Cum să deosebim rozătoarele între ele

de

Unul dintre cele mai neplăcute lucruri de care ne putem lovi ca proprietari de locuințe, este prezența rozătoarelor. Nu mai este nevoie să spun cât de dăunătoare pot fi ele pentru casa noastră. Știm foarte bine că nu aduc nimic bun, ba, din contră, sunt foarte pricepute la a distruge. Rozătoarele pot avaria cabluri de tensiune, cablurile TV, radio, componentele de plastic sau cauciuc ale vehiculelor sau pot, de asemenea, compromite recoltele aflate în hambare.

Deși ne putem da seama dacă avem de a face cu ele, nu putem spune întotdeauna exact dacă musafirii nepoftiți sunt șoareci sau șobolani. Poate că îi auzim mișcându-se de colo până colo sau e posibil să găsim și excremente, dar nu putem fi siguri cu ce inamic ne luptăm. Drept urmare, înainte de a ne apuca să-i alungăm, trebuie să stabilim cine sunt vinovații. Iată câteva sfaturi pentru a vă ușura munca în acest sens.

1. Aspectul fizic

Una dintre cele mai evidente deosebiri dintre șobolani și șoareci este chiar aspectul lor fizic. Cu toate că se aseamănă într-o anumită măsură, șoarecii sunt, de regulă, ceva mai mici, pe când șobolanii au o blană mai aspră și sunt mai mari. Deși este relativ ușor să facem diferența între un șoarece și un șobolan, nu vom avea prea des ocazia să ni se întâmple asta, deoarece șoarecii și șobolanii nu viețuiesc împreună și nici nu se aventurează prea departe de vizuinele lor.

2. Cine-și face vizuină mai des?

Șoarecilor le place să roadă lucruri iar șobolanilor le place să-și facă vizuine. Atât șoarecii, cât și șobolanii, lasă urme, excremente și semne pe unde trec, dar, de regulă, mai mult șobolanii sunt cei care își fac vizuină. Deci, atunci când vreți să aflați ce „vecini” aveți, este suficient să căutați urmele unei astfel de vizuine și vă veți da seama imediat ce rozătoare locuiește în ea.

3. Alimentația

Și șobolanii, dar și șoarecii mănâncă, de cele mai multe ori, orice. Însă, șoarecele preferă mai mult cerealele și plantele, pe când șobolanul nu spune nu cerealelor și chiar cărnii. Astfel, dacă lăsați o bucată de carne acolo unde bănuiți că ar putea fi rozătoare și aceasta va fi mâncată, veți afla răspunsul la întrebarea legată de cine anume a consumat-o.

4. Apa

Șobolanii au nevoie de apă. Aproximativ 30 de mililitri pe zi. Șoarecii, pe de altă parte, sunt niște animale mai puțin pretențioase și beau o cantitate de apă mai mică. Drept urmare, dacă aveți de-a face cu șobolani, ar fi bine să reparați orice scurgeri sau țevi sparte, deoarece aceștia se pot aduna în număr mare pe lângă ele pentru a bea apă.

5. Curiozitatea

Șobolanul este o creatură care-și respectă obiceiurile impuse, iar șoarecele este, de fel, curios. Dacă punem ceva în calea unui șoarece, acesta va veni imediat să vadă despre ce este vorba. De aceea, trebuie să țineți cont că, dacă ați pus capcane și nu ați prins nici un șoarece, asta nu s-a întâmplat din cauză că animalul este unul foarte deștept, ci pentru că respectivele capcane nu au fost puse în locul potrivit.

În cazul șobolanului, ele nu este un animal curios, ci preferă, de cele mai multe ori, să meargă pe aceleași trasee care știe că sunt sigure, pentru a evita orice pericole. Șobolanii pot ucide șoareci, așa că aceștia din urmă preferă să nu viețuiască prea aproape de ei. Șoarecii au un comportament diferit în preajma șobolanilor, care le modifică, în parte, comportamentul și tiparele de reproducere, așa că niciodată nu veți avea de a face cu ambele specii, doar cu una singură, din moment ce șoarecii doresc să îi evite pe șobolani pe cât posibil.