Cinci lucruri de împărtășit unei adolescente

de

Oricare dintre voi a fost, cândva, copil. Apoi a mai crescut un pic și a devenit adolescent. A ajuns la vârsta la care a început a se confrunta cu unele dileme și probleme caracteristice acestei perioade din viața unei ființe umane. A făcut lucruri de care atât el, cât și cei din jurul lui, au fost mândri de ele. Dar a mai făcut și boacăne!

Este normal să se întâmple așa, indiferent că ești băiat sau fată. Și, că tot veni vorba de fete, am pentru ele 5 sfaturi pe care doresc să le împărtășesc, pentru a le ajuta să treacă mai ușor prin această perioadă a vieții lor.

1. Nu lăsați alte persoane să vă definească sau să vă influențeze valoarea de sine

Concentrați-vă pe construirea propriului vostru caracter și pe definirea unor planuri pe termen lung. A fi cea mai populară, frumoasă ori suplă fată din școală sau de pe planetă, nu sunt singurele lucruri care contează în viața ta. Adolescența este un moment propice pentru stabilirea unui plan de urmat pentru mai târziu.

A vă face un astfel de plan sau, pur și simplu, a visa la ceea ce vă doriți să realizați nu este un lucru greșit. Sunteți nesigure de felul cum arătați, de cât de populare sunteți sau de statutul vostru social? Ei bine, și acestea se pot schimba! Dar singurele persoane care pot să facă asta pentru ele sunteți chiar voi.

Voi știți ce vă doriți să faceți în viață, voi vă creați, în mare parte, propriul viitor. Nu este nimic greșit în a asculta și de sfaturile altora, dar, în final, voi sunteți cele care trăiți toate acele experiențe pe care vi le-ați propus. Încercați să nu îi lăsați pe alții să vă bruieze sau să vă abată de la drumul pe care vi l-ați stabilit deja!

2. Înconjurați-vă cu oameni buni

Este foarte important ca în viața voastră sa fiți înconjurate de persoane care să vă inspire și să vă motiveze să mergeți mai departe, indiferent din cercul din care acestea fac parte: familie, prieteni sau alte cunoștințe. Nu ați dori, mai degrabă, să fiți în preajma unor oameni care chiar vă pot învăța ceva, care au anumite lucruri în comun cu voi?

Este mult mai ușor să înaintezi în viață atunci când primești sprijinul adecvat. Așadar, găsiți pe cineva care are aceeași pasiune ca voi. Dacă vă place să citiți sau să scrieți, încercați să vă aflați mai mult în preajma unor persoane care au aceeași preocupare ca și voi. Veți vedea că veți avea foarte mult de beneficiat de pe urma atenției și sfaturilor pe care respectivele persoane vi le oferă.

3. Educați-vă din punct de vedere financiar

Ca orice altă formă de educație pe care o primiți în viață, și educația financiară este destul de importantă. Va sosi un moment în viața voastră când va trebui să intrați în contact cu banii. Când vă veți maturiza, poate veți ajunge să umblați cu sume importante de bani.

De aceea, este recomandat să învățați adevărata valoare a banilor. Una din modalitățile prin care puteți să faceți acest lucru, este să munciți. Știu, probabil e mult prea devreme încă să discutăm despre un asemenea subiect, dar în acest fel, prin muncă, veți ajunge să câștigați și un pic de experiență, dar cel mai important, să apreciați valoarea banului.

O să remarcați că nu este chiar atât de ușor să-i faci, pe cât este să-i cheltuiești. Oare veți mai dori să aruncați cu acei bani pe fereastră, dându-i pe tot felul de lucruri inutile? Probabil că nu.

4. Participați la acțiuni de voluntariat

Voluntari se caută mereu, în diverse domenii. Fie că vorbim despre un adăpost de animale abandonate sau despre un centru de persoane cu dizabilități, acestora le-ar prinde bine o mână de ajutor în plus.

Poate vă întrebați de ce ar trebui să fiți voluntare? Ei bine, voluntariatul reprezintă un prilej bun de a învăța ceva diferit, de a întâlni oameni noi, de a vă face prieteni și, nu în ultimul rând, de a ajuta. S-ar putea ca vouă să vi se pare ceva banal acțiunile pe care le întreprindeți în cadrul activităților de voluntariat, dar pentru cei care primesc ajutorul din partea voastră înseamnă mult.

Orice gest pe care-l face ar putea schimba, într-o anumită măsura, viața cuiva. Sau, cel puțin, i-ar putea alina un pic suferința prin care trece.

5. Nu uitați să zâmbiți

Ultimul, dar nu cel din urmă sfat: să nu uitați ca, din când în când, să și zâmbiți. Poate că nu știți sau nu vă dați seama, dar un zâmbet poate însenina ziua unui om pe care îl întâlniți. Mai mult de atât, zâmbetul este un adevărat deschizător de conversații. Dacă sunteți timide, introvertite sau mult prea serioase și nu sunteți dispuse a interacționa cu alte persoane, atunci puteți chiar rata niște oportunități mari în viață!

Da, poate că nu mereu veți avea motive de a zâmbi. Viața nu va fi mereu roz, dar atunci când se poate, nu uitați să zâmbiți!