Cum sa faci fata anxietatii de vacanta?

de

Pentru majoritatea oamenilor, o vacanta reprezinta sansa de a se relaxa, de a petrece timp cu cei dragi, de a vedea cateva obiective turistice si de a face cateva amintiri. Dar nu este asa pentru toata lumea.

Statisticile unui sondaj realizat de Booking.com indica faptul ca putin peste una din trei persoane (36%) isi fac griji pentru ca lucrurile nu merg bine in prima zi de vacanta. Iar pentru oricine sufera de anxietate, conceptul de a calatori departe – mai ales daca implica un zbor – este un declansator comun pentru un atac de panica.

O vacanta poate deveni un domeniu de continut intern pentru cineva care sufera de anxietate; isi doresc cu disperare sa plece si sa se relaxeze, dar aceasta dorinta este combatuta de panica care poate stabili in tot ceea ce merge odata cu a fi intr-un loc necunoscut.

Pentru a incerca sa contribuim la combaterea acestor sentimente anxioase, am solicitat antrenorului de viata Sloan Sheridan Williams, un hipnoterapeut si consultant clinic de inalta calificare, sa impartaseasca cateva tehnici fizice si mentale pentru a va ajuta sa va calmati in urmatoarele scenarii:

  1. Daca simtiti un atac de panica care vine inainte de vacanta

„Un atac de panica este mai mult decat a te simti coplesit”, spune Sloan, care observa ca, pe langa anxietatea acuta, alte simptome frecvente la inceputul unui atac de panica includ o frecventa cardiaca crescuta, respiratia, tremurul si transpiratia.

„Pentru a evita sa va simtiti anxiosi si sa va asigurati ca aveti o tranzitie relaxanta la modul de vacanta, fiti pregatiti sa faceti ceva ce nu ati face in mod normal acasa.

Jucati un cantec aleatoriu si dansati ca si cum nimeni nu s-ar uita, sau mergeti la un bar si comandati o bautura pe care nu ati mai incercat-o pana acum „, sugereaza ea. „In loc sa va concentrati pe atacul de panica, treceti la partea logica a creierului dvs. si incepeti sa planificati playlistul dvs. sau sa mergeti la restaurantele locale unde puteti comanda ceva inedit. Daca totul pare coplesitor, inundati-va sistemul cu pozitivitate.”

  1. Daca ai frica de a zbura cu avionul

„Daca incepeti sa va simtiti anxiosi la inceputul zborului sau in timpul turbulentei, concentrati-va pe incetinirea respiratiei cu acest exercitiu simplu. Inchideti ochii si concentrati-va asupra respiratiei mai incet, inhaland profund si expirati pe deplin, in timp ce numarati lent de la unu la trei, apoi pana la patru apoi cinci cu fiecare suflare noua.

„Dupa ce ati incetinit respiratia pana la numarul de cinci timp de cateva minute, deschideti ochii si perturbati orice gandire negativa cantand o melodie stupida in cap si vizualizand o imagine ridicol de amuzanta a ceva care te face sa zambesti. Cu atat mai mult concentrati-va asupra muzicii si a imaginilor amuzante, cu atat mai putin camera veti simti frica”.

  1. Daca va ingrijoreaza sa va pierdeti si sa nu vorbiti limba

„In lumea noastra conectata, exista zeci de aplicatii si servicii GPS care va vor ajuta sa evitati sa va pierdeti pe un teritoriu necunoscut.

De asemenea, o idee ar fi sa aveti una dintre numeroasele harti gratuite ale zonei locale disponibile de la aeroporturi, centre turistice sau chiat de la cazarea aleasa, astfel incat sa ai ceva offline la care sa te referi doar in cazul in care pierzi receptia sau bateria telefonului se descarca. Alfa mai multe despre gestionarea unei vacante si nu numai, chiar de pe acest site.