Cine poate inchiria o masina?

de

Daca in unele tari din Occident inchirierea de masini e cunoscuta de multa vreme si considerata a fi o optiune avantajoasa pentru turism, indiferent de tip, sau pentru oricare alta situatie care presupune locuirea pentru un timp mai scurt sau mai lung intr-o localitatea departata fata de domiciliul de resedinta, in Romania inca exista o retinere fata de felul acesta de afacere.

Dar firmele rent a car Bucuresti, cu exceptia celor care inchiriaza masini de lux pentru ocazii speciale, nu au fost infiintate pentru un numar restrans de indivizi, cu ablitati sau statut special.

 

Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de o persoana pentru a putea deveni client al unei firme de inchirieri auto Bucuresti? Pentru ca raspunsurile sa fie obiective, sursa din care sunt extrase informatiile e site-ul firmei Kamo Auto Bucuresti:

  1. Pentru orice fel de rezervare, viitorul client trebuie sa completeze un formular online, in care va specifica data ridicarii si data predarii masinii, locul primirii si locul predarii si felul masinii.
  2. Persoana pe numele careia se inchiriaza automobilul, dar si ceilalti soferi, in cazul in care se opteaza pentru mai multi, trebuie sa aiba varsta minima 25 de ani. Majoritatea firmelor pun aceasta conditie, in unele cazuri insotita de o perioada minima de la data obtinerii permisului auto.
  3. La rezervarea online, se va primi din partea firmei un e-mail si un telefon de confirmare. Urmatoarea faza e prezentarea la unul din birourile firmei pentru incheierea contractului.

Care sunt actele de care are nevoie cel care inchiriaza:

  1. Permisul de conducere, care nu e valabil daca e expirat, sau copii dupa documente, daca nu pot fi prezentate si originalele, pentru confirmare.
  2. Conducatorii suplimentari, fiindca nu e obligatoriu ca masina sa fie condusa doar de catre persoana pe numele careia se incheie contractul, trebuie sa fie prezenti in momentul inchirierii automobilului.
  3. In cazuri speciale, firma poate cere, tot pentru bunul mers al lucrurilor, unele documente suplimentare, ca de exemplu bilet de avion, card de credit, o factura pentru utilitati, etc.
  4. In cazul descoperirii unui fals in acte, oricine ar fi persoana, nu se mai poate discuta despre vreo intelegere legata de inchiriere.
  5. Un alt document necesar e Cartea de Identitate sau Pasaportul, in original
  6. De asemenea, obligatorie e prezentarea unui card de credit sau de debit, pe numele soferului care va incheia contractul. Prezentarea cardurilor e necesara pentru acoperirea unei sume (garantia) care poate acoperi daunele in cazul vreunei dauna aduse masinii. In cazul cardului de debit, clientul trebuie sa aiba in cont aceasta suma.
  7. Ca o alternativa, exista varianta depunerii unei sume de bani, la solicitarea clientului

 

  1. La fel ca in oricare alte intelegeri intre doua parti, cu pretentii de seriozitate si corectitudine, firma are anumite asteptari din partea clientului. Aceste asteptari se inscriu in ceea ce inseamna bun simt. E firesc ca la predare masina sa nu aiba interiorul distrus sau murdarit intentionat. E o diferenta chiar vizibila intre a murdari din neatentie si a face asta intentionat. La fel, specificate in contract sunt ridicarea si predarea masinii in data si la orele stabilite, iar cantitatea de combustibil din rezervor sa fie aceeasi la predare ca si la primire.