Cum recunosti ascultarea pasiva

de

Ați observat în ultima perioadă tot mai multe persoane care ascultă ceea ce spuneți dar par să nu audă nimic? Indiferent că este vorba despre un funcționar public, un medic sau chiar unul din prietenii tăi, tot mai multe persoane par să nu dea nici cea mai mică atenție spuselor tale. Acest fenomen poartă numele de ascultare pasivă și este doar o exprimare elegantă care maschează lipsa de interes și superficialitatea celor din jur.

Chiar dacă sunt atenți și chiar îți dovedesc că au auzit ce ai spus, prin repetarea cu exactitate a cuvintelor, asta nu înseamnă că au și pătruns sensul cuvintelor și au înțeles ceea ce ai vrut să transmiți. Există și anumite studii care încearcă să explice cum o persoană poate asculta tot ceea ce spui, dar să nu înțeleagă nimic. Un astfel de studiu arată că 65% din subiecți au reușit să își amintească doar ce au spus ei când au dialogat cu cineva și doar 35% au fost capabili să spună ce a vorbit și interlocutorul. Un astfel de exemplu este grăitor atunci când vorbim despre atenție pe care o primi atunci când purtăm un dialog cu cineva.

Comunicarea este o componentă foarte importantă a relațiilor interumane, iar atunci când aceasta este afectată de anumiți factori, efectele pot fi foarte neplăcute. Iată câteva semne care îți arată cum poți să recunoști ascultarea pasivă atunci când vine vorba de relațiile cu cei din jur.

Nu te privește în ochi

Dacă vorbești cu partenerul de viață, un elev sau cu oricine altcineva și persoana respectivă are mari probleme în a te privi în ochi poți să fii sigur că ceea ce spui nu prea îi interesează. Te ascultă în mod politicos, mai ridică ochii din pământ, mai dau din cap din când în când, dar tot ceea ce își doresc este să pleci și să te oprești din vorbit. Asta poate fi din cauză că sunt foarte ocupați și nu au timpul necesar să te asculte sau pentru că pur și simplu consideră că ceea ce spui nu îi interesează.

Se agită tot timpul

Atunci când porți un dialog cu cineva și observi că interlocutorul tău nu are stare pe scaun, caută prin geantă, telefon sau caută ușa din priviri, este un semn clar că ceea ce spui nu ajunge acolo unde trebuie. Ca să te asiguri că nu este vorba despre o neînțelegere, ai putea să întrerupi discuția și să întrebi persoana respectivă dacă se grăbește sau dacă are vreo problemă care o deranjează. Dacă răspunsul la aceste întrebări este negativ și interlocutorul te asigură că este atent la tot ce spui însă nimic nu se schimbă în comportamentul lui, poți să fii sigur că ai de a face cu ascultarea pasivă.

Te întrerupe

Deși acest obicei poate fi doar o dovadă de lipsă de educație, unii oameni pur și simplu așa sunt construiți. Nu se pot abține să nu te întrerupă, chiar dacă ceea ce spui este destul de important. Dacă încerci să îi explici unui funcționar public, de exemplu, o situație neplăcută cu care te confrunți, iar acesta te întrerupe tot timpul cu tot felul de întrebări prea puțin importante și fără legătură cu situația în cauză, este foarte probabil ca acea persoană să nu audă nimic din ceea ce spui.

Nu te aprobă

Să spunem că vorbești cu partenerul de viață despre ce ai făcut azi la serviciu, tocmai te-ai plâns ce gest urât a făcut un coleg, dar el nu reacționează în niciun fel. Nu îți spune că a greșit respectivul, că ai greșit tu sau că asta e situația. Nu spune nimic. În loc să te enervezi, încearcă să afli dacă a auzit ce ai spus și dacă nu are nicio părere despre asta. Dacă de data asta găsește ceva de spus, este evident că prima dată mintea lui era cu totul în altă parte.