Cum se întrețin jantele de aliaj

de

Beneficiile jantelor de aliaj sunt binecunoscute. Ele combină rezistența și greutatea redusă, fiind, în același timp, și bune conducătoare de căldură în comparație cu echivalentele lor din oțel. De asemenea, ele sunt și foarte durabile. Totuși, acest lucru nu înseamnă că sunt și indestructibile sau că nu pot fi avariate.

Treaba voastră, ca proprietari de mașini dotate cu jante de aliaj, este aceea de a vă asigura că acestea sunt întreținute în mod corespunzător.

Lucruri de făcut

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, atunci când vorbim despre întreținerea jantelor de aliaj, este spălatul lor. Jantele de aliaj trebuie spălate în mod regulat, de preferat cel puțin o dată pe lună (dacă se poate, chiar de mai multe ori). În acest scop, aveți nevoie de un burete și apă caldă cu săpun.

Cel mai bine ar fi să folosiți un burete curat, care nu a mai fost utilizat la curățarea altor părți ale mașinii (parbriz, lunetă, geamuri, oglinzi, caroserie etc.), deoarece este posibil să nu obțineți rezultatele dorite dacă un burete este foarte murdar. Când ștergeți jantele cu acel burete, folosiți mișcări ușoare circulare și lăsați apa cu săpun să acționeze mai mult timp asupra murdăriei, înainte de a o înlătura.

Se pot folosi și diverși agenți chimici de curățare a jantelor, dar trebuie să vă asigurați că acești au fost special concepuți pentru ele, altfel ei pot cauza stricăciuni jantelor în cauză. Dacă una dintre jante prezintă și urme de rugină, puteți încerca îndepărtarea acesteia cu zeamă de lămâie. În caz ca acest sfat nu funcționează, duceți mașina la un specialist!

Catranul, smoala, grăsimea sau orice alt fel de murdărie de acest tip se poate curăța, de asemenea, cu diverse substanțe speciale create pentru o astfel de situație. Pentru aceia dintre voi care nu au la îndemână așa ceva, există întotdeauna o alternativă: oțetul de mere. Nu vă impacientați dacă nu vedeți rezultate imediat, este nevoie de un pic de timp până când oțetul își va face efectul!

Jantele de aliaj de calitate au un strat de ceară pe ele atunci când sosesc din fabrică. Acest strat este dat pe ele pentru a le proteja mai bine de eventuale avarii gen zgârieturi. Dacă ceara de pe ele s-a dus, aceasta poate fi aplicată din nou. Cel mai recomandat este ca această treabă să fie făcută de un profesionist!

Lucruri de evitat

Nu curățați niciodată jantele de aliaj cu substanțe sau cârpe abrazive! Nu folosiți perii de sârmă pentru înlăturarea murdăriei persistente sau a ruginii! Nu utilizați solvenți care nu au fost special concepuți pentru ștergerea și curățarea jantelor, deoarece toate acestea pot face mai mult rău decât bine!

Aveți grijă când duceți mașina la o spălătorie auto. Uneori, s-ar putea ca anumite spălătorii să folosească agenți de curățare cu o aciditate ridicată. Întrebați dacă spălătoria la care sunteți folosește așa ceva, pentru a nu avea probleme cu jantele ulterior!

În final, nu spălați sau curățați jantele când încă sunt calde sau fierbinți de pe drum! Așteptați ca acestea să se răcească mai întâi. De asemenea, nu le curățați cu abur sau apă foarte fierbinte!