De câți bani ai nevoie pentru a-ți deschide o pensiune turistică?

de

Turismul este o afacere profitabilă și se preconizează că în viitor va deveni din ce în ce mai dezvoltat. Cu toții cunoaștem că pensiunile care oferă servicii de calitate merg foarte bine în România, mai ales dacă se află într-o zonă cu potențial turistic ridicat. Cu toate acestea, o pensiune nu este o afacere pentru mici antreprenori care nu își permit decât investiții minime.

Regula de bază în orice business este să îți faci un plan de afaceri înainte să începi să investești. Primul pas este să afli câți bani sunt necesari pentru a demara afacerea respectivă, altfel poți risipi toți banii pe o investiție neterminată, ceea ce e același lucru cu falimentul prematur.

Dacă te gândești să-ți construiești o pensiune, poți consulta orientativ informații despre capitalul necesar pe site-ul APDRP (Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit). Acolo se află indexate toate proiectele aprobate în anul 2013 care urmează să fie finanțate prin Măsura 313 „Încurajarea activităților turistice”, măsură ce figurează în Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Prin intermediul acestui program vei avea acoperite costurile cu construcția, modernizarea, extinderea și dotarea structurilor unei pensiuni de până la 15 camere. Gradul de confort și calitatea serviciilor oferite trebuie să se ridice la un standard de calitate de cel puțin 3 margarete (sau 3 stele, în caz că vrei un hotel).

Programul Național de Dezvoltare Rurală îți va acoperi și costurile de investiții în infrastructura turistică de agrement, precum un bazin de înot sau piscină, mijloace de transport tradiționale pentru plimbări, echipamente pentru echitație, și altele. Trebuie totuși să știi că acest program finanțează doar construcția de la zero a unei pensiuni, nu și achiziționarea terenului aferent.

Dacă vei consulta atent informațiile de pe site-ul ADPRP, vei observa că investiția minimă pentru construcția și deschiderea unei pensiuni este în medie de 400.000 de euro. Evident, o pensiune turistică poate costa mult mai mult, în funcție de facilitățile de confort și de agrement.

Ideea de a-ți deschide o pensiune turistică sună destul de tentant, nu-i așa? Efortul financiar, însă, este pe măsură. Să obții un credit de 400.000 de euro de la bancă și să îl rambursezi este foarte dificil. Așadar, o soluție inteligentă este să apelezi la fondurile europene nerambursabile.