Cum amenajam o locuinta mica

de

Problema unei locuinte mici apare foarte des, mai ales in cazul apartamentelor din blocurile comuniste. Daca si tu te-ai pricopsit cu un astfel de apartament (mostenit, cumparat, inchiriat, etc.) cu siguranta vrei sa profiti la maxim de el si sa scapi daca se poate, de senzatia de spatiu prea mic. Ei, afla ca acest lucru se poate ajusta, si nu trebuie sa fii designer ca sa scoti ceva frumos si confortabil din apartamentul tau.

Primul lucru de care trebuie neaparat sa tii seama in amenajarea locuintei, este sa nu il supraaglomerezi. Da, stiu, ai nevoie de multe lucruri, si ai impresia ca daca iei obiecte mici economisesti spatiu, insa lucrurile nu stau chiar asa. In loc de 2-3 fotolii minuscule alege o canapea de dimensiuni medii, in jurul careia vei organiza tot livingul.

Daca pe orizontala ai mai putin spatiu atunci orienteaza-te pe verticala in casa ta! Foloseste rafturi, biblioteci, rafturi suspendate care sa utilizeze fiecare particica de perete, de sus pana jos. Asfel iti vei realiza suficiente locuri in care sa depozitezi lucrurile marunte, si nu mai aglomerezi dulapurile cu ele.

Culorile sunt un element pe care il poti folosi in avantajul tau pentru a da impresia de spariu mare. Iti recomand sa folosesti culori deschise si calde (cremuri, pasteluri, galben pai si chiar alb). Daca vrei sa creezi un efect de perspectiva, vopseste un perete intr-o culoare tare cum ar fi un galben sau portocaliu, lasa restul peretilor albi si la mobilier foloseste o culoare contrastanta: ia de exemplu o canapea de culoarea albastru intens.

Televizorul cu ecran plat intr-adevar te ajuta sa economisesti spatiu, dar daca il montezi sus pe perete, nu mai ai nevoie de masuta de televizor, si asa mai castigi o jumatate de metru patrat.

In amenajarea unui apartament mic, trebuie sa profiti de fiecare coltisor. Intr-o locuinta in care sunt multe nise si alveole trebuie sa umpli spatiile moarte cu dulapuri (acest lucru contrazice principiul prezentat mai sus, dar totusi, este util in cazul in care nu ai incotro si ai casa plina de lucruri marunte). Spatiul mort de deasupra WC-ului umple-l cu un dulapior suspendat, in loc de oglinda clasica de la baie foloseste un dulapior cu oglinda, numai bun pentru cosmetice, in loc de clasicele taburete foloseste unele in care poti depozita in interior.

Foloseste la maxim dulapurile. La magazinele specializate de mobila gasesti numeroase accesorii pentru depozitare: “buzunare” din panza pe care le poti atarna pe partea interioara a dulapului (unde poti ascunde lenjeria intima, sosete, dresuri si fel de fel de alte maruntisuri), cutii textile ce te ajuta la compartimentarea si utilizarea eficienta a spatiului din dulap.

Pentru a da impresia de spatiu aerisit, alege piese de mobilier cu structura usoara, cum ar fi mese cu picioare foarte subtiri si in culori neutre– aproape invizibile de la cativa metri, etajere metalice cat mai delicate si chiar fotolii pe picioruse in stilul anilor 50 , in loc de fotolii robuste.

sursa foto: brightnest.com