Cum să alegi un nume potrivit pentru copilul tău!

de

Te gândești ce nume să-i pui copilului și nu te poți decide asupra unuia? Copilul tău trebuie să fie special și așa și este, dar nu te hazarda în alegerea unui nume prea complicat sau deosebit. Ce-i drept trebuie să te gândești bine înainte de botez pentru că va purta numele ales tot retul vieții. Iată câteva lucruri pe care le poți lua în calcul atunci când hotărăști numele copilului tău.

Nu ți s-a întâmplat niciodată să auzi părinți strigându-și copiii și să te amuzi la auzul numelui acestora? Când vine vorba de alegerea numelui celui mic, origilalitatea poate avea avantaje dar și dezavantaje. Numele este reprezentativ pentru fiecare dintre noi, fiind printre primele lucruri pe care le afli despre cineva. Este practic cartea de vizită în relațiile cu cei din jurul nostru. Acest aspect definitoriu presupune mai multă grijă din partae părinților atunci când își „etichetează” copilul. Poți alege un nume potrivit pentru copilul tău și cu ajutorul numerologiei dacă ești dispus să crezi în ceea ce spun practicile hinduse despre cum personalitatea este influenţată de nume!

Când te apuci să cauți un nume potrivit, cea mai utilă sursă de unde poți alege poate fi chiar lista celor mai comune nume. Nu trebuie să îți botezi copilul în cele mai ciudate și nemaiauzite moduri posibile, chiar dacă mulți fac asta, și e chiar un trend în rândul vedetelor. Poate faci parte din categoria celor care au un nume comun și încă mai ai amintiri neplăcute legate de faptul că jumătate de clasă răspundea prezent când cineva striga “Alexandra”, “Andreea” sau „Radu” dar studiile arată că e bine să faci aceeași alegere pe care au făcut-o părinții tai când vine vorba de alegera numelui pentru copilului tău.

Cel mai indicat este să-i alegi un nume care să se pronunțe ușor și să se scrie așa cum se aude ca să nu-l traumatizezi pe viață obligându-l să repete de fiecare dată când e întrebat, să spună pe litere sau să refacă în repetate rânduri actele doar pentru că funcționara nu a înțeles exact cum îl cheamă. Chiar și dacă repeți folosind reguli de dicție precise, există mereu neatenți care să pocească numele. Ușurează-le sarcina alegând un nume comun, ușor de reținut și prietenos.

Cu siguranță pe cel mic nu-l va deranja deloc să aibă un nume comun și nu va considera că este banal. Își va găsi o poreclă pe placul lui, prin care să se diferențieze de ceilalți. Evită astfel situația neplăcută în care numele lui este atât de original încât ceilalți se simt parcă datori să-i dea o poreclă „mai pământeană” sau să-i transforme numele într-o poreclă enervantă.

Cu ce îl va ajuta pe copil să-i dai un nume ciudat? Crezi că dacă alegi ceva unic și deosebit, nu există șanse ca acel nume să mai existe, totuși, undeva în lumea asta mare, într-o alta familie? Și-atunci ce-ai rezolvat? Un nume ieșit din comun nu dicteaza automat că va deveni un om special, talentat, deosebit pentru că nu numele îl face pe om ci invers.

Indiferent că îl cheamă Andrei, Mario sau Nick, copilul tău va fi unic în felul lui și se va evidenția în relația cu ceilalți prin calităţile care îl definesc. Nu îl forța să iasă în evidență printr-un nume “original”. Nu are rost să fie urmărit toată viața de unicitatea numelui lui sau să fie tot timpul subiectul unor glume proaste doar pentru că tu vrei să dovedești că e diferit de la bun început. Poate nu va excela în vreun domeniu și va dori să fie pur și simplu un om normal, iar tu îi alegi un nume care-l va împiedica să se amestece în mulțime. Te-ai gândit vreodată la asta? Probabil că nu. Pentru că fiecare părinte își dorește să aibă un copil special care să strălucească și să se evidențieze, dar lasă asta la latitudinea lui. Ca părinte este greșit să încerci să strălucești pe pielea copilului tău.

Ţine cont şi de semnificaţia numelui. De exemplu, Fabian vine din latină, unde “fabianus” înseamnă crescător de fasole. Sergiu e de asemenea un nume destul de des folosit, dar semnificaţia sa e incertă. Poate să vină din latină, unde “servare” înseamnă a salva, dar poate veni şi de la “servus”=servitor. Unele nume sunt prea banale, altele prea sofisticate, unele sunt alese prea tradiţional, altele prea moderne. La urma urmei părinţii sunt cei care au ultimul cuvânt de spus în alegerea numelui cel mai inspirat.

Aşa că mult succes în găsirea numelui ideal pentru copilul vostru!