Cum să-ţi pregăteşti copilul pentru grădiniţă

de

Orice copil ajunge la o vârstă la care trebuie să meargă la grădiniță. Unii dintre ei s-ar putea simți speriați să facă acest pas, în timp ce alții vor aștepta cu nerăbdare ziua în care vor păși pragul grădiniței pentru prima dată în viața lor. Sentimentele care îi vor încerca atunci când ajung acolo pot fi dintre cele mai diverse.

Cei care nu prea vor să rămână la grădiniță vor fi temători, vor plânge și vor dori să fie duși acasă. În schimb, ceilalți vor râde, vor fi fericiți și bucuroși că se află acolo și că au ocazia să întâlnească atât de multă lume nouă.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când vă pregătiți copilul pentru prima lui experiență cu grădinița, este să-l învățați câteva lucruri de bază pe care ar trebui să le știe deja atunci când se va afla deja acolo.

Chiar dacă el este mic, copilul trebuie să știe cum să mănânce singur, cum să meargă la baie (și ce să facă acolo) singur, cum să își lege șireturile sau cum să-și păstreze hainele sau uniforma cât mai curate.

Apoi, este esențial pentru el să cunoască și câteva deprinderi sociale. Până să ajungă la vârsta la care trebuie să meargă la grădiniță, un copil a fost mereu înconjurat de familie. Acum, însă, este nevoie ca el să-și lărgească orizontul și cercul său de cunoștințe. Trebuie să se simtă confortabil și în preajma altor copii.

Unii copii își fac prieteni mai ușor, în timp ce altora le ia ceva mai mult timp. De aceea, este și responsabilitatea educatorului de ai face pe aceștia să participe împreună la diverse activități. În acest fel, ei se pot colabora și se pot împrieteni mai ușor.

Educatorul trebuie să facă tot posibilul să-i ajute pe copii să-și dezvolte intelectul. El sau ea îi poate angrena în activități precum cititul sau desenatul. Sau îi poate duce la o grădină zoologică pentru ca acesta să poată afla mai multe detalii despre animale.

Nu în ultimul rând, când un copil se pregătește să meargă la grădiniță, trebuie să fie cât mai sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Aici este de datoria voastră ca părinți să vă asigurați că totul este în regulă. Copilul trebuie dus la un control medical regulat, chiar dacă nu prezintă semne vizibile de boală.

Pe lângă acest control, trebuie să i se facă și vaccinurile necesare pentru protecția lui împotriva diverselor boli. Un copil care nu se simte bine și are o anumită afecțiune, poate cauza îmbolnăvirea celorlalți copii din clasa sa.

De asemenea, un copil trebuie învățat să se culce devreme seara, nu trebuie neglijat atunci când dorește să se joace și trebuie obișnuit să mănânce la ore potrivite.