Ce ulei de motor sa folosesc pentru ATV?

de

Orice vehicul are nevoie de mentenanta si de grija daca vrem sa ne fie alaturi o lunga perioada de timp. Doar ca unele vehicule au nevoie de mai multa grija decat altele, iar articolul de astazi este despre ATV-uri, unele din cele mai intens folosite vehicule pe patru roti.

Desigur, pentru a vorbi despre mentenanta intreaga a unui ATV, am avea nevoie de cateva saptamani iar din pacate momentan avem disponibil doar cateva randuri scurte si concise.

Asadar vom vorbi despre una din cele mai importante consumabile la care trebuie sa ai grija: Uleiul de motor. Uleiul de motor practic este sangele motorului, iar fara ulei sau daca folosesti ulei inadecvat motorul va avea viata scurta. Poti sa ignori multe piese pentru ATV, dar de la ulei nu poti face rabat. Iar daca vezi ca majoritatea magazinelor online de piese ATV, moto in general sau masini au sectiuni dedicate pentru uleiurile de motor, inseamna ca e ceva la mijloc.

Care este rolul uleiului de motor?

Uleiul de motor are in principal rol de lubrifiere si de racire. Imagineaza-ti ca ai atatea piese pentru ATV care lucreaza la temperaturi inalte si care au nevoie de racire. Spre deosebire de o motocicleta normala cu un motor descoperit, un ATV are de obicei motorul inchis. Si spre deosebire de o masina normala, un ATV este supus la mult mai mult stres pe partea de exploatare.

Totusi, ce ulei de motor sa folosesc?

Pentru ca ai foarte multe piese care sunt supuse unui tratament abuziv, ai nevoie de un ulei pe masura. Astfel, daca intri la sectiunile dedicate uleiurilor de motor ale magazinelor de profil, vei gasi faptul ca majoritatea recomanda ulei 10W-40, sintetic, cu mici variatii.

Care este explicatia? Un ulei are aceste 3 componente in nume: “10”, “W” si “40”.

  • “10” reprezinta gradul de vascuozitate si rata de curgere a uleiului pe timp de iarna sau la temperaturi joase.
  • “W” reprezinta “Winter” si este legat de indicatorul anterior.
  • “40” reprezinta gradul de vascuozitate si rata de curgere a uleiului la temperaturi ridicate, mai mari de 100 de grade Celsius. Practic, cu cat ai un numar mai mare, cu atat uleiul este mai subtire si circula mai repede prin sistem pentru a asigura lubrifierea si racirea mai eficienta a unui motor. Din acest motiv sunt recomandate chiar si viscuozitati mai mari de tipul 10W-50.

In orice caz, intotdeauna trebuie respectata norma de ulei recomandata pentru ATV-ul tau, toate piesele au o marja de toleranta specifica si trebuie sa aiba parte de ulei cu o norma corecta de viscuozitate.

Ce se poate intampla daca folosesc un ulei gresit pentru ATV-ul meu?

Sunt foarte multe lucruri care nu vor mai functiona cum trebuie daca nu se foloseste uleiul specific pentru acel motor. Dupa cum spuneam si mai devreme, uleiul de motor este un consumabil absolut esential pentru buna functionare a ATV-ului si pentru a proteja multitudinea de piese pentru ATV.

Daca se foloseste un ulei prea subtire, s-ar putea ca uleiul sa treaca pe langa motor si sa nu aiba niciun efect. Daca se foloseste un ulei prea gros atunci uleiul se va deplasa mult prea incet pentru a-si face treaba eficient.

Cat de des se schimba uleiul la un ATV?

Pentru a proteja cat mai bine piesele, se recomanda a se schimba uleiul si filtrele la fiecare 100 de ore de activitate si chiar si 60 de ore daca ATV-ul vede doar activitate intensa.

La final de zi, cel mai mult conteaza uleiul recomandat pentru ATV-ul tau, dar daca nu stii sau nu gasesti informatii, un ulei de tip 10W-40 poate fi o alegere sigura pentru acest tip de vehicul.