De ce e bine să citești citate motivaționale

de

Chiar dacă nu le dai prea mare importanță sau dacă nu le apreciezi prea mult (mai ales atunci când sunt postate în neștire pe rețelele de socializare), citatele motivaționale pot fi de un real ajutor atunci când nu mai ai resurse pentru a te menține motivat.

Atunci când te simți deprimat sau fără chef de viață, o soluție simplă la care poți apela pentru o revenire rapidă este reprezentată de citatele motivaționale. Indiferent că alegi să citești vorbe de duh scrise sau spuse de scriitori celebri (Shakespeare, Cioran, Noica, Paler), fie că te îndrepți mai degrabă către înțelepciunea populară a anumitor culturi (zicale, proverbe românești, japoneze, etc.), toate acestea te pot ajuta să îți recapeți încrederea, motivația și pofta de viață.

Iată, așadar, de ce este bine să citești citate motivaționale și cum anume te pot ajuta acestea:

Sursă de inspirație

Citirea anumitor citate motivaționale te poate ajuta să îți îmbunătățești starea mentală, prin abilitatea lor de a te inspira. Astfel, este destul de probabil ca după parcurgerea acestora să îți creezi o privire pozitivă asupra vieții, să te simți mai fericit și mai motivat pentru a-ți duce la bun sfârșit proiectele sau pentru a face o schimbare majoră în viața ta de zi cu zi.

Te încurajează

Să vezi viața cu ochi mai buni, să fii mai optimist și să ai o părere mai bună despre propria persoană. Experții în domeniu sunt de părere că gândurile ne pot influența într-un mod semnificativ rata de succes în viață, iar înlăturarea acestora înseamnă automat mai multă productivitate, fericire și o stare generală de mulțumire sufletească.

Așadar, de fiecare dată când te simți deprimat și gândurile negative nu îți dau pace, încearcă să te aduni și să îți amintești că adoptând o atitudine pozitivă vei reuși să faci tot ce ți-ai propus.

Te învață să acționezi mai rapid

Sau să nu mai amâni lucrurile pe care trebuie să le faci zi de zi pentru a-ți asigura o viață organizată. Evident, pentru a ajunge aici este indicat să citești citate motivaționale care se referă la acest aspect sau la unele apropiate. Faptul că vei citi astfel de îndemnuri te va face să te gândești de două ori înainte de a amâna un lucru, iar după un timp această gândire va deveni pentru tine un adevărat stil de viață. Cum ar zice românul, ”Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!”.

Îți antrenezi subconștientul

Citirea cu regularitate a astfel de citate sau zicale motivaționale îți va stimula subconștientul și îți va împământeni idei de care poate nu ești conștient, dar pe care le vei pune în aplicare atunci când te vei întâlni cu situații asemănătoare celor din citatele asimilate.

Te ajută să meditezi

Parcurgerea unor astfel de citate motivaționale, mai ales cele care provin din înțelepciunea populară sau din cărți religioase te ajută să te relaxezi și să meditezi cu adevărat la menirea ta pe pământ și ce anume trebuie să faci, cum să acționezi, pentru a deveni în fiecare zi mai bun, mai aproape de obiectivele tale.

Pentru a obține însă toate aceste avantaje descrise mai sus trebuie să ai în vedere anumite tehnici pe care să le respecți atunci când vine vorba de citirea unor astfel de învățăminte.

În primul rând, pentru a înțelege exact ce dorește să transmită autorul unui citat, trebuie să îl citești de mai multe ori. Parcurgerea superficială a acestuia nu îți va aduce niciun beneficiu. După ce ai înțeles sensul acestuia, încearcă să te gândești la semnificațiile transmise și la felul în care le poți aplica în viața ta de zi cu zi.

În al doilea rând, este important să înțelegi că nu toate citatele au o semnificație profundă și că ceea ce ai citit este exact mesajul pe care autorul a vrut să îl transmită. Nu îți bate capul și treci mai departe, către descoperirea unui citat care chiar poate să îți schimbe viața.

În final, învață să citești printre rânduri și să extragi din cele citite doar acele învățăminte care chiar te pot motiva în așa fel încât să îți poți atinge obiectivele stabilite. Odată ce ai găsit anumite citate care ți se potrivesc, le poți aduna într-o colecție pe care să o ai mereu la îndemână pentru momentele în care îți vei mai pierde din încredere.