Ciclismul pentru copii şi echipamentul necesar

de

Sportul, în general, dezvoltă atât personalitatea cât şi condiţia fizică a copilului. Practicat la un nivel de performanță poate deveni un stil de viaţă sau chiar o carieră.

Odată ce au deprins o plăcere din mersul pe bicicletă sunt câteva aspecte pe care să le avem în vedere când cumpărăm copilului o bicicletă.

Un echipament sportiv de calitate presupune un cost ridicat. Dacă optaţi pentru o bicicletă ieftină există posibilitatea să o înlocuiţi mai repede decât aţi preconizat. Odată cu creşterea copilului, schimbarea bicicletei este inevitabilă, deciderea momentului schimbării rămânând în sarcina părinţilor. Trebuie acordată atenţie calităţii la achiziţionarea unei biciclete, multe biciclete de copii de calitate slabă, vor fi greu de revândut apoi.

Un mod de a privi investiţia într-o bicicletă de calitate este faptul că investeşti în pasiunea lor, o bicicletă bună poate creşte pasiunea pentru un sport de performanță. Totodată o bicicletă de calitate necesită mai puţină întreținere şi îşi păstrează valoarea.

Pe lângă o bicicletă bună, îmbrăcămintea şi încălțămintea sunt aspecte la fel de importante pentru o experiență cât mai plăcută. O încălțăminte adecvată trebuie să aibă talpa flexibilă, fiind astfel utilă şi pentru mersul pe lângă bicicletă. Îmbrăcămintea trebuie să fie fabricată în mare parte din poliester/polipropilenă pentru a nu permite transpiraţiei să rămână îmbibată în haine.

Echipamentul de protecție este esențial pentru siguranța copilului, dar şi pentru confortul psihic al părinților. În funcţie de traseul ales sau condiţile de vreme, se recomandă următoarele echipamente: cască de protecţie, mască pentru faţă, genunchiere, cotiere, ochelari şi mânuşi. Casca de protecţie se găseşte în două variante, de iarnă (fantele de aerisire sunt acoperite) şi de vară (cu fante de aerisire). Gama de mânuşi este diversificată în funcţie de preferinte, criteriul cel mai important în alegerea mânuşilor fiind confortul.

Primele ieşiri cu bicicleta pot avea un impact pozitiv, însă este important să nu îi lăsăm să îşi piardă entuziasmul. O variantă poate fi înscrierea la un club de ciclism. Este un prilej bun de a întâlni alţi copii cu pasiuni asemănatoare, se vor organiza ieşiri frecvente, chiar şi posibile competiţii. Pe lângă faptul că bicicleta îşi va merita investiţia, copilul se dezvoltă într-un mediu activ şi competitiv.

Alege echipamente de calitate, acestea au evoluat atât calitativ cât şi din punctul de vedere al performanței. Şi nu uita, mersul pe bicicletă, la fel ca şi orice alt sport ajută la menţinerea unei condiţii fizice bune şi rezultă într-un stil de viaţă sănătos.