Cum Pot Diferite Industrii Sa Se Foloseasca De Un Sistem Fotovoltaic?

de

Desi exista deja multi operatori economici care folosesc un sistem fotovoltaic pentru a-si alimenta cu energie electrica afacerile, inca multi patroni si manageri nu sunt in totalitate convinsi de avantajele unei astfel de investitii. Acest lucru se intampla deoarece nu toata lumea intelege inca avantajele utilizarii unui astfel de sistem. Inca exista destul de multa reticenta, mai ales in randul proprietarilor de afaceri mici in ceea ce priveste folosirea de surse alternative de energie. Acest lucru se datoreaza, in parte, unei informari deficitare. Insa incetul cu incetul, fiecare proprietar sau administrator al unei firme va intelege care sunt adevaratele beneficii ale unui astfel de sistem si cum toate profita de ele.

Cine Poate Folosi Un Sistem Fotovoltaic?

Cel mai simplu raspuns la aceasta intrebare ar fi „toata lumea”. In principiu oricine doreste, fie ca este utilizator casnic sau nu, se poate folosi de u astfel de sistem pentru a inlocui dependenta de reteaua de distributie clasica sau pentru a-si suplimenta energia necesara. Insa nu toata lumea stie ca un astfel de sistem poate fi folosit pentru aproape orice fel de situatie. Asta se intampla mai ales din cauza lipsei de informare si din cauza anumitor idei preconcepute. Foarte multi oameni considera ca un astfel de sistem este util numai celor aflati in zone rurale sau celor care isi permit sa investeasca sume considerabile in astfel de solutii energetice.

Adevarul este ca un sistem fotovoltaic nu este atat de scump pe cat isi imagineaza unii oameni. Desigur, depinde de ce isi doreste fiecare client, insa in cazul unui sistem mediu care sa alimenteze o gospodarie sau o locuinta, investitia nu este una care sa descurajeze. In plus, aceasta investitie este destul de repede amortizata, tinand cont de avantajele pe care un astfel de sistem le are. Cei care si-au instalat deja panouri fotovoltaice inteleg avantajele si sunt convinsi de decizia luata. Totodata, astfel de sisteme pot fi instalate aproape oriunde si sa fie folosite la alimentarea oricarui consumator cu energie electrica.

Este adevarat ca foarte multe gospodarii din mediul rural folosesc un astfel de sistem. Insa asta nu inseamna ca folosirea lui este limitata numai la aceasta categorie. Sunt numeroase cazuri de cladiri din zone urbane care folosesc cu mare succes sisteme fotovoltaice pentru a reduce consumul din reteaua de distributie clasica. In plus, numeroase firme folosesc astfel de sisteme pentru a reduce cheltuielile si pentru a ajuta la protejarea mediului prin scaderea amprentei de carbon.

Ce Ramuri Economice Ar Putea Folosi Un Sistem Fotovoltaic?

Pana in prezent multe persoane considerau ca numai firmele foarte mari, dispuse sa faca investitii consistente se puteau bucura de avantajele unui sistem fotovoltaic. De asemenea, exista preconceptia ca un astfel de sistem este util numai firmelor din anumite zone economice, cum ar fi cele de productie in masa. Dar acest lucru nu este adevarat. Aproape orice firma, indiferent de marime si de zona in care activeaza poate folosi un astfel de sistem pentru a face economii si pentru a-si imbunatatitii serviciile oferite. Un astfel de exemplu sunt firmele din zona turismului. Multe hoteluri si pensiuni, si chiar unitati mai mici, folosesc un astfel de sistem pentru alimentarea cu energie electrica a spatiilor de cazare si a celorlalte zone precum restaurate, bucatarii, spa-uri, piscine etc.

Alti agenti economici care ar putea folosi un sistem de panouri fotovoltaice sunt cei din zona de comert. Indiferent daca este vorba de magazine mari sau mici, un sistem de panouri fotovoltaice poate ajuta orice proprietar sau manager de magazin sa reduca costurile generate de energia electrica furnizata de reteaua traditionala. Orice magazin, in special cele alimentare folosesc o cantitate foarte mare de energie electrica in fiecare zi. Fie ca este vorba de la casele de marcat sau de vitrinele frigorifice si masinile de feliat si ambalat, astfel de magazine au numerosi consumatori care au nevoie permanenta de alimentare de la o sursa de energie electrica. De aceea, sistemele de panouri sunt o solutie ideala in astfel de situatii. In plus, folosindu-se un sistem hibrid, in care energia se poate lua atat de la panouri cat si din retea, nu exista riscul de a ramane fara alimentare.

Atelierele de orice fel sunt si ele printre operatorii economici care s-ar putea folosi de un sistem fotovoltaic. In atelierele de productie de mobilier, spre exemplu, exista numerosi consumatori care trebuie sa fie aproape in permanenta conectati la retea. Acestia consuma cantitati importante de energie. Aceasta energie ar putea fi produsa de catre panouri fotovoltaice, reducand astfel dependenta de reteaua clasica de distributie. Este adevarat ca exista situatia in care alimentarea de la un astfel de sistem sa nu fie suficienta pentru nevoile unui atelier, insa acest lucru poate fi usor rezolvat prin redimensionarea sistemului sau prin conectarea la reteaua de distributie clasica.

Cat De Greu Este Pentru Un Operator Economic Sa Isi Instaleze Propriul Sistem Fotovoltaic?

Daca in trecut montarea unui sistem fotovoltaic necesita stres si efort, in ziua de azi aceasta operatiune este una cat se poate de simpla. Desigur, ca orice investitie majora necesita o anumita perioada de documentare si intocmire a unor documente, insa aceasta etapa poate fi rezolvata mult mai simplu astazi, chiar cu ajutorul firmelor specializate din domeniu, cum ar fi SolarX.ro. De asemenea, exista numeroase site-uri si platforme special dedicate patronilor si companiilor care doresc sa investeasca in acest sector.

Un alt mare ajutor in astfel de situatii vine si din partea statului. De-a lungul ultimilor ani au existat o serie de initiative nationale si internationale care au permis inlesnirea procesului de obtinere a aprobarilor necesare montarii unui astfel de sistem. In plus, exista si numeroase oportunitati in ceea ce priveste finantarea unei astfel de investitii. Oricine doreste se poate interesa de linii de finantare sau granturi oferite de diferite institutii publice sau chiar ONG-uri care sa ajute firmele sa aleaga varianta energiei alterative. Astfel de oportunitati se vor inmulti in anii viitori pe fondul cresterii interesului firmelor pentru energii regenerabile si datorita sporirii eforturilor de protejare si conservare a mediului.