Cum se sifonează în siguranță benzina

de

Benzina este un bun de preț, deoarece ea poate fi folosită și în alte scopuri, nu doar la alimentarea mașinilor. Cu toate acestea, ea reprezintă și un pericol pentru sănătate, iar sifonarea ei trebuie să se facă în condiții de siguranță, pentru a evita orice intoxicare cu benzină.

Intoxicarea cu benzină

Deși nu se întâlnește chiar foarte des, intoxicarea cu benzină este un pericol care se poate întâmpla. Ea poate apărea atunci când un șofer sifonează benzină din rezervor în mod incorect. Intoxicarea cu benzină poate cauza probleme de sănătate precum senzațiile de arsură, vomitatul, durerile de cap, probleme de respirație sau stare de inconștiență.

Contactul direct cu benzina poate produce iritații ale pielii, în timp ce inhalarea directă a acesteia sau a vaporilor degajați de ea poate duce la otrăvire sau afecțiuni ale plămânilor.

Cum se sifonează corect benzina?

Recomandat ar fi să nu încercați să sifonați (să scoateți) benzină din rezervorul mașinii sau dintr-un alt recipient în care aceasta se află. Cu toate acestea, este de înțeles că apar și anumite situații în care sunteți nevoiți să faceți o astfel de operațiune.

În general, majoritatea oamenilor folosesc gura pentru a trage benzina din rezervor pe un furtun. Aceasta nu este o practică bună, deoarece riscați să vă intoxicați cu benzina ce v-ar putea intra în gură. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, este mai bine să folosiți o pompă special concepută pentru extragerea benzinei din rezervor sau diverse alte recipiente.

În cazul în care o astfel de pompă nu este disponibilă, o alternativă este să folosiți tehnica scoaterii benzinei cu un furtun, folosindu-vă de unul din degetele de la mâini. Aceasta este așa-zisa „pompare cu degetul”. Puneți un capăt al furtunului în rezervor, iar celălalt capăt acoperiți-l cu un deget.

Capătul acoperit cu degetul trebuie să se afle într-o poziție mai joasă decât rezervorul, pentru a permite forței de gravitație să tragă benzina în jos pe furtun. Efectuați o mișcare de pompare cu degetul care acoperă capătul coborât al furtunului și lăsați benzina să curgă până când ajungeți la cantitatea dorită. Ridicați, apoi, capătul furtunului pe unde a curs benzina și țineți-l așa până când benzina rămasă din el s-a scurs înapoi în rezervor.

Dacă această metodă nu funcționează prea bine, puteți apela la extragerea benzinei cu gura. Deși există riscul de a inhala benzină în momentul în care o trageți pe furtun, dacă faceți această operațiune cum trebuie, riscurile prezente în acest caz ar trebui să fie mai mici.

Puneți un capăt al unui furtun în rezervor. Celălalt capăt rămâne afară, urmând să puneți gura pe el și să trageți puternic benzină până când aceasta intră pe furtun. Imediat ce furtunul ar benzină în el, coborâți capătul prin care ați tras benzina cu gura și lăsați-o să curgă în recipientul dorit. După ce ați ajuns la cantitatea dorită, scoateți furtunul din rezervor și încheiați operațiunea.

Pompele automate de sifonat benzina

Dacă reușiți să faceți rost de o pompă automată de sifonat benzina, este cel mai bine. Folosirea ei asigură faptul că nu vă veți intoxica sau nu veți suferi probleme de sănătate de pe urma inhalării sau ingerării de benzină.

În anumite magazine (sau chiar pe internet, pe siteuri din afara țării) veți găsi pompe manuale, dar și automate. Înainte de a cumpăra o astfel de pompă, asigurați-vă că este cea potrivită pentru voi și pentru mașina voastră.