Cum să-ți dai seama dacă lemnul de tec este autentic

de

Mobilierul de curte din lemn de esență tare a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar guvernul Indoneziei a pus noi reglementări pe exporturile de lemn de tec din această țară. Acest lucru înseamnă că a apărut și o problemă legată de satisfacerea cererii și ofertei de pe piață. Atunci când oferta scade, cresc prețurile. Și, din cauza unei oferte scăzute, au început să apară diverse alte tipuri de lemn de tec, din mai multe surse.

Lemnul de tec poate fi, în acest caz, sintetic, el crescând în Africa sau America de Sud, sau este chiar o imitație foarte ieftină, care se vinde ca lemn original de tec. Din fericire, ultima situație nu este chiar atât de des întâlnită.

Cum determinați dacă lemnul este original?

Tecul este un lemn des și tare, care nu produce așchii la tăiere. Rumegușul său este moale și are un miros plăcut. Multora, mirosul rumegușului de tec le aduce aminte de un ulei dulce, chiar vegetal. Acest lucru se datorează faptului că tecul este un lemn bogat în uleiuri, de aici provenind și aroma sa.

Lemnul de tec care a fost vopsit sau lăcuit nu mai are același miros bogat ca unul netratat. Vopsirea sau lăcuirea acestuia produce schimbări în lemnul de tec, de aceea este mai bine ca el să fie păstrat în starea sa naturală. Pe durata vieții sale, uleiurile din lemnul de tec migrează dinspre centru spre straturile exterioare ale lui.

În acest fel, lemnul se protejează de vreme, devine rezistent la putrezire, la insecte și la ciuperci. Lemnul de tec rezistă la apă (acesta fiind și motivul pentru care este foarte folosit la construcția bărcilor și iahturilor). Când apa vine în contact cu suprafața tecului, se transformă în stropi. Stropii sunt un bun mod de a testa autenticitatea lemnului de tec. La cel original, stropii rămân într-o formă de picătură, pe când la cel fals, stropii nu sunt la fel de bine conturați.

Ce este tecul sintetic?

În eforturile lor de a furniza lemn de tec de calitate pentru mobilier de curte care să fie mai ieftin, unii producători au început să creeze un tip de lemn care este compus din mai multe feluri de lemn. Mobilierul făcut din acest lemn este atrăgător, dar nu este construit din lemn de tec veritabil. În ultima vreme, prețul tecului sintetic se apropie din ce în ce mai mult de cel al tecului natural, din cauza procesului de producție intens la care este supus pentru a copia calitatea celui veritabil.

Tecul African sau Sud American?

Tecul crește în pădurile tropicale din Asia de Sud-Est și are nevoie de 40-60 de ani pentru a produce lemn de calitate. În anii ce au trecut, s-a încercat plantarea de tec și în pădurile tropicale din America de Sud și Africa. Moștenirea genetică a acestui tip de tec nu este aceeași cu a Tectona grandis, lemnul de tec veritabil.

Lemnul care se cultivă în Africa sau America de Sud este la fel de atractiv ca și cel original, dar nu are aceeași calitate ridicată precum cel din Asia de Sud-Est, așa că, înainte de a cumpăra orice mobilier de tec, întrebați de originea lemnului din care acesta a fost făcut.