Cum sa motivezi persoanele in varsta sa faca mai multa miscare

de

Mentinerea unui stil de viata activ poate imbunatati sanatatea seniorilor si creste longevitatea. Cu toate acestea, multe persoane in varsta sunt destul de sedentare, mai ales daca sufera deja de anumite afectiuni. In plus, sedentarismul ii predispune si catre probleme de memorie, fragilitate fizica, boli de inima, diabet si alte afectiuni grave.

Daca lucrezi cu seniori sau pur si simplu vrei sa iti indemni parintii sau bunicii sa faca mai multa miscare, probabil stii ca cel mai dificil pas este sa ii convingi sa faca o activitate noua. Insa, daca stii cum sa ii motivezi, poti avea succes.

Iata ce pasi poti face pentru a incuraja persoanele in varsta sa faca mai multa miscare:

1. Propune activitati simple

In loc sa concepi un plan de exercitii complex, alege cateva exercitii care pot fi executate in 30 de minute, de doua ori pe saptamana. Ai grija sa bazezi exercitiile pe abilitatile curente si pe nevoile persoanei pentru care ai conceput programul.

2. Ajuta-i sa vada beneficiile

O buna strategie motivationala poate fi o discutie in care sa ajuti seniorul sa vada beneficiile exerciilor fizice. O plimbare zilnica, spre exemplu, il poate ajuta sa intalneasca alte persoane de varsta sa, sau sa ii ofere anduranta necesara pentru alte activitati pe care le prefera.

3. Alege activitati distractive

Miscarea nu trebuie sa fie plictisitoare – dimpotriva, cu cat activitatile fizice pe care le efectuam sunt mai distractive, cu atat avem mai multe sanse sa ne mentinem activi pe o perioada mai lunga de timp. Cand te gandesti la activitate fizica pentru seniori exercitiile nu trebuie sa presupuna doar plimbari sau genuflexiuni sau alte exercitii clasice.

Poti opta pentru activitati mai neobisnuite – saritul cu coarda, tenis, inot, sau chiar pentru activitati care se pot desfasura acasa, precum fotbalul de masa. O masa de fotbal nu este costisitoare si poate fi utilizata de intreaga familie, ceea ce va ajuta si membrii familiei sa se conecteze mai usor si sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna.

4. Gaseste un grup dedicat seniorilor

In general, multe persoane in varsta sufera din pricina izolarii si, de aceea, a fi parte dintr-un grup sportiv pentru seniori are atat beneficii fizice cat si emotionale.

Sportul in grup poate fi incurajator, mai ales cand simtim ca nu avem timpul sau starea necesara pentru a face miscare. Pe langa incurajarea socializarii, colegii de grup pot impartasi diferite strategii pentru a face miscare mai usor si pentru mentinerea unei bune stari de spirit.

Desi este natural sa ne gandim ca o persoana in varsta se va simti cel mai bine alaturi de cei de varsta sa, exista posibilitatea sa se alature si unui grup de varste mixte, sau unui grup cu diferente mari de varsta. Seniorii pot ajuta copiii sau adolescentii, spre exemplu, in invatarea diferitelor activitati care implica miscare: gradinarit, activitati domestice, cumparaturi etc.

 

Photo by Matthew Bennett / Unsplash