Cum sa va imbunatatiti memoria – Sfaturi utile

de

Exista multe moduri in care va puteti imbunatati memoria si cu cat lucrati mai mult la ea, cu atat devine mai buna. Memoria este mecanismul prin care putem sa stocam, sa pastram si sa ne reamintim informatiile.

Poate suna simplu, insa procesul este unul complex, care implica multe parti diferite ale creierului si ne serveste intr-o mare varietate de moduri.

Cu cat exersati mai mult creierul si il ingrijiti cu o dieta buna si obiceiuri sanatoase, cu atat mai bine va veti putea procesa si aminti informatiile.

Memoria implica, de asemenea, comunicarea intre reteaua creierului, ceea ce reprezinta milioane de celule activate de substante chimice din creier numite neurotransmitatori.

Memoria poate fi pe termen scurt sau lung. In memoria pe termen scurt, creierul dvs. stocheaza informatii pentru cateva secunde sau cateva minute. Este capabil sa detina, in medie, aproximativ sapte articole la un moment dat.

Memoria pe termen lung implica tipul de informatie care necesita un efort constient de retinere si apoi rechemare. Aceasta ar include studierea testelor, a datelor factuale sau a evenimentelor personale; cum ar fi prima data cand ati reusit sa calatoriti cu bicicleta sau sa va reamintiti filmul preferat.

Un alt tip de memorie pe termen lung este memoria procedurala, care implica abilitati si rutine pe care le indepliniti atat de frecvent incat nu necesita rechemari constiente.

Iata cateva sfaturi prin care va puteti imbunatati memoria:

1. Exersati-va creierul. Cea mai buna modalitate de a-ti exercita creierul este sa il angajezi in experiente noi sau sa-l expui la o stimulare senzoriala variata. Cand iesiti din rutina sau faceti ceva nou, creati noi cai cerebrale.

De asemenea, este bine cunoscut faptul ca persoanele care se angajeaza in activitati care exercita creierul, cum ar fi citirea, scrierea si jocurile de carti, pot intarzia declinul rapid al memoriei care apare pe masura ce imbatranim.

2. Acordati atentie. Este foarte greu sa va amintiti un lucru pe care nu l-ati invatat niciodata. Este nevoie de aproximativ opt secunde de concentrare a atentiei pentru a procesa o informatie prin hipocamp si a directiona-o catre centrul de memorie adecvat. Daca nu va concentrati, nu va distrati usor sau faceti mai multe lucruri simultan, sansele dvs. de a obtine informatii specifice vor fi inexistente.

3. Includeti cat mai multe simturi posibil. In timp ce exista multe stiluri diferite de invatare, cum ar fi vizuale, auditive si kinestezice, indiferent de tipul dvs., puteti sa le incorporati pe toate in procesul de a incerca sa va amintiti ceva. Relationarea informatiilor cu culorile, texturile, mirosurile si gusturile este, de asemenea, foarte utila.