Cele mai importante evenimente din 2014

de

├Än 2014 au avut loc mai multe evenimente, unele de o amploare mai mic─â, iar altele de una mai mare. Dar, oare, care dintre acestea au fost cu adev─ârat cele mai ├«nsemnate? Care merit─â s─â intre ├«ntr-un top 10, dac─â ar fi s─â facem unul chiar acum? S─â fi fost dobor├órea zborului 17 al Malaysia Airlines, ofensiva Statului Islamic, bombardamentele aeriene ale Statelor Unite ╚Öi ale alia╚Ťilor acestora ├«n Siria sau epidemia de Ebola?

Anul acesta, ├«n care popula╚Ťia ├«ntregii planete a ajuns la aproape 7,3 miliarde de oameni, a fost dominat, mai mult dec├ót al╚Ťii, de fric─â, dram─â ╚Öi tragedie. Tocmai de aceea, probabil c─â urm─âtoarele 10 evenimente pot fi considerate drept unele dintre cele mai mari ╚Öi mai memorabile:

10. Legalizarea eutanasierii în Belgia

Legea privind eutanasierea persoanelor aflate ├«ntr-un stadiu terminal al bolii de care sufer─â, a fost aprobat─â pe data de 13 februarie. De╚Öi nu se afl─â pe un loc frunta╚Ö ├«n topul de fa╚Ť─â, cu siguran╚Ť─â c─â a reprezentat o ╚Ötire de interes pentru mul╚Ťi dintre noi, fiecare privind-o din propriul punct de vedere ╚Öi judec├ónd-o dup─â propriile valori etice.

9. Răpirea celor 300 de fete dintr-o școală aflată în Nigeria

Boko Haram, o organiza╚Ťie islamic─â jihadist─â, ╚Öi-a asumat responsabilitatea pentru r─âpirea a aproape 300 de eleve, fapt─â care a avut loc ├«n noaptea de 14 spre 15 aprilie. Imediat dup─â ce ├«ntreaga planet─â a aflat acest lucru, pe siteurile de socializare s-a pornit o campanie prin care se cerea eliberarea tuturor persoanelor sechestrate de Boko Haram.

Denumit─â #BringBackOurGirls (#AducetineFeteleInapoi), ini╚Ťiativa a str├óns 2,3 milioane de mesaje pe Twitter (cunoscute sub numele de „tweets”), ├«ns─â, nici p├ón─â la ora actual─â nu s-a ajuns la un final concret ╚Öi fericit ├«n ceea ce o prive╚Öte.

8. Raportul privind schimb─ârile climaterice

Panoul Interguvernamental pe probleme de mediu a elaborat cea de-a Cincea Evaluarea (╚Öi ultima), ├«n care a subliniat faptul c─â lumea ├«n care tr─âim se confrunt─â cu pagube severe, ireversibile ╚Öi universale cauzate de emisiile globale de CO2. Din p─âcate, nici ├«n acest caz nu se pare c─â s-a g─âsit o solu╚Ťie, multe din oficialit─â╚Ťile care sunt la conducerea diverselor state continu├ónd s─â nu se pun─â de acord la acest capitol important.

7. Amenin╚Ťarea poliomielitei

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS) a identificat, ├«n 2014, r─âsp├óndirea unei epidemii de poliomielit─â ├«n cel pu╚Ťin 10 ╚Ť─âri, motiv suficient pentru a declara situa╚Ťia una de mare urgen╚Ť─â.

6. Confruntarea dintre Israel și Hamas

Timp de 7 s─âpt─âm├óni, ├«n lunile iunie ╚Öi iulie, au ap─ârut tensiuni care au luat amploare ├«ntre Israel ╚Öi palestinieni, ├«n urma c─ârora 71 de israelieni ╚Öi 2100 de palestinieni ╚Öi-au pierdut via╚Ťa, inclusiv dup─â o ofensiv─â lansat─â la sol ├«n Gaza.

5. Dispari╚Ťia zborului 370 al Malaysia Airlines

├Än continuare un mare mister nerezolvat, care a ├«nghi╚Ťit deja foarte multe milioane de dolari ╚Öi care a generat o angoas─â greu de descris pentru familiile pasagerilor, dispari╚Ťia, la data de 8 martie 2014, a unui Boeing 777, ├«╚Öi face ╚Öi el loc ├«n list─â. Tot ce se ╚Ötie, p├ón─â la ora actual─â, este c─â, probabil, avionul ar fi disp─ârut undeva ├«ntre Golful Tailandei ╚Öi Oceanul Indian, ├«ns─â nu putem fi siguri de asta, din moment ce nu s-a descoperit nici un indiciu solid care s─â ne ajute s─â ne d─âm seama ce s-a ├«nt├ómplat exact.

4. Situa╚Ťia din Rusia ├«n care au fost implicate Ucraina ╚Öi Crimeea

Anexarea Crimeei la teritoriul s─âu, i-a adus Rusiei o serie de sanc╚Ťiuni ╚Öi suspendarea temporar─â din G8. Adunarea General─â a Na╚Ťiunilor Unite, prin intermediul unei rezolu╚Ťii, a respins aceast─â anexare, numind Crimeea ca parte a Ucrainei. Evenimentul a avut loc imediat dup─â Jocurile Olimpice de iarn─â de la Sochi, organizate de Rusia ├«n perioada 7-23 februarie.

3. Epidemia de Ebola din Africa de Vest

Aproape 20000 de oameni au fost infecta╚Ťi cu Ebola, iar 6000 au c─âzut victime virusului necru╚Ť─âtor, fiind o epidemie care, f─âr─â doar ╚Öi poate, a atras aten╚Ťia ├«ntregii lumi. Marea majoritate a ╚Ť─ârilor au instituit m─âsuri preventive la aeroporturi, puncte de trecere a frontierei ╚Öi ├«n porturi, pentru a evita p─âtrunderea pe teritoriul lor a persoanelor purt─âtoare de Ebola.

2. Doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei

Un alt avion Boeing 777 al aceleia╚Öi companii aeriene din Malaezia, care opera zborul 17, a fost lovit de o rachet─â ruseasc─â pe c├ónd traversa teritoriul ucrainian, ├«n acest incident pierz├óndu-╚Öi via╚Ťa to╚Ťi cei afla╚Ťi la bord (298 de persoane). C├óteva zile mai t├órziu, Consiliul de Securitate al Na╚Ťiunilor Unite a emis Rezolu╚Ťia 2166 c─â r─âspuns la cele ├«nt├ómplate, iar o mare opera╚Ťiune de recuperare interna╚Ťional─â ╚Öi o anchet─â olandez─â au fost pornite pentru investigarea cauzelor care au dus la producerea tragediei.

1. Ofensiva Statului Islamic în nordul Irakului

Dintre toate cele petrecute ├«n anul care este pe cale de a se termina, nimic nu cred c─â a provocat o repugn─â mai mare ├«n inimile locuitorilor planetei P─âm├ónt dec├ót ac╚Ťiunile Statului Islamic ├«n Irak ╚Öi chiar Siria. Folosindu-se de siteurile de socializare pentru a teroriza lumea prin transmiterea decapit─ârilor c├ótorva ostatici, Statul Islamic a atras, dup─â cum era ╚Öi normal, indignarea ╚Öi revolta liderilor lumii.

Conflictul este departe de a se termina, terori╚Ötii ├«ncerc├ónd s─â provoace Vestul ├«n a se angaja ├«ntr-un „r─âzboi sf├ónt” cu ei.