantaje

În afară de faptul că ne oferă o imagine de calitate, televizoarele LED sunt și eficiente energetic, ajutându-ne să econosim bani la factura de curent.

Televizoarele cu tehnologie LED sunt mult mai subțiri și mai ușoare, așa că pot fi mutate ușor dintr-un loc în altul.

Cele mai noi produse oferă posibilitatea de a diminua lumina pe o anumită porțiune a ecranului, acolo unde vrei ca imaginea să fie mai întunecată. Mai exact, poți să stingi sau să aprinzi anumite led-uri, în funcție de contrastul pe care vrei să îl obții.

Cum recunoști un televizor LED

Chiar dacă această tehnologie este foarte populară, nu mulți știu să o recunoască. Iată la ce trebuie să fii atent ca să fii sigur că faci alegerea potrivită.

1. Anul fabricației. Televizoarele LED au apărut pe piață în 2005. Așadar, dacă televizorul pe care vrei să îl cumperi este fabricat înainte de această dată, poți fi sigur că nu este LED.

2. Afișajul. Orice televizor LED are lipit un sticker pe marginea ecranului care atestă că utilizează această tehnologie. Totuși, pentru a fi sigur că stickerul nu este lipit în mod fraudulos, nu strică să ceri și părerea unui expert sau să consulți cartea tehnică.

3. Seria modelului. Aceasta este trecută de obicei pe spatele televizorului. Tot acolo ar trebui să găsești și numele producătorului. Pentru a te asigura că produsul este dotat cu tehnologie LED, poți căuta modelul pe internet și vei afla toate detaliile care te interesează.

Concluzii

După ce ai parcurs toate informațiile de mai sus, nu ar trebui să mai ai dificultăți în identificarea și achiziționarea unui televizor LED. Cu toate acestea, având în vedere că televizoarele LED au un preț destul de ridicat, iar investiția îți poate da serios peste cap bugetul, nu ar strica să analizezi și alte produse. Vezi dacă nu ar fi mai convenabil sau mai pe placul tău un televizor LCD sau unul cu plasmă. Ai grijă să nu cazi în capcana marketerilor și să cumperi un produs doar pentru că este mai bine promovat.

Cântărește avantajele și dezavantajele și ia decizia cea mai bună pentru tine!