De ce ar trebui sa urmezi un curs de prim ajutor

de

Puțini dintre noi realizăm cât de fragili suntem. Accidentele, mai banale sau mai grave, sunt inevitabile oricât de mult am încerca noi să ne protejăm. Fie că vorbim despre o simplă entorsă, o fractură sau chiar despre un accident grav de mașină, sunt întâmplări care ne-ar putea marca și da viața peste cap dacă nu suntem pregătiți să le gestionăm. Atunci când avem de-a face cu un accident, indiferent de natura lui, ar trebui să știm cum anume să reacționăm pentru a nu înrăutăți situația și pentru a ține lucrurile sub control până la sosirea unui personal calificat.

A urma cursuri și a ști să acorzi primul ajutor în caz de necesitate a devenit oarecum o modă în vremurile noastre, dar cu toate acestea există puține persoane care cu adevărat acordă importanță acestui aspect și care stăpânesc foarte bine manevrele specifice. Dacă ne uităm la tot felul de programe tv în care vedem anumite manevre de resuscitare sau proceduri din sala de operații asta nu ne face medici sau asistenți, oricât de ușor ar părea acel lucru la televizor. Deci, de la a urmări la televizor programe cu astfel de conținut și până la a fi în stare să le aplicăm în viața reală, este o diferență ca de la cer la pământ.

Dacă vrei să fii capabil în a acorda primul ajutor în caz de urgență, dar nu ai luat în calcul până acum varianta urmării unui curs de prim ajutor, iată câteva motive care te-ar putea motiva să o faci.

Vei învăța corect manevrele specifice

La un astfel de curs înveți reguli și manevre specifice în caz de urgență, cum ar fi evaluarea corectă a victimei, cum să te protejezi de o eventuală infestare cu un virus, cum să recunoști o situație de urgență, cum poți să tratezi anumite răni și, cel mai important, cum să acorzi primul ajutor în caz de hipotermie, infarct, atac cerebral, traumatisme la cap sau la coloană, precum și fracturi sau alte răni.

Vei ști cum să reacționezi

În cazul în care ești martorul unui accident și ai urmat un curs de prim ajutor vei fi capabil să gestionezi situația în așa fel încât să nu degenereze și vei ști ce manevre să aplici pentru a nu înrăutăți starea victimei sau a victimelor.

Vei pune accent pe prevenție

Un alt motiv pentru care ar trebui să urmezi un curs de prim ajutor este acela că vei ști cum să previi anumite accidente și situații periculoase pentru tine și pentru cei din jur. Așadar, vei învăța că ideea de bază în ceea ce privește primul ajutor se referă la prevenție. Întotdeauna este mult mai simplu, mai ieftin și mai comod să eviți situațiile neplăcute decât să te ocupi de consecințele lor. De altfel, acestă practică stă la baza întregului sistem de urgență, de la spitale și până la pompieri.

Te vei simți mai în siguranță

De asemenea, știind că ai cunoștințele necesare acordării primului ajutor tu, familia ta și cei apropiați vă veți simți mai în siguranță. Așadar, lumea din jurul tău se va simți mult mai bine știind că ești acolo să îi ajuți în caz de necesitate. Totodată, știindu-te în siguranță, creezi în jurul tău un mediu mult mai stabil și sănătos.

Vei salva vieți

Dacă până acum nu te-am convins, poate acest motiv pentru care ar trebui să urmezi un curs de prim ajutor o va face. Gândește-te că informațiile și manevrele pe care le vei învăța te vor ajuta să salvezi vieți, iar cineva îți va fi recunoscător pentru asta. Dacă nici perspectiva de a fi un erou pentru un străin nu te ajută să te hotărăști, gândește-te că poate chiar cineva din familia ta va avea nevoie să fie salvat… Atunci cu siguranță vei vrea să fii erou.

În concluzie, urmarea unui curs de prim ajutor nu este folositoare doar în cazuri foarte grave cu care te poți întâlni destul de rar, de altfel. Practicile pe care le vei stăpâni și informațiile specifice te pot ajuta și în viața de zi cu zi. Vei ști ce anume trebuie să faci dacă te-ai tăiat sau lovit mai grav la un deget, dacă ți-ai luxat o mână sau dacă copilul tău a căzut din leagăn și s-a lovit la cap. Vei ști cum să recunoști anumite simptome îngrijorătoare și când este necesar să apelezi la personalul calificat.