Cum obtii somnul perfect?

de

Suntem facuti sa avem nevoi fiziologice. Mancam, bem, eliminam tot ceea ce am mancat si am baut, respiram si dormim. Toate aceste actiuni ne tin in viata si in functie de modul in care intelegem sa le facem, ne ofera sau nu ne ofera sanatate. Dintre toate, cea mai complexa si cea mai de durata actiune este, fara doar si poate, somnul. Ne petrecem 33% din intreaga viata in pat si iubim sa dormim, mai ales dupa o zi de munca asidua sau dupa o zi de scoala.

Nu este, asadar, nicio mirare in faptul ca dormitorul trebuie sa fie o camera care sa caute, daca nu sa atinga, perfectiunea.

Ce inseamna perfectiune atunci cand vine vorba despre dormitor?

Perfectiune inseamna ca iti poate oferi un somn odihnitor si sanatos. Pentru asta, sunt necesare cateva elemente, extrem de importante:

  • Patul. Incepem cu inceputul si cu cel mai important element. Patul, in tot ansamblul lui, trebuie sa atinga perfectiunea. De la rama pana la saltea, acesta trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Alege o rama care sa nu scartie si care sa reziste mult timp fara nicio problema si incearca sa optezi pentru o saltea care sa ofere un somn cat mai corect. Gasesti saltele  intr-o varietate foarte mare. Ai grija sa optezi pentru o saltea cu o marime corecta, care sa fie realizata dintr-un material de buna calitate si care sa iti poata asigura un somn neintors.
  • Culoarea peretilor. Nu doar corpul trebuie sa se simta bine, ci si ochii. Chiar daca atunci cand dormi sunt inchisi, o culoare corecta a peretilor poate sa contribuie la un somn linistit. Evita pe cat posibil culorile aprinse, care pot crea agitatie si opteaza pentru culori calde si linistitoare. Albastrul, galbenul , verdele sau orange-ul pot sa reprezinte solutii ideale pentru un dormitor atractiv, in care sa obtii odihna de care ai nevoie.
  • Podeaua. Desi nu o folosesti in timp ce dormi, podeaua poate sa contribuie serios la modul in care te bucuri de somn. Atunci cand te trezesti din pat pentru a merge la baie, spre exemplu, podeaua trebuie sa fie cat mai calda, in asa fel incat sa nu iti ofere un ” dus rece ” si sa te trezeasca definitiv. De asemenea, este de evitat sa fie alunecoasa.
  • Confortul termic. Nu trebuie sa neglijam confortul termic, ba chiar putem sa il punem pe aceeasi treapta cu patul. Este important sa ai o temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius in dormitor, pentru a obtine un confort termic sporit. O temperatura mai mare poate sa duca la probleme mari de somn in timp ce una mica poate sa duca la diverse probleme de sanatate.