Credit Ipotecar

de

Să recunoaștem, doar o foarte mică parte dintre cei care doresc să-și cumpere o casă își pot permite să o achite integral. De fapt, în România, foarte multe persoane nu dispun de asemenea sume de bani. Și nu cred că este nevoie să vă menționez de ce.

Ok, însă oamenii vor să aibă o locuință. Cum pot face ei rost de banii necesari pentru achiziționarea unui apartament sau a unei case? Evident, veniturile pe care le au s-ar putea să nu îi ajute prea mult. Salariile, ca să luăm un singur exemplu, sunt, de cele mai multe ori, mici. Așadar, nici nu se poate pune problema să economisiți bani o anumită perioadă de timp, în speranța că veți aduna o sumă care să vă permită să vă cumpărați casa de vis.

Nu rămâne decât o singură soluție viabilă: câștigați la loto. Loto? Nu, mulțumesc! Luați un credit ipotecar de la bancă. Banii pe care vi-i împrumută banca vă stau la dispoziție mult mai repede decât un câștig la loterie! Conform unui articol pe care îl citisem recent, peste jumătate dintre români recurg la contracta un credit ipotecar.

Unul din lucrurile pe care vreau să vi le menționez, înainte de a vă oferi și alte informații cu privire la obținerea unui credit pentru locuință, este acela că există unele diferențe între creditarea în lei (RON) și euro.

Pentru început, atunci când vă veți decide să luați un credit ipotecar, veți putea observa că taxa de evaluarea nu este aceeași la ambele valute. Nu contează la ce fel de entitate doriți să apelați (broker individual, bancă etc.), nu veți găsi aceleași cifre asemănătoare în două locuri diferite.

Cu toate acestea, nu taxa de evaluare trebuie să vă pună probleme, deoarece mai sunt și alte aspecte importante care trebuie luate în considerare. Dintre ele, doresc să vă amintesc următoarele: comisionul de rambursare anticipată, perioada de creditare, suma maximă acordată etc. Toate aceste componente ale unui credit ipotecar au importanță chiar mai mare decât taxa de evaluare.

Ce mai trebuie să știți, după ce ați luat în calcul cele amintite mai sus? Ar mai fi câteva informații pe care aș dori să vi le dau. Un exemplu elocvent sunt tipurile de venit pe care o bancă le acceptă atunci când doriți ca aceasta să vă ofere un credit ipotecar. Cea mai populară formă de venit este, fără îndoială, pentru mulți dintre voi, salariul.

În funcție de mărimea acestuia, banca vă poate acorda o anumită sumă de bani pentru achiziționarea unui apartament sau a unei case. Atunci când salariul este considerat prea mic, cel mai probabil veți fi refuzați, deoarece banca este de părere că nu vă puteți permite achitarea creditului ipotecar în viitor.

Alte tipuri (sau forme de venit) ce pot fi luate în considerare de o instituție de creditare sunt: pensiile, chiriile, drepturile de autor, diurne etc.

După ce am rezolvat cu venitul, mai avem nevoie de acte. În ziua de astăzi, nici o bancă nu vă poate acorda un credit fără un act de identitate, o adeverință de venit sau o declarație autentificată la notar, din care să reiasă că vă încadrați în anumite norme (în caz că doriți să luați parte la un program special, gen Prima Casă).

Cam acestea ar fi doar câteva din informațiile legate de obținerea unui credit ipotecar. Subiectul este unul destul de vast, de aceea vă recomand să consultați și alte surse atunci când doriți a lua un credit ipotecar. Pliantele, reclamele, site-urile băncilor, sediile brokerilor, toate acestea vă pot lămuri mult mai bine ce trebuie să faceți exact pentru obținerea creditului dorit!