Cele mai eficiente exercitii pentru persoanele cu diabet de tip 2

de

Daca ai diabet de tip 2, miscarea regulata te poate ajuta sa gestionezi aceasta afectiune. Mai mult, iti va reduce riscul de a dezvolta alte afectiuni precum bolile cardiovasculare, problemele cu somnul, articulatiile dureroase, si multe altele.

Exercitiile fizice pot sa previna si dezvoltarea diabetului la persoanele care se afla in stadiul de prediabet. Pentru a obtine beneficii vizibile sunt necesare minim 150 de minute de exerciții de intensitate moderata pe saptamana. In orice caz, inainte de a incepe un program regulat de exercitii fizice, este recomandat sa te consulti si cu medicul tau, pentru a afla daca nu exista contraindicatii.

Iata cateva exercitii recomandate pentru cei care sufera de diabet – retine exercitiile care te atrag cel mai mult si discuta-le cu medicul tau:

  1. Mersul pe jos

In general, mersul pe jos nu are contraindicatii, fiind o metoda simpla de a face sport, cu impact foarte scazut asupra articulatiilor. Nu ai nevoie de echipament special (o pereche buna de adidasi este esentiala!), si este si destul de eficient, ajutand cu scaderea in greutate dar si cu normalizarea glicemiei daca mergi, zilnic, 30 de minute pe jos.

  1. Lucrul cu greutati

Greutatile si alte exercitii bazate pe rezistenta, precum cele cu greutatea corporala, te ajuta sa iti mentii si sa iti cresti masa musculara, ceea ce va duce si la un numar mai mare de calorii consumate in timpul unui antrenament.

Este un mod simplu de a face miscare, deoarece minimul echipament de care ai nevoie este o greutate fitness, care nu este costisitoare si nu ocupa mult loc. Daca vrei antrenamente mai complexe poti folosi aparate multifunctionale, haltere, sau mingi fitness.

  1. Mersul pe bicicleta

O afectiune comuna printre cei cu diabet de tip 2 este artrita. Neuropatia diabetica poate afecta nervii si articulatiile acestor persoane si, implicit, ele trebuie sa aleaga exercitii cu impact scazut. Mersul pe bicicleta poate fi o optiune buna, indiferent ca este vorba de bicicleta fitness sau de o bicicleta de oras.

  1. Inotul

Aceasta este o alta optiune potrivita celor care au nevoie de exercitii blande cu articulatiile. Inotul si sporturile in apa sunt exercitii cardio usoare, ce pot diminua durerile din timpul activitatilor fizice, in timp ce iti lucrezi intregul corp.

  1. Zumba

Dansul aerobic este preferat de multe persoane deoarece este dinamic si distractiv. Zumba este un program de fitness ce combina dansul cu miscari de aerobic pentru a obtine un antrenament de intensitate moderata spre crescuta. In plus, daca participi la un curs de Zumba impreuna cu alte persoane, este posibil sa simti mai multa motivatie pentru ca vei socializa in acelasi timp.

  1. Pilates

Pilates este un program de fitness preferat de cei care isi doresc o zona core mai puternica, precum si o mai buna coordonare si mai multa forta fizica. Ca si in cazul Zumba, vei putea participa la un curs de Pilates organizat in grupuri, sau vei putea sa vizionezi videoclipuri online.

Image by Tumisu from Pixabay