Cele mai importante evenimente din 2014

de

În 2014 au avut loc mai multe evenimente, unele de o amploare mai mică, iar altele de una mai mare. Dar, oare, care dintre acestea au fost cu adevărat cele mai însemnate? Care merită să intre într-un top 10, dacă ar fi să facem unul chiar acum? Să fi fost doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines, ofensiva Statului Islamic, bombardamentele aeriene ale Statelor Unite și ale aliaților acestora în Siria sau epidemia de Ebola?

Anul acesta, în care populația întregii planete a ajuns la aproape 7,3 miliarde de oameni, a fost dominat, mai mult decât alții, de frică, dramă și tragedie. Tocmai de aceea, probabil că următoarele 10 evenimente pot fi considerate drept unele dintre cele mai mari și mai memorabile:

10. Legalizarea eutanasierii în Belgia

Legea privind eutanasierea persoanelor aflate într-un stadiu terminal al bolii de care suferă, a fost aprobată pe data de 13 februarie. Deși nu se află pe un loc fruntaș în topul de față, cu siguranță că a reprezentat o știre de interes pentru mulți dintre noi, fiecare privind-o din propriul punct de vedere și judecând-o după propriile valori etice.

9. Răpirea celor 300 de fete dintr-o școală aflată în Nigeria

Boko Haram, o organizație islamică jihadistă, și-a asumat responsabilitatea pentru răpirea a aproape 300 de eleve, faptă care a avut loc în noaptea de 14 spre 15 aprilie. Imediat după ce întreaga planetă a aflat acest lucru, pe siteurile de socializare s-a pornit o campanie prin care se cerea eliberarea tuturor persoanelor sechestrate de Boko Haram.

Denumită #BringBackOurGirls (#AducetineFeteleInapoi), inițiativa a strâns 2,3 milioane de mesaje pe Twitter (cunoscute sub numele de „tweets”), însă, nici până la ora actuală nu s-a ajuns la un final concret și fericit în ceea ce o privește.

8. Raportul privind schimbările climaterice

Panoul Interguvernamental pe probleme de mediu a elaborat cea de-a Cincea Evaluarea (și ultima), în care a subliniat faptul că lumea în care trăim se confruntă cu pagube severe, ireversibile și universale cauzate de emisiile globale de CO2. Din păcate, nici în acest caz nu se pare că s-a găsit o soluție, multe din oficialitățile care sunt la conducerea diverselor state continuând să nu se pună de acord la acest capitol important.

7. Amenințarea poliomielitei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat, în 2014, răspândirea unei epidemii de poliomielită în cel puțin 10 țări, motiv suficient pentru a declara situația una de mare urgență.

6. Confruntarea dintre Israel și Hamas

Timp de 7 săptămâni, în lunile iunie și iulie, au apărut tensiuni care au luat amploare între Israel și palestinieni, în urma cărora 71 de israelieni și 2100 de palestinieni și-au pierdut viața, inclusiv după o ofensivă lansată la sol în Gaza.

5. Dispariția zborului 370 al Malaysia Airlines

În continuare un mare mister nerezolvat, care a înghițit deja foarte multe milioane de dolari și care a generat o angoasă greu de descris pentru familiile pasagerilor, dispariția, la data de 8 martie 2014, a unui Boeing 777, își face și el loc în listă. Tot ce se știe, până la ora actuală, este că, probabil, avionul ar fi dispărut undeva între Golful Tailandei și Oceanul Indian, însă nu putem fi siguri de asta, din moment ce nu s-a descoperit nici un indiciu solid care să ne ajute să ne dăm seama ce s-a întâmplat exact.

4. Situația din Rusia în care au fost implicate Ucraina și Crimeea

Anexarea Crimeei la teritoriul său, i-a adus Rusiei o serie de sancțiuni și suspendarea temporară din G8. Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin intermediul unei rezoluții, a respins această anexare, numind Crimeea ca parte a Ucrainei. Evenimentul a avut loc imediat după Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi, organizate de Rusia în perioada 7-23 februarie.

3. Epidemia de Ebola din Africa de Vest

Aproape 20000 de oameni au fost infectați cu Ebola, iar 6000 au căzut victime virusului necruțător, fiind o epidemie care, fără doar și poate, a atras atenția întregii lumi. Marea majoritate a țărilor au instituit măsuri preventive la aeroporturi, puncte de trecere a frontierei și în porturi, pentru a evita pătrunderea pe teritoriul lor a persoanelor purtătoare de Ebola.

2. Doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei

Un alt avion Boeing 777 al aceleiași companii aeriene din Malaezia, care opera zborul 17, a fost lovit de o rachetă rusească pe când traversa teritoriul ucrainian, în acest incident pierzându-și viața toți cei aflați la bord (298 de persoane). Câteva zile mai târziu, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a emis Rezoluția 2166 că răspuns la cele întâmplate, iar o mare operațiune de recuperare internațională și o anchetă olandeză au fost pornite pentru investigarea cauzelor care au dus la producerea tragediei.

1. Ofensiva Statului Islamic în nordul Irakului

Dintre toate cele petrecute în anul care este pe cale de a se termina, nimic nu cred că a provocat o repugnă mai mare în inimile locuitorilor planetei Pământ decât acțiunile Statului Islamic în Irak și chiar Siria. Folosindu-se de siteurile de socializare pentru a teroriza lumea prin transmiterea decapitărilor câtorva ostatici, Statul Islamic a atras, după cum era și normal, indignarea și revolta liderilor lumii.

Conflictul este departe de a se termina, teroriștii încercând să provoace Vestul în a se angaja într-un „război sfânt” cu ei.