Dependen╚Ťa de jocurile de noroc

de

Pentru majoritatea oamenilor, jocurile de noroc reprezint─â o metod─â de relaxare, dup─â o zi de munc─â stresant─â. Din p─âcate, pentru al╚Ťii, ele se transform─â ├«ntr-o dependen╚Ť─â extrem de periculoas─â, care le poate ruina c─âsnicia, cariera, ├«i poate aduce la faliment ╚Öi ├«i poate face chiar s─â se sinucid─â. ├Än prezent, aceast─â dependen╚Ť─â este luat─â foarte ├«n serios, iar autorit─â╚Ťile din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii din multe ╚Ť─âri, au catalogat problemele legate de jocurile de noroc ca fiind serioase afec╚Ťiuni psihice, ele afect├ónd pe mul╚Ťi dintre pariori.

Ve╚Ötile din acest domeniu nu sunt tocmai ├«mbucur─âtoare, num─ârul celor care vor deveni, la un moment dat, dependen╚Ťi put├ónd urca, pentru c─â, aproape zilnic, apar noi ╚Öi noi cazinouri (├«n special ├«n mediul online), ceea ce nu poate ├«nsemna dec├ót c─â ╚Öi mai mul╚Ťi oameni vor avea acces u╚Öor la jocurile de noroc.

A╚Öadar, de ce sunt aceste jocuri de noroc online at├ót de atr─âg─âtoare pentru unii? ├Än primul r├ónd, pentru c─â sunt la ├«ndem├óna oricui. Odat─â cu apari╚Ťia cazinourilor pe internet, nu mai este nevoie s─â mergi tocmai p├ón─â ├«n Las Vegas ca s─â ai parte de experien╚Ťe fabuloase la masa de rulet─â sau de zaruri.

Acum, po╚Ťi avea exact la fel de mult─â distrac╚Ťie st├ónd ├«n fa╚Ťa propriului calculator ╚Öi juc├ónd la un cazinou care ofer─â o atmosfer─â similar─â unuia real. Plus de asta, cazinoul online este deschis non stop. Po╚Ťi s─â te delectezi cu orice jocuri dore╚Öti, oric├ónd, indiferent c├ót de t├órzie este ora.

C├ónd ajunge s─â se transforme interesul ├«n jocurile de noroc ├«n dependen╚Ť─â?

Exist─â trei criterii dup─â care se poate descoperi o dependen╚Ť─â de orice fel. ├Än primul r├ónd, cuv├óntul acesta, dependen╚Ť─â, presupune pierderea controlului asupra comportamentului. Cei care sufer─â de o dependen╚Ť─â de jocurile de noroc, nu se pot controla.

Ceea ce, ini╚Ťial, nu trebuia s─â fie dec├ót un joc rapid de poker, se poate transforma foarte repede ├«ntr-un maraton de ore ├«ntregi petrecute la masa virtual─â de poker. ├Än al doilea r├ónd, o persoan─â dependent─â ajunge s─â aib─â aceea╚Öi „toleran╚Ť─â” la jocurile de noroc pe care o are un alcoolic fa╚Ť─â de b─âuturile pe care le consum─â.

Dependen╚Ťii de jocuri de noroc vor avea nevoie de ╚Öi mai mul╚Ťi bani pentru a juca, la fel cum un alcoolic are nevoie de ╚Öi mai mult alcool pentru a-╚Öi satisface pofta. ├Än fine, cel de-al treilea criteriu cu ajutorul c─âruia se poate stabili o dependen╚Ť─â, este cel care arat─â dac─â un dependent ajunge s─â fac─â lucruri necugetate, precum s─â ia to╚Ťi banii din contul s─âu bancar, s─â-╚Öi v├ónd─â posesiunile, s─â acumuleze mari datorii, s─â fure de la prieteni ╚Öi familie, s─â devin─â extrem de deprimat ├«n urma unui e╚Öec sau chiar s─â doreasc─â s─â se sinucid─â.

Cum po╚Ťi ╚Öti dac─â ai probleme cu jocurile de noroc?

Pentru a putea vedea dacă ai probleme cu jocurile de noroc și ar trebui să ceri ajutorul cuiva, citește întrebările de mai jos și răspunde sincer la ele.

1. Obișnuiești să lipsești des de la serviciu sau de la școală din cauza jocurilor de noroc?

2. Te-ai sim╚Ťit vreodat─â vinovat de rezultatele ob╚Ťinute la jocurile de noroc?

3. Ai jucat vreodat─â la un cazinou pentru a-╚Ťi putea pl─âti facturile sau datoriile?

4. Ai jucat vreodată până când ai rămas fără nici un ban în buzunar?

5. Ai jucat vreodat─â pentru perioade mai mari de timp dec├ót cele planificate ini╚Ťial?

6. Ai pariat vreodat─â mai mul╚Ťi bani dec├ót ├«╚Ťi planificase╚Öi ini╚Ťial?

7. Te-ai gândit vreodată la sinucidere din cauza jocurilor de noroc?

Lista aceasta nu este nici pe departe complet─â, dar este un punct de plecare. Dac─â ai r─âspuns cu „DA” la vreuna din ├«ntreb─ârile de mai sus, ├«╚Ťi recomand s─â ceri ajutorul unui consilier ├«n materie de jocuri de noroc. Discut─â cu el problemele pe care le ai ╚Öi ascult─â de sfaturile pe care le prime╚Öti de la acesta!