De ce îmi anulez votul

de

Primul vot la care am participat a fost acum 13 ani, eram entuziasmat și încântat de faptul ca EU pot să schimb ceva. Era un lucru nou pentru mine, un semn că lumea mă consideră matur și că fac parte din rândul vârstei care are ceva de spus. M-am bucurat când am votat.

Din păcate însă, pe an ce a trecut am fost tot mai dezamăgit, tot mai nedumerit. Nu înțelegeam de ce votul meu, a prietenilor mei nu a schimbat nimic.
Acum, după atâția ani, pot să spun că nu îmi place politica. Interesul meu față de politică este nul pentru că scena politică și actorii din ea sunt putreziți. Există oare în acest moment o persoană care să ne poată reprezenta țara ca și președinte sau prim ministru la un nivel măcar rezonabil? Nu. De ce? Pentru că politica este o afacere murdară, e un cuib unde domnește corupția, un cuib care atrage oamenii care își doresc bani și putere. Majoritatea politicienilor nu au vreo înclinație înspre ceea ce trebuie să facă pe postul pe care au fost puși. Pur și simplu nu știu ce au de făcut, dar nici nu îi interesează.

Politica înseamnă compromis. Ca să ajungi pe scena politică trebuie să îți asumi un anumit comportament și o atitudine specifică. Trebuie să fi puternic, puternic ca un măcelar care taie animalul de viu. Trebuie să ai sânge rece, să fi imun la sentimente și alte atribute umane. Ca să fi ales și să îți menții funcția trebuie să îți calci principiile și valorile.

Pe lângă „sinuciderea morală” pe care trebuie să o execuți ca să ajungi și să te menții în politică, mai există un alt factor care schimbă viața politicienilor. Este vorba de cercul vicios. Odată intrat între lupi nu mai poți să behăi ca oaia, că te papă. Ori te apuci și tu de lătrat și mușcat ori afară cu tine. Acest lucru se întâmplă în România de la Revoluție încoace. Asasinii și hoții de atunci încă trăiesc, călăii calcă încă pământul patriei, nestingheriți.

De ce să mai votez cu cineva? Aș vota, chiar aș vota, dacă aș avea pe cine. Există o vorbă din bătrâni: fapte nu vorbe. Ei bine, când voi vedea cu adevărat că cineva face ceva, înainte de a primi beneficii, atunci voi vota. Până atunci voi participa la fiecare vot, dar îl voi anula. Îl voi anula pentru ca de-alungul anilor, în România, s-au văzut multe cazuri în care morții au votat, așa că prefer să nu dau această ocazie măcelarilor, de a-mi folosi CNP-ul în scopul de a ajunge apoi să mă calce în picioare, până la sfârșitul vieții.

Nu încurajez pe nimeni să nu meargă la vot sau să și-l anuleze. Este doar ceea ce am ales eu, și vroiam să transmit mai departe acest sentiment de dezamăgire. Știu că mai sunt și alții ca mine.