Cum să ai grijă de buna funcționare a camionului tău

de

De la biciclete la mașini și de la camioane la autobuze, orice mijloc de transport, motorizat sau nu și indiferent de numărul de roți, are nevoie de atenție, verificări de rutină și mici reparații pentru a le asigura o bună funcționare cât mai mult timp. În acest caz, atunci când deții un camion, este foarte important să ai câteva noțiuni de bază în ceea ce privește întreținerea acestuia și efectuarea unor reparații minore pentru care nu ar trebui să apelezi neapărat la ajutor specializat.

O minimă grijă pentru autovehiculul pe care îl deții, precum și punerea la punct a unui calendar de reparații și verificări te poate scăpa de situații neplăcute și poate mări durata de viață a acestuia. De asemenea, este foarte indicat să mergi în mod regulat la service pentru a verifica starea de funcționare a camionului tău. Pe termen lung, vizitele regulate la service pot fi mult mai puțin costisitoare decât cheltuielile pentru reparații.

Iată câteva sfaturi utile pentru a-ți menține camionul într-o stare bună de funcționare:

Calendar de întreținere

Orice proprietar de camion ar trebui să verifice săptămânal sistemul de răcire al motorului, presiunea cauciucurilor, uleiul, dar și lichidul de parbriz.

O verificare lunară este necesară pentru centuri, lichidul de frână și uleiul de transmisie, ștergătoarele de parbriz și cablurile bateriei.

Verificarea frânelor și a sistemului de ambreiaj, precum și ungerea șasiului sunt acțiuni pe care ar trebui să le întreprinzi cel puțin de două ori pe an pentru a fi sigur că vehiculul tău este sigur și funcționează în parametri normali.

De asemenea, este recomandat ca o dată pe an să faceți o inspecție amănunțită a camionului la un service, mai ales dacă parcurgeți cu acesta drumuri lungi sau cărați marfă.

Fiecare șofer sau proprietar de camion poate schimba, însă, acest calendar al acțiunilor de întreținere în funcție de distanțele pe care le parcurge în fiecare zi, condițiile climatice și de drum, condițiile de utilizare a camionului și alți factori asemănători. Un lucru foarte important este să verifici și să respecți întocmai calendarul de întreținere menționat în cartea vehiculului. Aici vei putea găsi instrucțiuni specifice modelului de camion pe care îl conduci, deci cea mai bună idee este să respecți indicațiile venite din partea producătorului.

Toate vehiculele, inclusiv camioanele, au nevoie de o îngrijire deosebită pe perioada iernii. Astfel, unele părție ale camionului, precum cauciucurile, farurile, ștergătoarele și bateria trebuie ferite pe cât posibil de intemperii și verificate periodic.

Chiar dacă ai urmat sau nu sfaturile de întreținere de mai sus, trebuie să știi că orice vehicul este predispus la defecțiuni. Pentru a nu fi luat prin surprindere și pentru a ști cum să recunoști tipul de defecțiune apărut, trebuie să fii atent la semnele pe care mașina ți le oferă. În funcție de asta, vei ști unde să cauți și cum să găsești cea mai bună rezolvare.

Semne de avertizare

  • – zgomote neobișnuite la sistemul de frânare (scârțâit sau scrâșnet)
    – scârțâit de la ștergătoare
    – zgomote ciudate de la aerul condiționat
    – scârțâit la cauciucuri atunci când se ia un viraj
    – bătăi sub capotă
    – tremur al volanului
    – scurgeri de ulei sau de alte lichide de culoare neagră, roșie, galbenă sau verde
    – orice alt zgomot care nu sună normal

De asemenea, trebuie să știi că la orice semn care indică o defecțiune majoră, cel mai indicat este să faci o vizită la service. Dacă vei încerca să te ocupi singur de asta sau dacă vei ignora complet semnele de avertizare este foarte posibil ca mai târziu să suporți costurile mult mai mari ale unei reparații extinse.

Așadar, având în vedere că întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi (expresia se potrivește foarte bine atunci când vine vorba de întreținerea camionului tău), ai grijă să urmezi toate instrucțiunile de întreținere menționate în cartea de service, dar și acele lucruri minore (precum spălat, lubrifiat uși și încuietori) care pot face diferența între un camion lăsat în voia sorții și unul aranjat, bine pus la punct și în perfectă stare de funcționare. Până la urmă, beneficiarul acestor acțiuni ești chiar tu, așa că o atenție sporită este mai mult decât binevenită.