Copiii mici şi logopedia

de

Copiii voștri tind să se bâlbâie uneori sau să pronunțe greșit unele cuvinte? La început, când ei sunt mici, probabil că nu vă veți îngrijora prea mult în această privință, deoarece vă așteptați ca un copil mic să nu aibă un vocabular foarte dezvoltat. Pe lângă asta, cui nu-i place un copilaș care stâlcește propoziții și cuvinte?

Se ajunge, însă, la o vârstă când copiii trebuie să învețe să vorbească așa cum este normal, fără a mai pronunțat greșit cuvintele și fără a se mai bâlbâi atât de mult ca atunci când erau mai mici. De-abia acum ar trebui un părinte să-și facă griji și să consulte un doctor sau un logoped, pentru a determina dacă odrasla sa are sau nu probleme de vorbire.

Evident, oricine își dorește să aibă un copil care poate vorbi și își poate comunica foarte ușor punctele de vedere. Știm cu toții că acesta este unul dintre lucrurile care poate duce la succesul sau eșecul unei persoane în viață. Majoritatea logopezilor sau doctorilor vă vor spune că pronunțarea greșită a cuvintelor de către un copil este un lucru normal chiar până la vârsta de 6-7 ani.

Din această cauză, de multe ori, este greu să vă dați seama dacă un copil are sau nu nevoie de logopedie. Nici unul dintre voi nu dorește să aibă copii care rămân în urmă față de alții în ceea ce privește performanțele de vorbire, așa că este bine să vi se spună câte ceva despre felul în care se dezvoltă tiparele de vorbire, pentru a vă mai lua din grijile cauzate de acest lucru.

În rândurile care urmează, am să vă spun câte ceva despre aceste tipare. Sper ca ceea ce veți citi aici să vă ajute să determinați mai ușor dacă vreunul din copiii voștri are sau nu nevoie de ajutorul unui logoped, în cazul în care el prezintă probleme de vorbire.

Până la vârsta de 1 an

Durează cam un an până când un copil începe să formeze ceva cuvinte. Oricum, până la această vârstă, ei vor continua să se folosească de vocea lor pentru a-și exprima dorințele, nevoile, curiozitatea etc. față de ceea ce îi înconjoară. Cu toții ați auzit bebeluși care vorbesc pe limba lor, bolborosind lucruri pe care noi nu le înțelegem.

Oricât de amuzant ar părea acest limbaj al lor, este unul foarte important în procesul de dezvoltare. Pe la vârsta de 9 luni, bebelușii încep să încerce să imite ceea ce spun părinții lor. Uneori, îi puteți auzi spunând unele cuvinte precum „mama” sau „tata”.

Între 12 și 18 luni

În jurul acestei vârste, copiii ar trebui să includă în vocabularul lor o gamă variată de sunete (sau litere, gen P, B, M, D sau N). De asemenea, ei vor putea să imite mai bine ceea ce spun părinții lor sau alte persoane cu care intră în contact. Cu toate acestea, încă nu vor fi capabil să combine foarte multe cuvinte pentru a forma o propoziție mai complexă.

În general, ceea ce doresc ei să transmită se va limita la 1-2 cuvinte. Tot acum, este posibil ca un copil să dea semne că aude și înțelege niște fraze simple.

Între 18 și 24 de luni

La vârsta de un an și jumătate, copilul va dispune de un vocabular ceva mai mare, de vreo 20 de cuvinte. Acesta va crește până la 50 de cuvinte când copilul va ajunge să aibă 2 ani. Acum, copiii vor fi mai capabili să alcătuiască propoziții simple. De asemenea, ei vor putea identifica diverse obiecte, fie în realitate, fie în poze și vor putea să asculte și să urmeze indicații alcătuite din doi pași.

Înaintea vârstei de 2 ani, dacă un copil nu gesticulează sau preferă numai să gesticuleze, în loc să și vorbească și dacă are ceva probleme în a imita sunetele făcute de membri familiei, atunci se prea poate ca el să aibă nevoie de ajutorul unui logoped.

Între 2 și 3 ani

După ce trec de vârsta de 2 ani, copiii vor avea de câștigat și mai mult la capitolul vorbire. Ei vor putea alcătui propoziții de 3 sau mai multe cuvinte. La 3 ani, ar putea fi capabili să înțeleagă și să urmeze instrucțiuni sau indicații mai complexe.

În vocabularul lor vor intra și cuvinte precum „mare”, „mic” și numele culorilor. La acest moment, medicul pediatru poate recomanda testarea copilului, pentru a determina dacă acesta nu cumva doar imită ceea ce aude, fără a putea reproduce singur cuvintele, dacă repetă la nesfârșit anumite cuvinte sau dacă pronunția acestora este greu de înțeles pentru cei din jurul său.

Înainte de a apela la serviciile unui logoped, este bine să luați legătura cu un medic pediatru, deoarece acesta vă poate spune exact dacă este cazul să vă prezentați la cabinetul unui logoped sau nu.