Cele 5 sfaturi pentru job-ul studentiei !

de

Majoritatea studentilor isi doresc sa nu mai astepte bani de acasa sau pur si simplu nu exista acesti bani, pentru ca noi sa ne putem  descurca in prezent.

Toti studentii viseaza ca imediat dupa facultate sa inceapa cu dreptul o viata frumoasa , echilibrata din punct de vedere financiar, fara a duce lipsa de ceea ce parintii lor au dus o data, dar putini isi dau seama ca majoritatea companiilor merg pe principiul profitabilitatii si mai putin pe scolarizare si crestere din interior. Toate acestea se rezuma la EXPERIENTA.

Cateva sfaturi pentru a gasi un job studentesc care sa echilibreze balanta intre viata profesionala si cea personala.

  1. Flexibilitatea programului intre job si facultate;

Acest aspect trebuie clasificat primul si clarificat de la inceputul interviului de angajare, angajatorul trebuie sa inteleaga de la bun inceput ca te intereseaza la fel de mult studiile si nu profitul pe termen scurt, astfel descurajam  obiceiul angajatorilor de a profita de tineretea si lipsa noastra de experienta ca si student pe piata muncii.

  1. Conditiile legale;

Foarte multe companii din Romania si nu numai, profita prin rotatie de studentii care au lipsuri si isi doresc un job stabil,. Este mult mai simplu pentru o companie sa angajeze  un student decat pe o persoana cu experienta deoarece nu suntem atenti la normele legale si le este usor distrasa atentia cu cifrele considerabile privind remunerarea  si cat de placut este sa lucrezi intr-un mediu tanar,perseverent etc. In acel moment uitam sa intrebam, ce fel de contract o sa semnam, cum sunt impartite turele de lucru, pauzele de masa, medicina muncii, orele de lucru din contract etc.

  1. Stabilitatea;

In momentul in care decizi ca doresti sa iti cauti un job (full-time/part-time), trebuie sa te gandesti la  viitor, sa te indrepti cu atentia catre job-urile care te vor ajuta ca si experienta si dupa terminarea  studiilor. Trebuie sa recunoastem ca noi studentii ne dorim distractie, viata fara probleme, poate Vama Veche, dar dupa aceasta viata de studentie, realist vorbind nu mai e aceasi cu studentia parintilor nostrii, o sa ne fie foarte greu. Trebuie sa ne alegem un job care sa ne placa, sa ne trezim dimineata si sa plecam cu zambetul pe buze la noul si poate primul loc de munca, pentru a putea creste din punct de vedere al experientei si bine inteles al CV-ului. Daca ajungem sa avem 7-8 Joburi in doar cativa ani de facultate, dupa ce o terminam va fi si mai greu sa gasim un job stabil, deoarece nu ne cunoaste nimeni si HR-ului nu-i se pare foarte serioasa o persoana care nu si-a gasit locul la nici o companie in atatia ani.

  1. Mediul de lucru;

In momentul in care treci pragul unei companii este important sa analizezi foarte bine mediul de lucru de acolo, oamenii, managerii, curatenia etc. Nu este un secret ca mentalitatea studentului s-a schimbat de la generatie la generatie, si ca in prezent nu cred ca exista tanar caruia sa ii placa cand primeste ordine directe cu tonalitati nepotrivite , se simte pur si simplu jignit. Trebuie sa ne facem intelesi de la bun inceput ca ne dorim RESPECT, nu pentru ceea ce suntem, ci pur si simplu ca om, in limita bunelor maniere. Este foarte greu pentru un om calcat in picioare de ego-ul sefului, de starea de tensiune din birou, de mentalitatea oamenilor mai in varsta decat noi sau pur si simplu de agresiunea verbala pe care o auzi de la un superior, sa mai poti da randament sarcinilor afferent job-ului. Ne angajam ca sa invatam in primul rand si respectam ca sa fim respectati.

  1. Salarizarea;

Un subiect foarte delicat, clar! Eu personal nu am gasit student care sa fie convins ca este multumit de salariul care ii este oferit pentru diferitele activitati pe care le desfasoara si acest lucru se intampla din mai multe motive, dar cele mai importante pentru noi sunt cele care ne marcheaza emotional.

Primul motiv fiind multitudinea de sarcini pe care le avem de indeplinit, deoarece fiind tanar si fara experienta, angajatorul pune in practica teoria angajatiilor prin rotatie si abuzeaza de noi.

Al doilea fiind grupul nostru de prieteni, pe care nu ii intereseaza experienta pe piata munci in anii de facultate si au de la parinti bani de buzunar pentru o saptamana, poate mai multi decat castigam noi la job intr-o luna.

Dar cu toate acestea, beneficiile vin mai tarziu, experienta acumulata,stapanirea de sine,puterea de decizie, onestitatea, seriozitatea, perseverenta, vocabularul pe care il imbogatim si cunoasterea anumitor activitati pe care le putem desfasura in anii de studentie, isi pun amprenta pe noi toata viata si avem in viitor puterea pentru o multitudine de decizii si alegeri corecte.