Cum și unde pozitionam o centrala pe peleti

de

În ultimul timp s-au făcut foarte multe progrese în ceea ce preiveste generatoarele de caldura. Candva erau utilizate sobele pe lemne, caminele cu lemne si apoi caloriferele. Astazi ne putem incalzi si cu centrale pe peleti care, pe langa eficienta calorica optima, permit o economie considerabila de combustibil. In prezent exista diverse modele si foarte adesea sunt atat de deosebite incat devin un adevarat obiect de design. Vom vedea in acest articol cum si unde putem pozitiona o centrala pe peleti.

Centralele pe peleti castiga spatiu cu pasi de gigant in casele noastre. La nivel estetic se prezinta ca fiind foarte similare cu centralele pe lemne si difera doar prin combustibilul diferit pe care il folosesc. Utilizarea acestui combustibil specific este una de avangarda deoarece este un produs 100% ecologic. Peletii, de fapt, nu sunt altceva decat deseurile rezultate in urma prelucrarii lemnului, care vin reutilizate in aceste centrale, tocmai pentru a nu se face risipa de nimic. Deci, astfel se evita taierea altor copaci pentru lemn de foc si se evita respirarea unor substante toxice, cum se intampla in cazul centralelor pe gaz.

Instalarea unei centrale pe peleti este o alegere foarte inteleapta, atat in ceea ce priveste eficienta termica, cat si pentru economia pe care aceasta poate sa o genereze. Fiind un corp care elibereaza multa caldura, trebuie sa va ganditi bine unde o veti pozitiona. Va trebui instalata intr-o zona unde nu este prezent un paviment in lemn, pentru a evita orice risc de aprindere sau stricaciuni aduse pardoselii.

Puteti folosi spatiile unde stati de obicei mai mult (living sau sufragerie), pentru a va bucura cat mai mult de caldura radiata, asezandu-va in vecinatatea ei, iar daca este posibil, ar fi oportun a o aseza intr-o zona strategica in care caldura este eliberata in interiorul tuturor camerelor. Centralele de astazi pot deveni obiecte de mobilier cu adevarat elegante, deci nu le asezati in colturi izolate, ascunse, pentru o chestiune de estetica si tineti cont ca in acest mod caldura nu se va mai difuza intr-o maniera adecvata.

Daca se decide instalarea intr-o maniera proprie, trebuie sa optati pentru un model care va va permite sa nu faceti erori. Se va tine cont de faptul ca in peretele din spatele centralei va trebui instalata tubulatura ce va permite intrarea aerului necesar combustiei. Aceasta tubulatura trebuie sa fie inchisa din exterior cu un grilaj care sa impiedice intrarea oricarui tip de corp strain.

Odata realizata aceasta gura de aerisire, trebuie sa treceti la montarea tevilor de evacuare a fumurilor. Se vor utiliza tuburi suficient de lungi din cupru sau otel ce pot ajunge pana la culmea acoperisului casei. Prin saparea unui canal si intruducerea tuburilor prin zid se pot ascunde vederii si evitarea unui efect estetic negativ. La capatul cosului se poate instala un terminal rotativ care va impiedica fumul sa se intoarca in incapere in zilele cu vant puternic.

Folosirea tuburilor de calitate si lungimea cosului vor permite un tiraj mai bun al aerului, si evacuarea mai buna a fumurilor. Urmand aceasta procedura, va veti putea bucura de o caldura placuta in casa. Daca va doriti centrale termice de cea mai buna calitate, care sa faca fata cu brio oricaror cerinte, atunci puteti opta cu incredere pentru centrale termice Berluni .