Cladirile verzi ale viitorului – lumea birourilor inteligente?

de

Cladirea de birouri Edge din Amsterdam se mandreste cu cafea buna, multa lumina naturala si o sala de gimnastica ce le permite angajatilor sa se mentina in forma si sa contribuie la alimentarea cu energie a biroului. De asemenea, toaletele sunt cu apa de ploaie, are un robot ce te provoaca sa te plimbi noaptea si o intreaga gama de tehnologie inteligenta pentru a face constructia durabila. Asa a fost numit cel mai verde birou din lume.

Cladirea are platforme inteligente, incorporate cu 28.000 de senzori care masoara temperatura, lumina, miscarea si umiditatea. Toate panourile cu LED-uri sunt foarte eficiente si necesita o cantitate mica de energie electrica. Angajatii pot controla temperatura, lumina cu ajutorul aplicatiilor de pe smartphone. Angajatii selecteaza temperatura dorita prin intermediul unui indicator de pe telefon, iar valvele din conductele de deasupra capului se vor ajusta, astfel incat sa nu-si deranjeze colegii.

Visul facilitatilor dorite de un manager este de a le spune oamenilor unde sa mearga in functie de spatiul disponibil. Din punct de vedere tehnic acest lucru este posibil, dar comportamental nu deoarece oamenii doresc sa mearga in acelasi loc in fiecare zi alaturi de colegii lor. Nu este clar cate persoane folosesc stikerele cu coduri QR ce acopera camerele de intalnire, permitandu-le sa se conecteze la orice exista in interiorul camerei cu ajutorul smartphone-ului – inclusiv ecranele 4K le pot arata propriile prezentari, pot controla lumina si incalzirea.

Prin astfel de cladire se doreste incurajarea muncitorilor de a merge mai verde deoarece exista un spatiu imens pentru biciclete si un perete intreg dedicat incarcarii masinilor electrice in parcarea subterana. Tablourile de bord afiseaza o varietate de date in timp real, inclusiv numarul lucratorilor din cladire, numarul vizitatorilor, consumul de energie si temperatura, chiar si cata cafea se consuma si ce tip. Din rapoarte s-a dovedit ca cele mai consumate sunt caffee latte si cappucino, ceea ce inseamna ca laptele a fost consumat frecvent si de aceea au adoptat un compartiment mai mare pentru lapte.

Cladirile inteligente pot reprezenta lucruri diferite pentru oameni diferiti. De aceea, oamenii trebuie pusi pe primul loc si apoi tehnologia care ii poate ajuta. Tot mai multe companii folosesc tehnologii, cum ar fi realitatea virtuala pentru a le putea oferi idei potentialilor clienti despre cum vor arata cladirile in care vor lucra.

In concluzie, modul in care se petrec lucrurile intr-o cladire de birouri este intr-adevar inteligent.