Dependența de jocurile de noroc

de

Pentru majoritatea oamenilor, jocurile de noroc reprezintă o metodă de relaxare, după o zi de muncă stresantă. Din păcate, pentru alții, ele se transformă într-o dependență extrem de periculoasă, care le poate ruina căsnicia, cariera, îi poate aduce la faliment și îi poate face chiar să se sinucidă. În prezent, această dependență este luată foarte în serios, iar autoritățile din domeniul sănătății din multe țări, au catalogat problemele legate de jocurile de noroc ca fiind serioase afecțiuni psihice, ele afectând pe mulți dintre pariori.

Veștile din acest domeniu nu sunt tocmai îmbucurătoare, numărul celor care vor deveni, la un moment dat, dependenți putând urca, pentru că, aproape zilnic, apar noi și noi cazinouri (în special în mediul online), ceea ce nu poate însemna decât că și mai mulți oameni vor avea acces ușor la jocurile de noroc.

Așadar, de ce sunt aceste jocuri de noroc online atât de atrăgătoare pentru unii? În primul rând, pentru că sunt la îndemâna oricui. Odată cu apariția cazinourilor pe internet, nu mai este nevoie să mergi tocmai până în Las Vegas ca să ai parte de experiențe fabuloase la masa de ruletă sau de zaruri.

Acum, poți avea exact la fel de multă distracție stând în fața propriului calculator și jucând la un cazinou care oferă o atmosferă similară unuia real. Plus de asta, cazinoul online este deschis non stop. Poți să te delectezi cu orice jocuri dorești, oricând, indiferent cât de târzie este ora.

Când ajunge să se transforme interesul în jocurile de noroc în dependență?

Există trei criterii după care se poate descoperi o dependență de orice fel. În primul rând, cuvântul acesta, dependență, presupune pierderea controlului asupra comportamentului. Cei care suferă de o dependență de jocurile de noroc, nu se pot controla.

Ceea ce, inițial, nu trebuia să fie decât un joc rapid de poker, se poate transforma foarte repede într-un maraton de ore întregi petrecute la masa virtuală de poker. În al doilea rând, o persoană dependentă ajunge să aibă aceeași „toleranță” la jocurile de noroc pe care o are un alcoolic față de băuturile pe care le consumă.

Dependenții de jocuri de noroc vor avea nevoie de și mai mulți bani pentru a juca, la fel cum un alcoolic are nevoie de și mai mult alcool pentru a-și satisface pofta. În fine, cel de-al treilea criteriu cu ajutorul căruia se poate stabili o dependență, este cel care arată dacă un dependent ajunge să facă lucruri necugetate, precum să ia toți banii din contul său bancar, să-și vândă posesiunile, să acumuleze mari datorii, să fure de la prieteni și familie, să devină extrem de deprimat în urma unui eșec sau chiar să dorească să se sinucidă.

Cum poți ști dacă ai probleme cu jocurile de noroc?

Pentru a putea vedea dacă ai probleme cu jocurile de noroc și ar trebui să ceri ajutorul cuiva, citește întrebările de mai jos și răspunde sincer la ele.

1. Obișnuiești să lipsești des de la serviciu sau de la școală din cauza jocurilor de noroc?

2. Te-ai simțit vreodată vinovat de rezultatele obținute la jocurile de noroc?

3. Ai jucat vreodată la un cazinou pentru a-ți putea plăti facturile sau datoriile?

4. Ai jucat vreodată până când ai rămas fără nici un ban în buzunar?

5. Ai jucat vreodată pentru perioade mai mari de timp decât cele planificate inițial?

6. Ai pariat vreodată mai mulți bani decât îți planificaseși inițial?

7. Te-ai gândit vreodată la sinucidere din cauza jocurilor de noroc?

Lista aceasta nu este nici pe departe completă, dar este un punct de plecare. Dacă ai răspuns cu „DA” la vreuna din întrebările de mai sus, îți recomand să ceri ajutorul unui consilier în materie de jocuri de noroc. Discută cu el problemele pe care le ai și ascultă de sfaturile pe care le primești de la acesta!