Cum sa alergi pe o distanta cat mai mare pe banda de alergat

de

De multe ori este mai recomandat sa alergi pe banda decat in aer liber, mai ales daca nu ai la dispozitie decat trasee pe asfalt. De ce? In primul rand pentru ca alergatul pe banda este mult mai bland cu articulatiile decat alergatul pe suprafete dure cum e asfaltul. In al doilea rand, daca ai o banda de alergat acasa, te poti antrena fara probleme la orice ora din zi si din noapte, fara sa iti faci griji de vreme, echipament si asa mai departe.

Dar cum faci ca antrenamentul pe banda sa fie la fel de placut ca cel de afara si sa nu te plictisesti dupa primul kilometru parcurs? Iata, mai jos, cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci peste acest impediment, dar si peste multe altele pe care ai putea sa le intampini.

1. Fa-ti un plan

Este mai greu sa te tii de un antrenament pe banda deoarece poate fi mult mai plictisitor decat unul in aer liber. Pentru a evita senzatia de plictiseala si tentatia de a renunta la alergat, o idee buna este sa iti faci un plan de antrenament bine structurat si usor de urmat, astfel incat sa iti mentii viu interesul pentru atingerea obiectivelor stabilite.

De exemplu, iti poti face un plan de antrenament pentru fiecare saptamana, pe care sa il variezi in functie de preferinte. Astfel, poti alerga pe distante lungi la o intensitate moderata, poti alerga in sprinturi sau pe intervale.

2. Foloseste un plan inclinat

Atunci cand setezi gradul de inclinare al benzii de alergat, este indicat sa optezi pentru treapta unu sau doi. De ce sa nu ramai la treapta zero, adica la un plan perfect drept? Pentru ca iti va fi foarte usor sa mergi, avand in vedere ca banda se misca sub picioare si nu trebuie sa depui prea mare efort.

Daca optezi insa pentru un plan inclinat, vei ajunge sa depui acelasi efort la mers ca si cum ai pasi pe trotuar. Pentru un grad de dificultate mai mare creste si mai mult gradul de inclinare.

3. Alunga plictiseala cu televizorul

Daca vei alege sa privesti la televizor atunci cand mergi pe banda, asigura-te ca banda este asezata exact in fata acestuia. Daca nu este asa, si trebuie sa intorci capul pentru a vedea cat mai bine, te vei alege nu doar cu un gat intepenit, ci si cu echilibrul afectat.

4. Nu uita sa iti innoiesti pantofii de alergare

Este greu sa iti dai seama cand pantofii tai sunt prea vechi pentru a-i putea folosi atunci cand te incalti cu ei doar interior. Pentru ca nu se murdaresc ca afara si nu se uzeaza la fel de repede ca o pereche de incaltari cu care mergi zilnic pe jos, esti tentat sa ii schimbi mai rar decat ar trebui. Indicat este sa iti schimbi vechea pereche de pantofi cu una noua, cel putin la 6 luni -1 an.