Credit Ipotecar

de

S─â recunoa╚Ötem, doar o foarte mic─â parte dintre cei care doresc s─â-╚Öi cumpere o cas─â ├«╚Öi pot permite s─â o achite integral. De fapt, ├«n Rom├ónia, foarte multe persoane nu dispun de asemenea sume de bani. ╚śi nu cred c─â este nevoie s─â v─â men╚Ťionez de ce.

Ok, ├«ns─â oamenii vor s─â aib─â o locuin╚Ť─â. Cum pot face ei rost de banii necesari pentru achizi╚Ťionarea unui apartament sau a unei case? Evident, veniturile pe care le au s-ar putea s─â nu ├«i ajute prea mult. Salariile, ca s─â lu─âm un singur exemplu, sunt, de cele mai multe ori, mici. A╚Öadar, nici nu se poate pune problema s─â economisi╚Ťi bani o anumit─â perioad─â de timp, ├«n speran╚Ťa c─â ve╚Ťi aduna o sum─â care s─â v─â permit─â s─â v─â cump─âra╚Ťi casa de vis.

Nu r─âm├óne dec├ót o singur─â solu╚Ťie viabil─â: c├ó╚Ötiga╚Ťi la loto. Loto? Nu, mul╚Ťumesc! Lua╚Ťi un credit ipotecar de la banc─â. Banii pe care vi-i ├«mprumut─â banca v─â stau la dispozi╚Ťie mult mai repede dec├ót un c├ó╚Ötig la loterie! Conform unui articol pe care ├«l citisem recent, peste jum─âtate dintre rom├óni recurg la contracta un credit ipotecar.

Unul din lucrurile pe care vreau s─â vi le men╚Ťionez, ├«nainte de a v─â oferi ╚Öi alte informa╚Ťii cu privire la ob╚Ťinerea unui credit pentru locuin╚Ť─â, este acela c─â exist─â unele diferen╚Ťe ├«ntre creditarea ├«n lei (RON) ╚Öi euro.

Pentru ├«nceput, atunci c├ónd v─â ve╚Ťi decide s─â lua╚Ťi un credit ipotecar, ve╚Ťi putea observa c─â taxa de evaluarea nu este aceea╚Öi la ambele valute. Nu conteaz─â la ce fel de entitate dori╚Ťi s─â apela╚Ťi (broker individual, banc─â etc.), nu ve╚Ťi g─âsi acelea╚Öi cifre asem─ân─âtoare ├«n dou─â locuri diferite.

Cu toate acestea, nu taxa de evaluare trebuie s─â v─â pun─â probleme, deoarece mai sunt ╚Öi alte aspecte importante care trebuie luate ├«n considerare. Dintre ele, doresc s─â v─â amintesc urm─âtoarele: comisionul de rambursare anticipat─â, perioada de creditare, suma maxim─â acordat─â etc. Toate aceste componente ale unui credit ipotecar au importan╚Ť─â chiar mai mare dec├ót taxa de evaluare.

Ce mai trebuie s─â ╚Öti╚Ťi, dup─â ce a╚Ťi luat ├«n calcul cele amintite mai sus? Ar mai fi c├óteva informa╚Ťii pe care a╚Ö dori s─â vi le dau. Un exemplu elocvent sunt tipurile de venit pe care o banc─â le accept─â atunci c├ónd dori╚Ťi ca aceasta s─â v─â ofere un credit ipotecar. Cea mai popular─â form─â de venit este, f─âr─â ├«ndoial─â, pentru mul╚Ťi dintre voi, salariul.

├Än func╚Ťie de m─ârimea acestuia, banca v─â poate acorda o anumit─â sum─â de bani pentru achizi╚Ťionarea unui apartament sau a unei case. Atunci c├ónd salariul este considerat prea mic, cel mai probabil ve╚Ťi fi refuza╚Ťi, deoarece banca este de p─ârere c─â nu v─â pute╚Ťi permite achitarea creditului ipotecar ├«n viitor.

Alte tipuri (sau forme de venit) ce pot fi luate ├«n considerare de o institu╚Ťie de creditare sunt: pensiile, chiriile, drepturile de autor, diurne etc.

Dup─â ce am rezolvat cu venitul, mai avem nevoie de acte. ├Än ziua de ast─âzi, nici o banc─â nu v─â poate acorda un credit f─âr─â un act de identitate, o adeverin╚Ť─â de venit sau o declara╚Ťie autentificat─â la notar, din care s─â reias─â c─â v─â ├«ncadra╚Ťi ├«n anumite norme (├«n caz c─â dori╚Ťi s─â lua╚Ťi parte la un program special, gen Prima Cas─â).

Cam acestea ar fi doar c├óteva din informa╚Ťiile legate de ob╚Ťinerea unui credit ipotecar. Subiectul este unul destul de vast, de aceea v─â recomand s─â consulta╚Ťi ╚Öi alte surse atunci c├ónd dori╚Ťi a lua un credit ipotecar. Pliantele, reclamele, site-urile b─âncilor, sediile brokerilor, toate acestea v─â pot l─âmuri mult mai bine ce trebuie s─â face╚Ťi exact pentru ob╚Ťinerea creditului dorit!